Η Νεροτριβή Του Αγίου Γεωργίου:το ανθρώπινο έργο συμπληρώνει το δημιούργημα της φύσης!
Κατά την διάρκεια της τριήμερης εκδρομής στην Πρέβεζα που πραγματοποἰησε το σχολείο μας, κάναμε μια μιικρή στάση στην νεροτριβή του Αγίου Γεωργίου. Είναι ένας μοναδικός χώρος, που αποτελεί σημείο ενδιαφέροντος για μεγάλο αριθμό επισκεπτών.
Στις πλαγιές του Ξηροβουνίου, κοντά στις πηγές του Λούρου ποταμού φιλοξενούνται νεροτριβές, νερόμυλοι, μαντάνια που δέχονται το ορμητικό νερό μόλις βγαίνει από τη σπηλιά. Χαμηλότερα, στην κοίτη του ποταμού, λειτουργεί το υδροηλεκτρικό φράγμα του Λούρου. Η ιστορία του τόπου είναι μεγαλη ενω η κατασκευές ξεκινοὐν απο την Ρωμαική εποχή, καθώς το σημείο αυτό ήταν σημείο εκκίνησης του Ρωμαϊκού υδραγωγείου της Νικοπόλεως . Το συγκεκριμένο έργο θεωρείται ένα σπουδαίο έργο της αρχαιότητας , που τα ερείπια του φανερώνουν σήμερα το υψηλό επίπεδο των τεχνικών γνώσεων της εποχής.
Στις μέρες μας ο αγωγός που μεταφέρει το νερό αποτελείται από ένα τοξωτό αυλάκι με στεγανοποιημένη κάλυψη και τετράγωνα ανοίγματα εξαερισμού , που υπάρχουν σε αποστάσεις. Το ανθρώπινο έργο έρχεται να συμπληρώσει το δημιούργημα της φύσης. Μέσα από τη γη ξεχύνονται οι πηγές του Αγ. Γεωργίου, με απίστευτη ορμή και ποσότητα ροής, η οποία φτάνει κατά μέσο όρο τα 3 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο. Τα ορμητικά νερα χρησιμεύουν για την πλύση ειδών προικός. Ταυτόχρονα , τα νερά που πέφτουν από μεγάλο ύψος προσθέτουν μια ειδυλλιακή πινελιά στο τοπίο.
Σύμφωνα με την παράδοση , απέναντι από το χωριό , στη μεγάλη τρύπα που σχηματίζουν τα βράχια , ο μυθοπλάστης λαός είδε τον Αη-Γιώργη να καλπάζει πάνω σε φτερωτό άλογο. Η ίδια παράδοση αναφέρει ότι ο Άγιος ευλόγησε τον τόπο και το νερό ανάβλυσε στο χωριό , που πήρε το όνομα του.
Από της πηγές Αγίου Γεωργίου υδρεύονται σήμερα οι κάτοικοι των νομών Πρέβεζας , Άρτας και Λευκάδας.
Δήμητρα Γιαννιού