Η αξία της φιλίας

https://balancelife.gr/pragmatiki-filia-einai-na-sevesai-tis-epiloges-tou-allou
https://balancelife.gr/pragmatiki-filia-einai-na-sevesai-tis-epiloges-tou-allou

Φιλία είναι ο στενός δεσμός δύο ή περισσότερων προσώπων που στηρίζεται στην αμοιβαία, ανιδιοτελή αγάπη και εκτίμηση. Είναι μια σχέση που ανεγείρεται στη βάση του αλληλοσεβασμού, της ειλικρίνειας, της εμπιστοσύνης και από την οποία απουσιάζει ο φθόνος και το συμφέρον. Γι’ αυτό και όλοι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από έναν φίλο.

Ο φίλος θα μας συμπαρασταθεί στις κακές στιγμές και θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τις όποιες δυσκολίες. Επίσης, θα χαρεί με την επιτυχία μας, χωρίς να νιώσει ζήλια, θα μας ενθαρρύνει στην υλοποίηση των στόχων μας και θα μοιραστεί μαζί μας τα όνειρα και τις επιδιώξεις του. Θα προσπαθήσει να μας προστατέψει από οτιδήποτε μπορεί να μας απογοητεύσει και θα μας ασκήσει αυστηρή και αμερόληπτη κριτική, προκειμένου να καταλάβουμε τις αδυναμίες μας και να βελτιωθούμε. Επομένως, οι φίλοι αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα στηρίγματα του ανθρώπου.

istockphoto-985577158-612x612

Ωστόσο, σήμερα είναι κάτι σπάνιο η γνήσια και ειλικρινής φιλία. Στην καταναλωτική και υλιστική κοινωνία μας, όπου τα πάντα αξιολογούνται με βάση το χρήμα και το υλικό συμφέρον, ο συναισθηματικός αυτός δεσμός δεν έχει καμία αξία. Στις ανθρώπινες σχέσεις κυριαρχεί η υποκρισία, η ιδιοτέλεια και το απώτερο κέρδος. Έτσι, οι άνθρωποι γίνονται καχύποπτοι, παύουν να εμπιστεύονται τους άλλους και απομονώνονται. Γι’ αυτό κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να μάθουμε να είμαστε φίλοι.

Εν κατακλείδι, παρόλο που οι συνθήκες τις σύγχρονης εποχής δεν αφήνουν περιθώρια στους ανθρώπους να δεθούν συναισθηματικά, αξίζει να προσπαθήσουμε να εντάξουμε στη ζωή μας φίλους, αφού σύμφωνα με τον Τζον Κατσς «Οι φίλοι είναι μέρος της κόλλας που κρατά τη ζωή και την πίστη μαζί».

 Μ.Ε. Β1

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης