Τι είναι αειφορία; Μα…τι σημαίνει η λέξη κομποστοποίηση;

ΑΠΟ: ΚΑΚΟΥΛΙΔΟΥ ΑΝΘΗ - Μαρ• 29•21

Γιώργος: Εύη, μπορώ να σε ρωτήσω κάτι;
Εύη: Ναι, φυσικά!
Γιώργος: Πριν στο διάλειμμα άκουσα να λες τη λέξη κομποστοποίηση με τη δασκάλα μας. Τι είναι κομποστοποίηση; Πρώτη φορά την ακούω και είναι κάπως περίεργη.
Εύη: Πρώτη φορά; Αλήθεια;
Γιώργος: Ναι!
Εύη: Η κομποστοποίηση είναι μια διαδικασία με την οποία μπορούμε να φτιάχνουμε μόνοι μας λίπασμα. Όμως θα πρέπει να μάθουμε ακριβώς τη διαδικασία.
Γιώργος: Και εσύ που τα έμαθες αυτά; Κάνεις κομποστοποίηση;
Εύη: Όχι, δεν κάνω, αν και θα το ήθελα πολύ. Έχω δει όμως τον μπαμπά μου να κάνει, στη δουλειά του. Μέσα σε κάτι ειδικούς κάδους, ρίχνουν αποφάγια, χώμα, στάχτη από τζάκια και άλλα υλικά και μετά από λίγους μήνες παίρνουν λίπασμα.
Γιώργος: Άρα, τα σκουπίδια μας είναι ακόμα περισσότερο χρήσιμα. Είναι όπως η ανακύκλωση που μάθαμε! Μου αρέσει πολύ!
Εύη: Ναι, ακριβώς! Και όλα αυτά μαζί, ο μπαμπάς μου μου είπε πως λέγονται αειφορία. Είναι όταν ο άνθρωπος θέλει να βρίσκεται κοντά στο περιβάλλον, να το αγαπά και να το σέβεται. Θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα ακόμα και εμείς τα παιδιά για να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας. Αρκεί να το κάνουμε όλοι μαζί.

Γιώργος: Τι λες; Θέλεις να πούμε στην κυρία μας να κάνουμε έναν κομποστοποιητή για το σχολείο; Δες πόσα χρήσιμα υλικά έχουμε εδώ που μπορούμε να τα πετάμε μέσα. Και έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε λίπασμα για τον κήπο που μας είπε η κυρία πως θα φτιάξουμε.
Εύη: Πολύ ωραία ιδέα! Πάμε να πούμε και στους συμμαθητές μας τα νέα!
ΞΗ

Σχολιάστε

Top