WWF

ΑΠΟ: ΚΑΖΑΡΑ ΕΛΕΝΗ - Μαρ• 28•21

Στα πλαίσια ποικίλων παγκόσμιων ημερών (άγριας φύσης, πολικής αρκούδας, ΜΚΟ κτλ) αποφασίσαμε να μελετήσουμε το έργο του WWF. Μάλιστα, αποφασίσαμε να γίνουμε και ενεργά μέλη της WWF… έτσι, γίναμε συνδρομητές και υιοθετήσαμε συμβολικά ένα πάντα….

153730515_10220453379986518_63958380021142485_o 153903288_10220453379786513_8871960111277830326_n

Ακολουθούν πληροφορίες για το έργο του WWF και για τη ζωή της πάντα.

Οι άνθρωποι του WWF Ελλάς είμαστε αφοσιωμένοι στην προστασία της φύσης.
Συνηθίζουμε να λέμε ότι η φύση είναι «το σπίτι μας». Η αλήθεια είναι, ότι η φύση, εκτός από μεγαλειώδης ούτως ή άλλως, είναι πολλά παραπάνω. Ο αέρας που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε και η τροφή που τρώμε, ό,τι χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε, προέρχεται από τη φύση.
Από τη φύση προέρχονται επίσης όλες οι πρώτες ύλες που χρειαζόμαστε, για όσα κάνουν σήμερα τη ζωή μας πιο εύκολη: από τα ρούχα που φοράμε και τα φάρμακα που έχουμε ανάγκη, έως τις ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούμε.
Από τη φύση παίρνουμε τα πάντα και είναι η βάση του πολιτισμού και της ευημερίας μας. Κάνουμε όμως ό,τι μπορούμε για να την προστατέψουμε; Είναι ξεκάθαρο ότι η σχέση που έχουμε αναπτύξει μαζί της δεν είναι ισορροπημένη. Η ανθρώπινη δραστηριότητα αφήνει τα «σημάδια» της στο περιβάλλον πιο έντονα από ποτέ.
Το κλίμα που αποσταθεροποιείται, η μαζική εξαφάνιση ειδών, οι θάλασσες που «πνίγονται» στα πλαστικά, είναι όλα κομμάτια ενός «ντόμινο» που οφείλουμε να σταματήσουμε. Οι άνθρωποι του WWF Ελλάς είμαστε αφοσιωμένοι σε αυτόν τον στόχο.
Οι 12.000 ενεργοί υποστηρικτές μας, αλλά και το παγκόσμιο δίκτυο του WWF του οποίου είμαστε ενεργό μέλος, μας δίνουν τη δύναμη να παρεμβαίνουμε σε πολιτικό επίπεδο για να προωθούμε πολιτικές που ενισχύουν την προστασία της φύσης. Παράλληλα, παρακολουθούμε την περιβαλλοντική νομοθεσία για να αποτρέπουμε πολιτικές που την υποβαθμίζουν, ενώ καταθέτουμε προτάσεις για καλύτερη θωράκιση της φυσικής μας κληρονομιάς και βιώσιμη ανάπτυξη.
Μέσα από συνεργασίες και αξιοποιώντας πάντα τα πιο έγκυρα επιστημονικά δεδομένα, δίνουμε μάχες για να απαλλαγεί η χώρα μας από τα «βρώμικα» ορυκτά καύσιμα και να περάσει σε ένα νέο μοντέλο παραγωγής ενέργειας από «καθαρές» ανανεώσιμες πηγές, φροντίζοντας παράλληλα να στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες που θα σηκώσουν το «βάρος» αυτής της αλλαγής. Την ίδια στιγμή, δίνουμε μάχες για να αναχαιτίσουμε νέες απειλές για το περιβάλλον και το κλίμα, όπως οι σχεδιαζόμενες εξορύξεις πετρελαίου.
Έχουμε μόνιμη παρουσία σε περιοχές που είναι πολύτιμες για την επιβίωση απειλούμενων ειδών της χώρας μας, όπως η χελώνα καρέτα στη Ζάκυνθο ή τα σπάνια αρπακτικά πουλιά στη Δαδιά της Θράκης. Ταυτόχρονα, προωθούμε τη δημιουργία νέων προστατευόμενων περιοχών, όπως στην περίπτωση της Γυάρου, ενώ προστατεύουμε τους πολύτιμους νησιωτικούς υγρότοπους, και δουλεύουμε για την προστασία της μοναδικής θαλάσσιας ζωής της Μεσογείου, εστιάζοντας στα κητώδη.
Δεν θα μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς τη θάλασσα.
- Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής WWF Ελλάς

Συνεργαζόμαστε με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, καθώς και με επαγγελματίες από πολλούς κλάδους, όπως η αλιεία, ο τουρισμός, η εστίαση, το λιανεμπόριο κ.ά., για να διευκολύνουμε την εφαρμογή νέων βιώσιμων πρακτικών. Η κατάργηση της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης, η μείωση της σπατάλης τροφίμων και η βιώσιμη αλιεία είναι μερικά από τα πεδία της συνεργασίας μας μαζί τους.
Αναπτύσσουμε δράσης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για σημαντικά ζητήματα, όπως η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, ενώ παράλληλα εφαρμόζουμε ένα προσεκτικά σχεδιασμένο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, μέσα από το οποίο χιλιάδες παιδιά αποκτούν τα εφόδια για να μπορέσουν να διαμορφώσουν το μέλλον που δικαιούνται και αξίζουν.
Για ένα μέλλον όπου άνθρωπος και φύση συνυπάρχουν αρμονικά

