Ένα μουσείο που καθηλώνει τον επισκέπτη!

3601125833_f657c044e7_z

Η επίσκεψη μας  στα Ιωάννινα ήταν μια πολλή ωραία εμπειρία διότι είδαμε και γνωρίσαμε πολλά αξιοθέατα που αξίζει κανείς να δει. Απ’ όλα αυτά που είδαμε, αυτό που ξεχώρισε πιο πολύ ήταν το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων , που με έκανε να παρατηρήσω με προσοχή το περιεχόμενο του.

   Στο μουσείο εκτίθενται μορφές της επανάστασης, υπάρχουν επίσης αναφορές στο βυζάντιο, την αρχαία Ελλάδα και πολλά άλλα αφιερώματα που καθηλώνουν τον επισκέπτη.mouseio3

   Όλα τα πρόσωπα είναι φτιαγμένα από καθαρό κερί μέλισσας (όπως τα πόδια και τα χέρια) ενώ τα μαλλιά είναι τα περισσότερα από συνθετική τρίχα.  Τα μάτια, των ομοιωμάτων, είναι τα συνηθισμένα γυάλινα μάτια που πωλούν ορισμένα καταστήματα οπτικών. Ο προορισμός τους, είναι να τοποθετούνται σε συγκεκριμένα άτομα που έχουν χάσει την όρασή τους, στη θέση που βρίσκονταν το φυσικό τους μάτι.
Τα ρούχα, είναι σύγχρονα, μεταποιημένα ή παλιά κομμάτια, ρετάλια φθαρμένα, μέρη από παλιές φορεσιές,  που αγράστηκαν από παλαιοπωλεία διαφόρων πόλεων. Άλλα είναι από δωρεές. Τα σώματα είναι από γύψο και λινάτσα ή τζίβα ή λινάρι ή ξυλόχορτο, με σκελετό από λεπτές σιδερόβεργες.

Ο επισκέπτης αισθάνεται ότι ταξιδεύει σε βουνά, παλιά οικήματα, σπηλιές, εκκλησίες, μονοπάτια, ακολουθώντας μια κυκλικού χαρακτήρα ξενάγηση .Το μουσείο φιλοξενεί περίπου 150 κέρινα ομοιώματα, που παρουσιάζονται σε πραγματικό μέγεθος,Η θεματολογία καλύπτει 24 αιώνες Ελληνικής Ιστορίας (από το 500 π.Χ.), με ιδιαίτερη έμφαση στην νεώτερη ιστορία της Ηπείρου και χωρίζεται σε τρεις ενότητες 1) την ενότητα της Προεπανάστασης (12 θέματα), 2) την ενότητα της Επανάστασης του 1821 (6 θέματα) και 3) την ενότητα του Β” Παγκοσμίου πολέμου (9 θέματα). Το Μουσείο κλείνει με αναφορές (3 θέματα) και υπενθυμίσεις (5 θέματα) βασικών σημείων της Ελληνικής Ιστορίας και κατακλείδα αποτελεί το 36ο θέμα του : Το Εργαστήρι του Καλλιτέχνη. αναπαριστώντας μορφές και γεγονότα της Ελληνικής ιστορίας. Μέσα στο μουσείο υπάρχουν γνώριμες μορφές όπως ο Παύλος Βρέλλης. Επίσης μερικά από τα θέματα που αναπαρίστανται είναι  το κρυφό σχολείο, ο όρκος της φιλικής εταιρείας, οι κλέφτες και αρματολοί, η σφαγή του Αλή Πασά στο νησί των Ιωαννίνων.

   Η εντύπωση που μου άφησε αυτό το μουσείο ομοιωμάτων ήταν πολλή θετική  και πιστεύω  πως αξίζει κάποιος να κάνει ένα ταξίδι για να πάει να το δει.

 1

         Λαμπρινή Μαντά

 

Top