Συνέντευξη με έναν σκηνοθέτη

ΑΠΟ: ΤΕΛΙΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ - Μαρ• 28•21

Οι μικροί δημοσιογράφοι της Γ και Δ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Λευκόβρυσης Κοζάνης πήραν συνέντευξη από ένα σκηνοθέτη.  Ο κύριος Χρυσοβαλάντης Χατζηζήσης είναι σκηνοθέτης τηλεόρασης έχει την δική του εταιρία τηλεοπτικής παραγωγής και συνεργάζεται με πολλά κανάλια, τόσα τοπικά όσο και πανελλαδικά.  

Ακολουθούν οι ερωτήσεις των μαθητών και οι απαντήσεις του Κ. Χατζηζήση

Εκπαιδευτικός: Καλησπέρα σας, σήμερα έχουμε μαζί μας έναν σκηνοθέτη τηλεόρασης! Όπως διαβάσαμε είδαμε ότι υπάρχουν 3 είδη σκηνοθέτη: Του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. 

Ναι ακριβώς έτσι είναι και μπορώ να σας πω ότι το επάγγελμα του σκηνοθέτη θεάτρου μοιάζει με αυτό του σκηνοθέτη κινηματογράφου. Και οι δυο θέλουμε να αποτυπώσουμε αυτό που βλέπουμε στην κάμερα όσο καλύτερα γίνεται.

Μαθητές: Ποια ακριβώς είναι η δουλειά σας;

Για να το καταλάβετε καλύτερα ας πάρουμε ως παράδειγμα ότι έχουμε μια ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή με έναν παρουσιαστή και 3 καλεσμένους και πρέπει να βγει μια εκπομπή άριστη και σωστή οπτικά, κάτι το όποιο έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες. Για να βγει σωστή η δική μου δουλειά, εξαρτώμαι από άλλους, τους συνεργάτες μου. Το αποτέλεσμα της σκηνοθεσίας είναι ομαδικό άθλημα και όχι ατομικό. Ουσιαστικά, εγώ είμαι στην κορυφή της πυραμίδας και από κάτω υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δουλεύουν για εμένα, για να βγει το αποτέλεσμα που πρέπει στην τηλεόραση, στο διαδίκτυο ή οπουδήποτε αλλού. Επίσης, τα σκηνικά είναι δικιά μου δουλειά, τι σκηνικό θα μπει πίσω από κάθε καλεσμένο, το πώς θα φωτιστεί, που θα καθίσει ο κάθε καλεσμένος, το ποια κάμερα θα βγει στον αέρα, τι κίνηση θα κάνει η κάμερα για να βγει στον αέρα. Υπάρχουν και πολλά άλλα, αλλά δεν θέλω να σας κουράζω. Αυτά είναι τα βασικά.

Επιπλέον, δεν ασχολούμαστε μόνο με τηλεοπτικές εκπομπές. Ασχολούμαστε και με άλλα είδη, όπως με την μαγνητοσκόπηση θεατρικών και μουσικών παραστάσεων, με ντοκιμαντέρ και με διαφημιστικά σποτ. Είμαι, επίσης, και ο σκηνοθέτης των αδερφών Τσαχουρίδη ( συγκρότημα που ασχολείται με το ποντιακό τραγούδι) . Γενικά, είναι ένα επάγγελμα που έχει μεγάλο εύρος ενασχόλησης σε διαφορετικούς τομείς του θεάματος.

Μ: Πως αποφασίσατε και ασχοληθήκατε με αυτό το επάγγελμα;

Θα ξεκινήσω την απάντηση με μια μικρή συμβουλή. Να κάνετε επάγγελμα αυτό που αγαπάτε, που λατρεύετε από μικρή ηλικία και τότε θα είστε ευτυχισμένοι. Αυτό έκανα και εγώ. Εγώ ξεκίνησα από το ραδιόφωνο. Άρχισα να δουλεύω από μικρή ηλικία σε ραδιοφωνικό σταθμό. Περίπου από την ηλικία των 14 ετών άρχισα να κάνω ραδιοφωνικές εκπομπές, γιατί ήταν και άλλες οι εποχές οι δικές μας, οι γονείς σας καταλαβαίνουν τι λέω.   Τότε στο ραδιόφωνο αποφάσισε η τότε ιδιοκτήτρια του ραδιοφωνικού σταθμού να δημιουργήσει και το πρώτο περιφερειακό κανάλι. Τα κανάλια χωρίζονται σε δυο κατηγορίες, τα πανελλαδικής και τοπικής εμβέλειας, δηλαδή αυτά  που βγαίνουν σε όλη την Ελλάδα και αυτά που βγαίνουν στην περιφέρεια μας, την Δυτική Μακεδονία. Η ιδιοκτήτρια αφού θέλησε να φτιάξει έναν περιφερειακό κανάλι, ζήτησε από εμάς όσοι ενδιαφερόμαστε να ασχοληθούμε με την τηλεόραση και αμέσως εκδήλωσα ενδιαφέρον. Ξεκίνησα σιγά σιγά να ασχολούμαι  με την ροή προγράμματος, μετά με το μοντάζ και μετά από πολλά χρόνια εξάσκησης «αναβαθμιστήκαμε» και γίναμε σκηνοθέτες. Κυρίως όμως, ήταν η αγάπη γι’ αυτό το αντικείμενο. Αν δεν αγαπάς κάτι, καλύτερα να μην ασχοληθείς.

 Μ: Άρα είστε αυτοδίδακτος;

Στην αρχή ναι. Τότε δεν υπήρχαν σχολές σκηνοθετών στις πανελλήνιες. Υπήρχε μόνο μια σχολή Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας που ουσιαστικά έβγαιναν δημοσιογράφοι. Δεν υπήρχαν σχολές για τεχνικούς ραδιοτηλεοπτικών μέσων όπως σήμερα. Αργότερα πήγα σε ιδιωτική σχολή και ακολούθησα αυτό το επάγγελμα.

 Μ: Τι σας αρέσει περισσότερο στο επάγγελμα σας;

Τα πάντα μου αρέσουν! Κυρίως όμως μου αρέσει το αποτέλεσμα, το όποιο είναι προϊόν μιας κοπιαστικής δουλειάς.  Είμαστε σαν έναν γεωργό που σκέφτεται τι θα παράγει, παίρνει το σπόρο, τον ποτίζει, μεγαλώνει και δίνει καρπούς. Κάπως έτσι είναι κ η δική μας δουλειά. Παίρνουμε ένα project, όπως το λέμε εμείς στη δουλειά, από έναν σεναριογράφο ή από κάποιον που ενδιαφέρεται να βγάλει κάτι. Μας λέει την ιδέα του και εμείς καλούμαστε να την υλοποιήσουμε με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μου αρέσει πάρα πολύ το μοντάζ στη δουλειά μου, εκεί είναι που πραγματικά παίρνει «σάρκα και οστά» το έργο. Αν ήταν να επιλέξω κάτι από την κάμερα, τα γυρίσματα και το μοντάζ, θα επέλεγα το μοντάζ. Είναι αυτό που μου αρέσει περισσότερο. Μπορώ να ασχολούμαι 18 ώρες την ημέρα.

Εκπαιδευτικός: Συνεπώς, αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι οι βασικοί τομείς της δουλειάς σας είναι η κάμερα, τα γυρίσματα και το μοντάζ. Σωστά;

Ναι σωστά.

Μ: Τι μηχανήματα χρειάζεστε για την δουλειά σας.

 Το βασικό μας μηχάνημα που χρειαζόμαστε για την δουλειά μας είναι η βιντεοκάμερα. Βέβαια χρειαζόμαστε και άλλα μηχανήματα όπως οι κονσόλες εικόνας, εκεί που πατάμε τα κουμπιά για να βγουν οι κάμερες στον αέρα όταν έχουμε ζωντανή εκπομπή, προγράμματα επεξεργασίας, μικρόφωνα και πολλά φώτα.

Μ: Τον υπολογιστή τον χρησιμοποιείτε; Τι  ακριβώς κάνετε με αυτόν;

Τα πάντα μπορούμε να κάνουμε! Ότι κάνετε και εσείς τώρα. Ουσιαστικά τώρα είμαστε σε ένα τηλεοπτικό παράθυρο. Πιο συγκεκριμένα, αφού πάρουμε το υλικό από τις κάρτες της κάμερας, μεταφέρουμε τα ψηφιακά αρχεία, όπως τα λέμε, στον υπολογιστή  και με προγράμματα επεξεργασίας μοντάζ δουλεύουμε τα πλάνα, για να βγει το αποτέλεσμα που πρέπει.

Μ: Μπορούμε και εμείς να κάνουμε μοντάζ;

Υπάρχουν πάρα πολλά δωρεάν προγράμματα και πολλές εφαρμογές στα κινητά android. Πολλά κινητά σας δίνουν τις βασικές λειτουργίες του μοντάζ, όπως να κόψετε μια εικόνα ή ένα βίντεο στο χρόνο που θέλετε, όχι όμως όπως ένα επαγγελματικό πρόγραμμα.

Μ: Εσείς θα θέλατε κάποια στιγμή να ασχοληθείτε με κάποιο άλλο είδος; Όπως το θέατρο.

Όχι. Δεν μπορώ να το κάνω αυτό. Εκεί ο σκηνοθέτης θα στήσει του ηθοποιούς του, τα σκηνικά του, ακόμη και το πότε θα ανασάνουν θα τους πει. Εμείς μπορούμε να συνεργαστούμε με το θέατρο. Μπορούμε να μαγνητοσκοπήσουμε θεατρικές παραστάσεις. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι να δώσουμε αυτήν την παράσταση στην τηλεόραση με τον καλύτερο δυνατό και ευχάριστο τρόπο, για να γίνει αντιληπτή από το κοινό. Δεν μπορούμε να κατευθύνουμε έναν ηθοποιό, πόσα βήματα θα κάνει, πώς θα κινήσει τα χέρια του. Δεν έχει καμία σχέση η δουλεία μας με αυτό. Η δουλειά μας είναι να κινηματογραφούμε τις δικές σας αυθόρμητες αντιδράσεις,  δεν θα σας πούμε πως θα κινηθείτε κ τι θα πείτε. Είμαστε υπεύθυνοι να σας παρουσιάσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για παράδειγμα να κόψουμε τα λάθη σας και να είστε σωστά φωτισμένοι.

Μ: Με ποια άλλα επαγγέλματα συνεργάζεστε;

Είναι πολλά τα επαγγέλματα. Το αποτέλεσμα στην τηλεόραση ή στο Youtube έχει να κάνει με πολλούς ανθρώπους. Κυρίως συνεργάζομαι με τους camera- man που χειρίζονται τις κάμερες και ακολουθούν τις εντολές μου, π.χ. τι πλάνο θα τραβήξουν. Τους ηχολήπτες, οι όποιοι είναι υπεύθυνοι να καταγράψουν τον σωστό ήχο, γιατί η τηλεόραση είναι ήχος και εικόνα μαζί. Αν ένα από τα δυο λείπει, δεν έχουμε καλό αποτέλεσμα.  Τους φωτιστές, γιατί παίζει πολύ σημαντικό ρόλο ο σωστός φωτισμός ενός χώρου ή ενός προϊόντος, αν είναι διαφημιστικό σποτ.

Μ: Με ποια κανάλια έχετε συνεργαστεί;

Έχω συνεργαστεί με διάφορα κανάλια, με όλα τα τοπικά και άλλα μεγάλα κανάλια τόσο σε Αθήνα όσο και Θεσσαλονίκη.

Μ: Πόσα χρόνια υπάρχει το κανάλι WEST ( τοπικό κανάλι);

Περίπου από τα μέσα της δεκαετίας του ΄90. Από τότε που ξεκίνησε περίπου και η τηλεόραση να υπάρχει. Παλιά υπήρχαν μόνο τα κρατικά κανάλια, όπως  η ΥΕΝΕΔ και  η ΕΡΤ. Αρχές της δεκαετίας του ‘90 λειτούργησε το πρώτο ιδιωτικό κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας, ο ΑΝΤΕΝΝΑ και μετά από 7 χρόνια λειτούργησαν και τα πρώτα περιφερειακά κανάλια.

Μ: Ποιο κανάλι είναι η ΥΕΝΕΔ; Υπάρχει ακόμη;

¨Όχι, μπορούμε να πούμε ότι σήμερα το αντίστοιχο κανάλι είναι η ΕΡΤ2.

Εκπ: Σήμερα παιδιά, έχουμε πολλά περισσότερα κανάλια. Και εκτός από τα κανάλια της τηλεόρασης υπάρχουν και τα διαδικτυακά κανάλια. Σε αυτό τον τομέα φαντάζομαι είναι εξαιρετικά χρήσιμο το επάγγελμά σας.

Η αλήθεια είναι ότι αυτήν την περίοδο, δουλεύουμε περισσότερο με τα διαδικτυακά κανάλια. Πλέον μπορεί ο καθένας να χειριστεί τον υπολογιστή και ο καθένας μπορεί να ψάξει τα πάντα και έχει πληθώρα επιλογών, να βρει τι του αρέσει. Στο διαδίκτυο, διαμορφώνεις εσύ το πρόγραμμά σου.

Εκπαιδευτικός και μαθητές: Ευχαριστούμε πολύ που μας παραχωρήσατε αυτήν την συνέντευξη! Χαρήκαμε πάρα πολύ που σας είχαμε εδώ σήμερα και μάθαμε τόσα ωραία πράγματα!

Η χαρά ήταν όλη δική μου!!!Εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή που μου κάνατε και με καλέσατε! Σας περιμένω να έρθετε και σε ένα γύρισμα, για να δείτε και από κοντά την δουλειά μου.

Εκπαιδευτικός και μαθητές: Θα το θέλαμε πολύ! Ευχαριστούμε!

 

Τέλος, θα κλείσουμε με την πολύ όμορφη φράση του κύριου Χρυσοβαλάντη Χατζηζήση.

«Κάντε αυτό που αγαπάτε επάγγελμα και τότε θα είστε ευτυχισμένοι»

istockphoto-861198276-612x612

Σχολιάστε

Top