Πηγή: https://www.wwf.gr/

Το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (World Wide Fund for Nature ή World Wildlife Fund), ή WWF όπως είναι γνωστό, είναι διεθνής μη κυβερνητικός οργανισμός για τη διατήρηση, έρευνα και αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός προστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος, με περισσότερα από 5 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως, με παρουσία σε περισσότερες από 90 χώρες ενώ υποστηρίζει 100 προγράμματα διατήρησης και αποκατάστασης του περιβάλλοντος σε ολόκληρο τον κόσμο. Αποτελεί επίσης φιλανθρωπία, με περίπου το 9% της χρηματοδότησής του να προέρχεται από εθελοντικές δωρεές από ιδιώτες και επιχειρήσεις.
Αποστολή του οργανισμού είναι «να σταματήσει και να αντιστρέψει την καταστροφή του περιβάλλοντός μας». Σήμερα, μεγάλο μέρος από την προσπάθειά του επικεντρώνεται στην διατήρηση των τριών βιωμάτων που περιλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας βιοποικιλότητας, τα δάση, τα οικοσυστήματα γλυκού νερού, τους ωκεανούς και τις ακτές. Παράλληλα ασχολείται με την προστασία των απειλούμενων ειδών, τη μόλυνση του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή.

Ο οργανισμός ιδρύθηκε ως φιλανθρωπικό ταμείο στις 11 Σεπτεμβρίου 1961, στην πόλη Μορζ (Morges) της Ελβετίας, με το όνομα Παγκόσμιο Ταμείο Άγριας Φύσης (World Wildlife Fund).

Το 1986 ο οργανισμός άλλαξε την ονομασία του σε Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (World Wide Fund for Nature).

Πηγή: https://el.wikipedia.org/

ννννν

Το 1961, πριν από περίπου 70 χρόνια, ένας ασπρόμαυρος χνουδωτός γίγαντας με το όνομα Chi-Chi, ένα Γιγάντιο πάντα που έμενε στον ζωολογικό κήπο του Λονδίνου, μας ενέπνευσε και η απεικόνισή του στο λογότυπό μας έγινε για εμάς και όλο τον κόσμο το σύμβολο της διατήρησης της παγκόσμιας βιοποικιλότητας και της αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης.
Σήμερα, το Γιγάντιο πάντα είναι ίσως το πιο γνωστό είδος αρκούδας παγκοσμίως που ζει σε δάση στα ψηλά βουνά της Κίνας. Σε αντίθεση με τις άλλες αρκούδες, τα πάντα δεν πέφτουν πάντα σε χειμερία νάρκη τον χειμώνα. Αντίθετα, κατεβαίνουν σε χαμηλότερο υψόμετρο στα βουνά, για να βρουν ζεστό κλίμα, ενώ το καλοκαίρι ανεβαίνουν στις πιο δροσερές περιοχές του δάσους. Ποτέ ωστόσο δεν απομακρύνονται από περιοχές με την αγαπημένη τους λιχουδιά, τα μπαμπού.

Εκτιμάται ότι περίπου 1.860 γιγάντια πάντα απομένουν σήμερα στη φύση. Βοήθησέ μας να τα προστατεύσουμε! Υιοθέτησε ένα γιγάντιο πάντα και στήριξε το έργο μας.
Τα γιγάντια πάντα ζούσαν κάποτε σε όλη την Κίνα, το βόρειο Βιετνάμ και τη βόρεια Μιανμάρ. Αυτή τη στιγμή όμως τα συναντάμε στη φύση σε μόλις έξι απομονωμένα βουνά στη νότια Κίνα.

ΕΣΥ ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ;
Ένα νεογέννητο πάντα είναι ροζ, άτριχο και έχει βάρος 100 γραμμάρια -το μέγεθός του είναι περίπου το 1/900 του μεγέθους της μητέρας του- αλλά μεγαλώνοντας μπορεί να φτάσει έως και τα 150 κιλά. Παρά το τεράστιο μέγεθός τους, τα πάντα είναι εξαιρετικοί ορειβάτες.
Γιατί το πάντα είναι το σύμβολό μας; Το 1980 το WWF έγινε ο πρώτος διεθνής οργανισμός που προσκλήθηκε να εργαστεί στην Κίνα. Από τότε συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση της Κίνας για την προστασία των γιγαντιαίων πάντα.
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΑ
Το πάντα καθημερινά χρειάζεται να τρώει μέχρι και 38 κιλά μπαμπού. Για αυτό μεταναστεύει συχνά, ακολουθώντας τα δάση μπαμπού που κάθε 10 με 100 χρόνια μαραίνονται. Όσο τα δάση παρέμεναν εκτεταμένα, είχε τη δυνατότητα να πραγματοποιεί τη μετανάστευση αυτή χωρίς πρόβλημα.
Τα τελευταία χρόνια όμως, η διάνοιξη δρόμων και η αποψίλωση των δασών για ξυλεία ή για καλλιέργειες, έχουν περιορίσει τη δυνατότητα του για μετακίνηση. Κατά συνέπεια, απειλείται λόγω της εξαφάνισης του βιότοπού του. Καταστροφικά ως προς το φυσικό του περιβάλλον δρα και η κλιματική αλλαγή αλλά και η ανάπτυξη του τουρισμού.

Πηγή: wwf.gr

 https://youtu.be/YaoKMZ3sEGg

 https://www.youtube.com/watch?v=4eS4n5AQX5I

https://www.youtube.com/watch?v=8rlxh3_Znjg

 

Σχολιάστε

Top