ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-Η ΠΙΟ ΕΡΩΤΙΚΗ ΠΟΛΗ

10562545_905027112845031_3032119567325697606_o1Ένας από τους μύθους που κατατρέχει τη σημερινή Θεσσαλονίκη είναι αυτός της «ερωτικής πόλης» Πρόκειται για μια πεποίθηση-ταμπού  που οι ρίζες της χάνονται στα βάθη των αιώνων.

Η κοσμοπολίτικη Θεσσαλονίκη, με την πανσπερμία των φυλών της, τις πανέμορφες φορεσιές των γυναικών, τις περίφημες πιάτσες και τα ονομαστά μπορντέλα της, ασκούσε πάντοτε μιαν ακαταμάχητη γοητεία στους κατοίκους της επαρχίας, που κατέφευγαν συχνά σ’ αυτήν για να γευτούν τις απαγορευμένες ηδονές της.

Δεν είναι παράξενο λοιπόν, που με την πάροδο του χρόνου, η Θεσσαλονίκη απέκτησε τη φήμη της «ερωτικής πόλης» !

Αν και πλέον η Θεσσαλονίκη δεν είναι και τόσο ερωτική πόλη, εντούτοις η φήμη της είναι απολύτως δικαιολογημένη διότι στο παρελθόν υπήρξε όντως η πλέον ερωτική πόλη των Βαλκανίων. Και θα δούμε αμέσως το γιατί.

Η «ΑΜΑΡΤΩΛΗ» ΜΠΑΡΑ ΚΑΙ Η ΣΤΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο «ερωτική πόλη» υπήρξε η Θεσσαλονίκη κατά την αρχαιότητα, αν και είναι γνωστό πως υπήρχαν στην πόλη αρκετά Ιερά της Αφροδίτης και άλλων οργιαστικών θεοτήτων της Ανατολής.

Το σίγουρο πάντως είναι πως η Θεσσαλονίκη ήταν ένας φημισμένος προορισμός από την εποχή ακόμη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Οθωμανική Θεσσαλονίκη προσέφερε κάθε είδους απολαύσεις στους επισκέπτες της και ήταν φημισμένη για τα λουτρά της, τα χανουμάκια της, τα χασισοποτεία της και τα πορνοστάσια της.

Οι Οθωμανοί αξιωματούχοι είχαν τα μικρά ιδιωτικά τους χαρέμια, ενώ κάθε αξιοσέβαστος νεαρός Εβραίος της Σαλονίκης δεν μπορούσε να αρνηθεί την πρόσκληση κάποιου φίλου του να επισκεφθεί την «αδελφή» του.

Στα τέλη του 19ου αιώνα η περιοχή του αγοραίου έρωτα της Θεσσαλονίκης άρχισε να εντοπίζεται στα δυτικά της πόλης και κοντά στο λιμάνι. Οι αφιερωμένες στη θεά του έρωτα περιοχές του Βαρδαρίου, όπως τα πολυτραγουδισμένα Λαδάδικα και η θρυλική Μπάρα, βρίσκονταν πάντα κοντά στο λιμάνι και στις δυτικές πύλες της Θεσσαλονίκης, για να εξυπηρετούν καλύτερα τους εισερχόμενους στην πόλη ταξιδιώτες.

 Όμως τελικά, είναι η Θεσσαλονίκη η πιο ερωτική πόλη; Παρακάτω είναι η απάντηση μιας Θεσσαλονικιάς φωτογράφου. Ας δούμε μια πιο ρεαλιστική άποψη και ας μην βασιζόμαστε σε μύθους.

Η Θεσσαλονίκη, αν το σκεφτείς, είναι το ίδιο ερωτική πόλη όσο είναι και η Αθήνα, η Λάρισα, η Καβάλα και οι Σέρρες όταν είσαι ερωτευμένος. Όταν δεν είσαι όλες οι πόλεις σου φαίνονται γκρι. Τώρα, γιατί βγήκε ο όρος ερωτική πόλη, μπορώ να σκεφτώ δυο-τρεις λόγους: 1. Έχει τέλειο ηλιοβασίλεμα, 2. Έχει παραλία που ευνοεί τις βόλτες χέρι-χέρι (για όσους είναι αυτού του σπορ), 3. Έχει όμορφα μικρά μπαρ και εστιατόρια με ιδανικές γωνιές που επίσης ευνοούν το ερωτικό μπου-ρου μπου-ρου 4. Έχει αυτό το αγγελοπουλικό τοπίο με ομίχλες , που σε κάνει ρομαντικό όσο να πεις. Και ένα 5. Έχει όλα αυτά τα καταπληκτικά μεζεδοπωλεία με τα τσίπουρα και την φιλοσοφία του κάθομαι και πίνω αργά και αβίαστα. Όμως μετά από τέσσερις ώρες τσιπουροποσίας θεωρώ ότι μπορείς να είσαι ερωτευμένος με τους πάντες και να βλέπεις ότι ουσιαστικά είσαι έτσι λόγω της πόλης που είναι ερωτική…. Κάπως έτσι είναι η θεωρία μου.

thessaloniki1

 Ανδριάννα Βασιλείου

Top