Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα- Μενέλαος Λουντέμης

Τίτλος: Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα                      Ένα παιδί μετράει τ΄άστρα_2

Συγγραφέας: Μενέλαος  Λουντέμης

Εκδοτικός Οίκος: Εκδόσεις Πατάκη

Χρονολογία  Έκδοσης: 1956

     Το βιβλίο  “‘Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα” αναφέρεται σε ένα ορφανό αγόρι, τον Μέλιο,  που ζει σε χωριό. Το αφεντικό του δεν του επιτρέπει να μορφωθεί, όμως ο τοπικός δάσκαλος που βλέπει τη θέληση του για μάθηση αποφασίζει να τον βοηθήσει. Έτσι ο δάσκαλος του δίνει αρχικά κάποια βιβλία για να διαβάσει. Το αφεντικό του όμως μόλις μαθαίνει  ότι ασχολείται με τα βιβλία, του απαγορεύει να ξαναδεί τον δάσκαλο.

     Το παιδί καταφεύγει στην πόλη  ολομόναχο  για να πάει στο σχολείο.  Εκεί βρίσκει σπίτι και συγκατοικεί μαζί με μία οικογένεια. Έχει όμως να αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα. Γνωρίζει φίλους που του συμπαραστέκονται αλλά και ανθρώπους που επιδιώκουν την στεναχώρια του. Η τύχη του γυρίζει αρκετές φορές την πλάτη, όμως συνεχίζει και δεν τα παρατάει. Όσο και αν η αδικία τον χτυπάει αλύπητα εκείνος προσπαθεί να ξανασηκωθεί.

   Μενέλαος Λουντέμης  Είναι ένα ενδιαφέρον βιβλίο και αρκετά συγκινητικό, καθώς  πολλές φορές οι άνθρωποι παλιά αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν τα χωριά  και τις οικογένειές τους και να καταφύγουν στην πόλη για μια καλύτερη ζωή. Επομένως, η ιστορία του κειμένου αγγίζει τους ανθρώπους και βάζει τον αναγνώστη στη θέση του ήρωα. Επίσης, προς το τέλος του βιβλίου δημιουργείται ένα αίσθημα συγκίνησης , διότι είναι αναπάντεχο και λυπητερό θα λέγαμε.

     Η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας είναι απλή, όμως σε κάποια σημεία είναι και ελαφρώς δυσνόητη. Στο κείμενο υπάρχουν επίσης και ιδιωματισμοί. Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί πολλές μεταφορές και παρομοιώσεις. Είναι ένα διαχρονικής αξίας  μυθιστόρημα που διαβάζεται από εκατομμύρια ανθρώπους και θα συνεχίζει να διαβάζεται.

     Αξίζει να το διαβάσετε, καθώς είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ως προς το περιεχόμενο, αλλά  και ως προς την χρήση της γλώσσας βιβλία.

Χρύσα Κανελλοπούλου

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης