Ελένη : Τραγωδία ή κωμωδία;

Ελένη του Ευριπίδη, τραγωδία, κωμωδία ή ρομαντικό δράμα;

Τι λες για μια Νεφέλη μάταια τραβήξαμε τόσα δεινά; Υπάρχουν σύγχρονες νεφέλες;

Υπάρχει ανάγκη για σύγχρονα άσυλα, ποιοι είναι αυτοί που τα δικαιούνται και ποιες ανάγκες προσπαθούν να καλύψουν;

Τι όνειρο μπορεί να είδαν οι ήρωες το πρώτο βράδυ που επέστρεψαν στην πατρίδα τους;

Ποιο άραγε ήταν το κλίμα στο συμβούλιο των θεών με θέμα την τύχη του ζευγαριού;

Να ποια θέματα κλήθηκαν να μελετήσουν και στη συνέχεια με τη δημιουργικότητα, την ευαισθησία και τη φαντασία τους να παρουσιάσουν οι μαθητές της Γ΄τάξης στα πλαίσια του μαθήματος των αρχαίων από μετάφραση.

Αν και στην αρχή δυσφόρησαν με την επιπλέον δραστηριότητα που τους ανατέθηκε έχω την αίσθηση ότι τελικά το απόλαυσαν και κυρίως μέσα από αυτές τις δραστηριότητες απέκτησαν μια πιο σφαιρική θεώρηση του έργου.

Να ένα μικρό δείγμα από τη δουλειά τους.

Με αφορμή την τραγωδία “Ελένη”, η οποία διδάσκεται στην Τρίτη Γυμνασίου, εμπνεύστηκα να κατασκευάσω το παραπάνω βίντεο. Ελπίζω να το απολαύσετε!

Δανάη Κοσμίδου,

Σενάριο για το συμβούλιο των θεών με θέμα την τύχη του Μενέλαου και της Ελένης.

  Τόπος: Όλυμπος

Πρόσωπα: Όλοι οι θεοί, μπαίνουν συζητώντας έντονα η Ήρα με την Αφροδίτη

Ήρα: Δεν καταλαβαίνω το σκεπτικό σου Αφροδίτη(προχωρά προς τη θέση της) Αφροδίτη: Έχω δώσει μια υπόσχεση Ήρα! (κάθεται στη θέση της) Απόλλων: Τι συμβαίνει κορίτσια, γιατί τόσες φωνές; Δίας: Απόλλων, σοβαρέψου! Γιατί νομίζεις συνεδριάζουμε σήμερα; ¨Ήρα: Ακριβώς, είμαστε εδώ σήμερα για να μιλήσουμε γι’ αυτήν την ανόητη υπόσχεση της Αφροδίτης και για το τι θα απογίνουν  η Ελένη και ο Μενέλαος. Αφροδίτη: Και συ έδωσες υπόσχεση στον Πάρη  Ήρα, οπότε μη βγάζεις την ουρά σου απ’ έξω(φωνάζοντας) Ήρα: Γλυκιά μου Αφροδίτη, εγώ δεν έταξα μια γυναίκα που ήταν ήδη παντρεμένη!!! Αφροδίτη: Αυτά τα λες γιατί δεν το σκέφτηκες πρώτη! ¨Ήρα: Χα, χα πάντως αν ο Πάρης δεχόταν το δικό μου δώρο όλα θα ήταν καλύτερα τώρα! Ούτε Τρωικός πόλεμος ούτε τόσοι νεκροί και δε θα χωριζόταν το καημένο το ζευγάρι… Αφροδίτη: Αυτά τα λες τώρα επειδή δεν πήρες το μήλο, άλλωστε δεν έκανα τίποτα κακό. Ήρα: Πώς μπορείς να το λες αυτό; Εσύ, η θεά του έρωτα χώρισες ένα ερωτευμένο ζευγάρι για δεκαεφτά ολόκληρα χρόνια και όλα αυτά μόνο για ένα μήλο. Δίας: Συμφωνώ και εγώ με την Ήρα. Θα έπρεπε…. Ήρα: Να τους βοηθήσουμε να γυρίσουν πίσω στο σπίτι τους. Έχουν περάσει τόσα και τα βάσανα τους ολοένα πληθαίνουν. Απόλλων: Όντως αυτός ο Θεοκλύμενος τους έχει κάνει τη ζωή Άδη!! Αφροδίτη: Δε φταίω εγώ για το θεοκλύμενο, αυτό δεν είναι δική μου ευθύνη. Ήρα: Δε βοηθάς όμως και να σωθούν, τους αφήνεις να ταλαιπωρούνται, Δίας: Σταματήστε τις φωνές. Η απόφαση πάρθηκε. Ο Μενέλαος και η Ελένη θα γυρίσουν πίσω στη Σπάρτη.

Αριάδνη Κατσανάκου

Τις υπόλοιπες εργασίες μπορείτε να τις δείτε εδώ

Εργασία 1

Εργασία 2

Εργασία 3

Εργασία 4

Εργασία 5

Εργασία 6

Τριάδα Εμμανουηλίδου

18618110_442604079438846_1203737574_o

Top