Νίκος Γκάλης

ΑΠΟ: ΚΑΖΑΡΑ ΕΛΕΝΗ - Μαρ• 28•21

Νίκος Γκάλης
Ο σπουδαιότερος Έλληνας μπασκετμπολίστας όλων των εποχών

Ο Νίκος Γκάλης γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου του 1957 στο Νιου Τζέρσεϊ της Αμερικής. Ήταν παιδί μεταναστών από την Ελλάδα. Ήταν το τελευταίο από τα τέσσερα παιδιά του Γιώργου και της Στέλλας Γεωργαλή. Το όνειρό του ήταν να γίνει αστροναύτης. Ασχολήθηκε με διάφορα αθλήματα μέχρι να τον κερδίσει το μπάσκετ. Ως έφηβος ήταν πολύ ατίθασος και έμπλεκε συχνά σε φασαρίες.
Χάρη στην αγάπη του για το μπάσκετ, κατάλαβε πόσο σημαντικό είναι να βελτιώνεσαι, να μην επαναπαύεσαι, να ξεπερνάς τα εμπόδια.
Ο Νίκος Γκάλης είχε ύψος 1,83 μ. και κατάφερε να ξεχωρίσει σε ένα άθλημα που κυριαρχούσαν πολύ ψηλότεροι αθλητές.
Μια μέρα δέχτηκε μια απρόσμενη επίσκεψη στο σπίτι του. «Νίκο, είσαι καταπληκτικός. Θέλουμε να έρθεις στην Ελλάδα και να παίξεις στον Άρη». Αυτή η πρόταση τού άλλαξε τη ζωή. Η μητέρα του συμφώνησε πρώτη και χάρη σε αυτήν ο Νίκος αποφάσισε να μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη. Τα πρώτα χρόνια δυσκολεύτηκε πολύ να προσαρμοστεί. Γι’ αυτό ίσως πολλοί τον χαρακτήριζαν άνθρωπο κλειστό και απόμακρο.
Ξεκίνησε να παίζει ως επαγγελματίας φορώντας τη φανέλα με το νούμερο 6. «Κάθε νίκη είναι η μεγαλύτερη μέχρι την επόμενη», έλεγε. Για έντεκα συνεχόμενα χρόνια ήταν ο πρώτος σκόρερ στην Ελλάδα. Μέσα σε λίγα χρόνια η φήμη του εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, όμως, έγινε ήρωας τη νύχτα της 14ης Ιουνίου του 1987. Αυτή η ημερομηνία έχει χαραχτεί ανεξίτηλα στη μνήμη όλων και όχι άδικα. Η Ελλάδα έγινε για πρώτη φορά πρωταθλήτρια Ευρώπης!
Οι αγώνες που προηγήθηκαν μέχρι τον τελικό ήταν πολύ δύσκολοι, αλλά ο Νίκος και οι συμπαίχτες του αγωνίστηκαν με όλες τους τις δυνάμεις. Η αλήθεια είναι ότι από την αρχή ήταν σίγουρος για τη νίκη. Όταν οι ομάδες μπήκαν στο γήπεδο τη βραδιά του τελικού, ο Νίκος τούς καθησύχασε όλους με μια μόνο φράση: «Είναι αδύνατον να μη φύγουμε σήμερα νικητές!» Έτσι κι έγινε. Ο Νίκος Γκάλης σε εκείνη τη διοργάνωση πήρε το βραβείο του πολυτιμότερου παίχτη.
Ο Νίκος Γκάλης βραβεύτηκε στην Αμερική ως ένας από τους καλύτερους μπασκετμπολίστες στον κόσμο. Το 2004, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ήταν ο πρώτος λαμπαδηδρόμος που μπήκε στο Ολυμπιακό Στάδιο με την ολυμπιακή φλόγα, ενώ χιλιάδες άνθρωποι τον αποθέωναν.
Η πορεία του στον αθλητισμό υπήρξε πηγή έμπνευσης για εκατοντάδες παιδιά που αγάπησαν το μπάσκετ και ακολούθησαν το παράδειγμά του.

Αυτό που πραγματικά έχει σημασία δεν είναι το ταλέντο, αλλά η αποφασιστικότητά σου να δουλέψεις σκληρά για να πετύχεις.
Μη δειλιάζεις, μη συμβιβάζεσαι! Δείξε τόλμη και αφοσίωση σ’ έναν σκοπό και θα τα καταφέρεις.

Νίκος Γκάλης

Τις πληροφορίες για το παραπάνω κείμενο τις πήραμε από το βιβλίο «Φάρος» του συγγραφέα κ. Παναγιώτη Δημητρόπουλου.

φαρος dimitropoulos

Σχολιάστε

Top