Μια πόλη γεμάτη μυστικά !

 

ΟΙ ΚΑΤΑΚΟΜΒΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ

Με έναν από τους ωραιότερους κήπους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, δίπλα στην Αγία Σοφία, και σε σημείο που δεν είναι ορατό εύκολα, σε χαμηλότερο επίπεδο από τον δρόμο, είναι ένας ακόμη ναός, του Ιωάννη Προδρόμου.

Ιδιαίτερος ο ναός ως προς το σχήμα, μετά τις επεμβάσεις που έχουν γίνει, με τον δεξί τοίχο φτιαγμένο από γυαλί που επιτρέπει στο φως να περνά στο εσωτερικό. Η δεξαμενή που υπάρχει στον χώρο ανήκει σε ρωμαϊκό κτίσμα (Νυμφαίο). Ενδεχομένως να ήταν βαπτιστήριο της παλαιοχριστιανικής εκκλησίας που υπήρχε εκεί πριν χτιστεί η Αγία  Σοφία.

Κάτω από την αυλή υπάρχει διάδρομος και δύο υπόγειοι χώροι, στοές ή κρύπτες, που ανακαλύφτηκαν το 1892 από τους ιδιοκτήτες του οικοπέδου. Σε έναν από αυτούς υπάρχει μικρή πηγή.

Υποστηρίζεται πως το σημείο του ναού και των στοών ήταν μάλλον δίπλα στο στάδιο της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου μαρτύρησε και ο πολιούχος Άγιος Δημήτριος. Μάλιστα σύμφωνα με άλλες θεωρίες ο Άγιος Δημήτριος έδρασε σε αυτές τις κατακόμβες οι οποίες αργότερα αποτέλεσαν την φύλακή του, πριν μεταφερθεί στην Κρύπτη για να εκτελεσθεί.

Λένε ακόμη πως στην πυρκαγιά του 1917, που κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλονίκης, το μοναδικό ανέπαφο σημείο της πόλης ήταν αυτή ακριβώς η εκκλησία μαζί με τις εικόνες που Ιωάννη Προδρόμου.Είναι πάντως ένα σημείο στο κέντρο της πόλης που αξίζει με το παραπάνω μια στάση! 

 

Η ΚΡΥΠΤΗ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Ο υπόγειος χώρος της Κρύπτης του ναού του Αγίου Δημητρίου είναι σίγουρα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και εντυπωσιακά μέρη που μπορείτε να επισκεφτείτε σε ολόκληρη την πόλη! Σύμφωνα με την Χριστιανική παράδοση ο Άγιος Δημήτριος φυλακίστηκε και μαρτύρησε σε αυτούς τους χώρους το 303 μΧ.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά καλά διατηρημένη και αναστηλωμένη αρχαία κατασκευή η οποία φιλοξενεί πολλά αρχαία ρωμαϊκά και πρωτοχριστιανικά ευρήματα μεγάλης αξίας σε έναν ενιαίο υπόγειο χώρο. Οι περισσότεροι επισκέπτες εκπλήσσονται εξαιτίας της επιβλητικής ατμόσφαιρας και των εκθεμάτων.

Η Κρύπτη παρέμενε χαμένη και άγνωστη για αρκετούς αιώνες ώσπου η καταστροφική για την πόλη φωτιά του 1917 έφερε στο φώς ένα τμήμα της. Σήμερα η είσοδος σε αυτή βρίσκεται εντός του Ναού, στο Ανατολικό τμήμα του κτιρίου, δίπλα ακριβώς από το “Τέμπλον”.

Ένα είναι σίγουρο, η Θεσσαλονίκη ξέρει να κρύβει πολύ καλά τα μυστικά και τους θρύλους του πλούσιου παρελθόντος της προκαλώντας τον επισκέπτη να τα ανακαλύψει, φανερώνοντας του μια μικρή έκπληξη σε κάθε γωνία της.

 

Γιάννης Τζικίδης

 

Top