Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου… 2015
Μπενίτο μου (το όνειρο του Μπενίτο)
«Mήνυμα προς όλη την Ανθρωπότητα ~ Τσάρλι Τσάπλιν»
Της Χρυσάνθης Τσαγκαράκη (εκπαιδευτικό του 20υ Γυμνασίου Σύρου)
Το 1937, ο σπουδαίος Άγγλος σκηνοθέτης και ηθοποιός Τσάρλι Τσάπλιν ξεκινούσε τα γυρίσματα της ταινίας «Ο Μεγάλος Δικτάτορας». Στόχος του ήταν, σατιρίζοντας τον τότε ανερχόμενο ηγέτη της ναζιστικής Γερμανίας Αδόλφο Χίτλερ, να καταγγείλει την ιδεολογία του φασισμού, που είχε αρχίσει να κυριαρχεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
Επιλέξαμε σήμερα να μιλήσουμε για το φασισμό, όχι μόνο για να θυμηθούμε όσα φρικτά προκάλεσε στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, αλλά κυρίως επειδή εξακολουθεί να είναι και σήμερα παρών, κρυμμένος κάποιες φορές πίσω από άλλα ονόματα και σύμβολα, σχεδόν εκατό χρόνια μετά τη γέννησή του.
Στην Ευρώπη του Μεσοπολέμου, σε συνθήκες έντονης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης ιδρύεται το πρώτο φασιστικό κόμμα από τον Μπενίτο Μουσολίνι στην Ιταλία και ακολουθεί το κόμμα των ναζί στη Γερμανία, ιδρυμένο από τον Αδόλφο Χίτλερ. Μέχρι το τέλος του Μεσοπολέμου, φασιστικού τύπου καθεστώτα ιδρύονται στην Ισπανία, τη Πορτογαλία, την Αυστρία, τη Γιουγκοσλαβία, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Πολωνία και τη Λιθουανία.
Οι ναζί κατασκεύασαν το μύθο της Άριας Φυλής, η οποία είναι ανώτερη απ’ όλες τις υπόλοιπες φυλές, που απλώς οφείλουν να υποταχτούν στην ανωτερότητα της Άριας φυλής.
Η «νύχτα των κρυστάλλων» είναι η πρώτη μαζική δίωξη εναντίον των Εβραίων στη Γερμανία. Συνέβη, τη νύχτα της 9ης Νοεμβρίου του 1938 και ήταν η πρώτη ένδειξη για το τι θα ακολουθούσε αργότερα με το εβραϊκό ολοκαύτωμα. Ονομάστηκα «νύχτα των κρυστάλλων» επειδή οι ναζί ξέσπασαν πάνω στις ιδιοκτησίες των Εβραίων, σπάζοντας τις βιτρίνες των καταστημάτων τους.
Καταστράφηκαν 1600 εβραϊκές συναγωγές, πάνω από 7.000 εβραϊκά καταστήματα, ενώ 30.000 Εβραίοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Την 1η Σεπτεμβρίου του 1939, η Γερμανία εισβάλλει στην Πολωνία. Ο «κεραυνοβόλος πόλεμος», όπως ονομάστηκε, περιλαμβάνει σαρωτικούς βομβαρδισμούς και ταχεία προέλαση μηχανοκίνητων δυνάμεων. Είναι το ορόσημο για την έναρξη του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.
Στις 28 Οκτωβρίου του 1940, η φασιστική Ιταλία με τελεσίγραφό της ζητά από την Ελλάδα την ελεύθερη διέλευση των ιταλικών στρατευμάτων από το ελληνικό έδαφος και τον έλεγχο πολλών στρατηγικών σημείων της χώρας.
Στις 27 Απριλίου του 1941, οι Γερμανοί μπαίνουν στην Αθήνα.
Η σημαία των ναζί με τον αγκυλωτό σταυρό, το μισητό σύμβολο του φασισμού, κυματίζει στον ιερό βράχο της Ακρόπολης.
Στις 20 Μαΐου του 1941 οι Γερμανοί ξεκινούν αεροπορική επίθεση στην Κρήτη.
Οι κατακτητές λεηλατούν την αγροτική παραγωγή, τα εμπορεύματα και το φυσικό πλούτο της χώρας. Το φοβερό χειμώνα του 41- 42, 300.000 Έλληνες πεθαίνουν από την πείνα.
Μέσα σ’ αυτές τις τραγικές συνθήκες ο λαός οργανώνει την Αντίστασή του, με τη δημιουργία πλήθους αντιστασιακών οργανώσεων που μάχονται τους κατακτητές.
Κορυφαίο γεγονός της ελληνικής εθνικής αντίστασης ήταν η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, τη νύχτα της 25ης Νοεμβρίου του 1942.
Και ο πόλεμος τελείωσε, το 1945 με νίκη των συμμαχικών δυνάμεων. Ο τραγικός απολογισμός του, όμως, έχει καταγραφεί, ως μια τρομακτική υπενθύμιση, κάθε φορά που τα φαντάσματα του φασισμού μας ξαναχτυπούν την πόρτα.
Εκείνο το φασισμό, του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, η ανθρωπότητα τον πλήρωσε με
50 εκατομμύρια νεκρούς
90 εκατομμύρια τραυματίες
30 εκατομμύρια ανάπηρους
ανυπολόγιστες υλικές ζημιές
ηθική εξαχρείωση και καταρράκωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας
Το ΕΕΕΕΚ Ερμούπολης παραβρέθηκε στον εορτασμό της γιορτής, που διοργάνωσε το 2oΓυμνάσιο Σύρου.
Ευχαριστούμε τον Διευθυντή κο Ρούσσο Νικόλαο, τον Υποδιευθυντή κο Κοτσιπετσίδη Γεώργιο, τους καθηγητές και την συνάδερφο Τσαγκαράκη Χρυσάνθη (Φιλόλογο) που επιμελήθηκε και διοργάνωσε την γιορτή.
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.