Οι πλανήτες του γαλαξία μας

ΑΠΟ: ΤΕΛΙΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ - Μαρ• 28•21

Οι πλανήτες χωρίζονται σε δύο ομάδες: α). τους εσωτερικούς πλανήτες ή «Πετρώδεις»

β). του εξωτερικούς πλανήτες ή « Αέριους Γίγαντες».

α). Πετρώδεις Πλανήτες

Οι πετρώδεις πλανήτες είναι κοντά τον ήλιο, έχουν υψηλή θερμοκρασία και είναι μικρού μεγέθους.  Τους λέμε πετρώδεις, γιατί γίνεται να περπατάς πάνω στην επιφάνειά τους. Παρακάτω υπάρχουν λίγες πληροφορίες για κάθε πετρώδη πλανήτη.

Ερμής

Είναι ο μικρότερος πλανήτης σε όλο το ηλιακό σύστημα. Είναι πολύ ζεστός, επειδή είναι πολύ κοντά στον ήλιο, αλλά εκεί που δεν φτάνει το φως το ήλιου είναι παγωμένος. Τέλος, ο Ερμής δεν έχει ατμόσφαιρα, βροχές και ανέμους.

Αφροδίτη

Η Αφροδίτη είναι παρόμοια σε μέγεθος με τη Γη και είναι ο δεύτερος πλανήτης σε απόσταση από τον Ήλιο. Η Αφροδίτη έχει πυκνή ατμόσφαιρα πλούσια σε δηλητηριώδη νέφη. Επίσης, έχει υψηλή θερμοκρασία, γιατί βρίσκεται πολύ κοντά στον Ήλιο  και έχει ηφαίστεια που κοιμούνται. Επιπλέον, η Αφροδίτη εκπέμπει ένα κόκκινο φως και είναι το πιο λαμπρό αντικείμενο στον ουρανό μετά το φεγγάρι μας.  Τέλος, η Αφροδίτη γυρίζει αντίθετα από τους άλλους 7 πλανήτες, γιατί κάποια στιγμή συγκρούστηκε και άλλαξε φορά.

Γη

Η Γη είναι το σπίτι των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών. Έχει ωκεανούς γεμάτους με νερό και ατμόσφαιρα πλούσια σε οξυγόνο. Τέλος, η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο με έναν δορυφόρο, τη Σελήνη.

Άρης

Ο Άρης είναι έρημος και είναι πιο μικρός πλανήτης από τη Γη. Τον λένε αλλιώς «κόκκινο» πλανήτη, γιατί η άμμος του έχει κόκκινο χρώμα. Επίσης, έχει Βόρειο και Νότιο Πόλο που είναι καλυμμένοι με πάγους όπως και οι πόλοι της γης. Τέλος, ο Άρης έχει κρατήρες, ηφαίστεια και κοιλάδες. Εκεί βρίσκεται το ψηλότερο ηφαίστειο (27χλμ) στο ηλιακό μας σύστημα  που λέγεται Όλυμπος.

β). Αέριοι γίγαντες

Οι Αέριοι γίγαντες είναι πολύ μακριά  από τον ήλιο, γι’ αυτό είναι πολύ παγωμένοι. Είναι πολύ μεγαλύτεροι από τους από τους πετρώδεις πλανήτες. Τους ονομάζουμε αέριους, γιατί έχουν πυκνά νέφη και από κάτω υπάρχουν παγωμένοι ωκεανοί. Δεν μπορείς να περπατήσεις πάνω τους, μόνο να κολυμπήσεις, αν δεν γίνεις παγάκι. Επίσης, ο Κρόνος έχει δακτυλίους, όπως και ο Ουρανός, άλλα φαίνονται πολύ λίγο. Παρακάτω υπάρχουν λίγες πληροφορίες για κάθε πλανήτη.

Δίας

Ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος και ο γρηγορότερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος. Περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του σε 10 ώρες. Έχει πυκνά και πολύχρωμα νέφη. Τέλος, η κόκκινη κηλίδα που βλέπουμε πάνω στον πλανήτη είναι μια καταιγίδα κρατάει χρόνια.

Διας

Κρόνος

Ο Κρόνος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πλανήτης σε όλο το ηλιακό μας σύστημα. Έχει εντυπωσιακούς και τεράστιους δακτυλίους. Οι δακτύλιοι του Κρόνου και του Ουρανού  είναι φτιαγμένοι από πέτρα, πάγο και σκόνη.

Ουρανός

Ο Ουρανός είναι ένας πλανήτης που καλύπτεται από νέφη μεθανίου, γι’ αυτό έχει γαλαζοπράσινο χρώμα. Μπορούμε να τον δούμε με τηλεσκόπιο, γιατί είναι μακριά από τον Ήλιο. Έχει δακτυλίους αλλά δεν φαίνονται τόσο πολύ όσο του Κρόνου. Επίσης, έχει έναν παγωμένο ωκεανό με αέρια σαν του αναπτήρα. Τέλος, περιστρέφεται ξαπλωμένος.

Ποσειδώνας

Ο Ποσειδώνας είναι πιο μακρινός  και πιο ψυχρός πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος. Μπορούμε να τον δούμε με τηλεσκόπιο. Έχει άσπρα νέφη από κρυστάλλους και ισχυρές καταιγίδες που μοιάζουν με κηλίδες. Τέλος, έχει πάρα πολύ δυνατούς ανέμους και είναι ο πλανήτης με τους πιο γρήγορους και δυνατούς ανέμους σε όλο το ηλιακό σύστημα.

ΠοσειδωναςPXL_20210329_172510827

 

Σχολιάστε

Top