Η μοναδικότητα στην κουζίνα της Θεσσαλονίκης

Αρίστος Γιαννακούλας

Διαβάζοντας τον τίτλο ο νους μας μεταφέρεται στο αγαπητό σε όλους φαγητό. Μπορούμε με βεβαιότητα να δηλώσουμε ότι η Θεσσαλονίκη έχει, ,  μια εκλεκτή και πλούσια –αν όχι την πιο εκλεπτυσμένη– κουζίνα .  Η γαστρονομία της πόλης αποτελείται κυρίως από γλυκά και αρτοσκευάσματα καθώς και είδη από ξενικές κουζίνες, επειδή διαχρονικά η πόλη λειτούργησε ως χώρος εγκατάστασης και καταφύγιο αρκετών εθνικοτήτων.

Το θεωρώ αδιανόητο να μην αρχίσω με το γνωστό σε όλους κουλούρι Θεσσαλονίκης. Μια λιχουδιά που, αν βγεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, θα αντικρίσεις απευθείας. Αρκετοί πλανόδιοι πωλητές έχουν στήσει πάγκους στην παραλία, στον Λευκό Πύργο και σε διάφορα μέρη. Αρκετοί συνδυάζουν το έδεσμα αυτό με φέτα, ελιές , ντομάτες και πολλά ακόμα συνοδευτικά.

Αναντίρρητα, το δημοφιλέστερο τοπικό έδεσμα είναι η μπουγάτσα Θεσσαλονίκης. Είναι ένα πιάτο το οποίο μπορεί να καταναλωθεί κατά την διάρκεια της ημέρας ανεξαρτήτως ώρας. Μπορεί να αποτελέσει πρωινό, γεύμα, συνοδευτικό ενός καφέ αλλά και επιδόρπιο. Μυστικό για μία πετυχημένη μπουγάτσα είναι το σωστό φύλλο.

Bougatsa, greek traditional cream pastry served with sugar and c

Μιας και μιλάμε για επιδόρπια δεν μπορούμε να παραλείψουμε τα τρίγωνα Πανοράματος. Ένα λεπτό φύλλο ζύμη σιροπιαστό σε τριγωνικό σχήμα, γεμιστό με κρέμα. Το συγκεκριμένο γλύκισμα συνοδεύει τον καφέ και το τσάι.

Τέλος τα σιροπιαστά γλυκά που έχουν τις ρίζες τους βαθιά στην Μικρά Ασία θα τα βρει ο επισκέπτης σε αφθονία και θα ικανοποιήσουν τον ουρανίσκο του καταναλωτή τους.

Ήρθε η ώρα να αναφέρουμε και τα ταχυφαγεία της Θεσσαλονίκης. Το «Άνδρο» τους στεγάζεται στην Τούμπα. Ο γύρος, τα σουβλάκια και όλα τα κρεατικά είδη αποτελούν πιάτο, το οποίο μόλις γευτείς θα το αγαπήσεις.

Τα φαγητά της Θεσσαλονίκης έχουν όλα την δικιά τους ιδιαίτερη νοστιμιά και επιβάλλεται ένας επισκέπτης να τα γευτεί, όταν περιηγείται στους δρόμους της πόλης.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης