ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ

Η ΟΜΑΔΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ 1ου ΓΕΛ ΒΕΡΟΙΑΣ

Την Τετάρτη 3 Απριλίου 2024, η Ομάδα του Οίστρου υποδέχτηκε την Ομάδα Επιχειρηματολογίας του 1ου ΓΕΛ Βέροιας και παρακολούθησε με ενθουσιασμό τον συναρπαστικό αγώνα επιχειρηματολογίας με θέμα «Πρέπει η χρήση των κινητών να επιτρέπεται στο σχολείο;».

 

εικόνα_Viber_2024-04-03_14-53-04-803

Αναμφισβήτητα, η επιχειρηματολογία αγγίζει τα όρια ενός πνευματικού αθλήματος, καλλιεργώντας παράλληλα τον αμοιβαίο σεβασμό. Με αστείρευτη περιέργεια, η Ομάδα του Οίστρου ρώτησε τους μαθητές για τα κίνητρα που τους ώθησαν να συμμετάσχουν στην ομάδα. Οι απαντήσεις τους αποκάλυψαν πως η αρχική περιέργεια ή η φιλία με μέλη της ομάδας εξελίχθηκαν σε κάτι πολύτιμο. Οι μαθητές τόνισαν πως η συμμετοχή τους όχι μόνο συνέβαλε στη δημιουργία  νέων φιλικών σχέσεων, αλλά λειτούργησε υποβοηθητικά και σε σχολικά μαθήματα, όπως η έκθεση. Επιπλέον, οι δράσεις της ομάδας προσφέρουν μια ιδιαίτερα δημιουργική διέξοδο, ασκώντας παράλληλα το πνεύμα τους. Όπως εξήγησαν, η λογομαχία υπέρ μίας άποψης με την οποία ίσως να μη συμφωνούν απόλυτα τους ωθεί να σκέφτονται κριτικά, να ερευνούν σε βάθος και να υιοθετούν διαφορετικές οπτικές γωνίες. Η προετοιμασία, βέβαια, για έναν αγώνα επιχειρηματολογίας απαιτεί θυσίες, καθώς οι μαθητές αφιερώνουν αρκετές ώρες μετά το σχολείο για εξάσκηση.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η Ομάδα του Οίστρου έλαβε μια σαφή εικόνα για τη διαδικασία της επιχειρηματολογίας και τον τρόπο λειτουργίας των ομάδων. Η έναρξη ενός αγώνα σηματοδοτείται από τη διαμόρφωση του χώρου και την παρουσίαση ενός θέματος στις ομάδες, οι οποίες καλούνται να το υποστηρίξουν ή να το αμφισβητήσουν, ανάλογα με τον ρόλο που τους έχει ανατεθεί. Η «ομάδα λόγου» υπερασπίζεται το θέμα, ενώ η «ομάδα αντιλόγου» καλείται να το αμφισβητήσει. Αν και υπάρχει ένα προκαθορισμένο «σενάριο» για το τι θα πει κάθε μαθητής, η αντίπαλη ομάδα κρατά σημειώσεις, θέτει ερωτήσεις και προσπαθεί να κλονίσει την επιχειρηματολογία ή να διακόψει τη ροή του αντιπάλου. Η επιτροπή, αποτελούμενη από τρία άτομα, καλεί στο βήμα κάθε ομιλητή, ενώ ο χρονομέτρης φροντίζει για την τήρηση του χρόνου. Κάθε ομιλητής ακολουθεί στον λόγο του μια συγκεκριμένη δομή, ξεκινώντας με χαιρετισμούς προς το κοινό, τους συμπαίκτες και την επιτροπή. Στη συνέχεια, καταρρίπτει τα επιχειρήματα του προηγούμενου ομιλητή και προσθέτει τα δικά του, μαζί με τα επιχειρήματα της ομάδας του.

     Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η ομάδα αυτή δημιουργήθηκε μόλις πέρυσι κι όμως κατάφερε να κερδίσει τη πρώτη θέση στους αγώνες του νομού μας. Λίγες μέρες μετά τη δράση μας η συγκεκριμένη ομάδα επιχειρηματολογίας κέρδισε και πάλι την πρώτη θέση, την Τετάρτη 10/4/2023 , στην τελική φάση των 5ων Ρητορικών Αγώνων Επιχειρηματολογίας – Αντιλογίας στους οποίους συμμετείχαν αντίστοιχες ομάδες από τους νομούς Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας και Κιλκίς. Τους αξίζουν ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!

Δ.Κ. (Μαθήτρια του Γ4)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης