Γιορτή Πολυτεχνείου – 2ο Γυμνάσιο Ερμούπολης

collage

Της Μαριάννας Καραθανάση & Γιάννη Μαραγκού

Πριν μερικά χρόνια, Νοέμβρη του 1973, μερικά παιδιά λίγο μεγαλύτερα από εμάς ξεσηκώθηκαν και έδωσαν μια γερή κλωτσιά σ” ένα τέρας, που σε κάποιους φαινόταν ανίκητο ή ακόμα και συμπαθητικό, στο τέρας του Φασισμού. Δεν κρύφτηκαν, δεν φοβήθηκαν, δεν σώπασαν, γιατί ζητούσαν το αυτονόητο:

ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Ας πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή…

ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ 

Δεν πρόλαβε ο λαός μας να γιορτάσει την απελευθέρωση από τους Γερμανούς και ξέσπασε ένας καινούργιος πόλεμος, χειρότερος, εμφύλιος.

Κλίμα φόβου και υποταγής. Κανείς δεν μπορεί να δουλέψει ή και να ταξιδέψει αν δεν υπογράψει το πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων.

Ο λαός στενάζει αλλά δεν το βάζει κάτω. Παλεύει για Δημοκρατία. Ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Γέρος της Δημοκρατίας, δεν πρέπει να πάρει την εξουσία…

Κι έτσι λοιπόν, μέσα σε κλίμα ακυβερνησίας, παραμονές άλλης μιας εκλογικής αναμέτρησης, ο στρατός παίρνει την εξουσία με τη βία και επιβάλει Δικτατορία. Οι δικτάτορες τη βαφτίζουν Επανάσταση της 21ης Απριλίου…  

ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ 1967 – 1974

Οι πραξικοπηματίες διαμόρφωσαν ένα καθεστώς βίας και τρομοκρατίας.

Κατάργησαν ατομικές και κοινωνικές ελευθερίες κι έσπειραν το φόβο !!!

Πέρα από όλα τα άλλα δεινά, η χούντα επέβαλλε λογοκρισία στη μουσική, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στα σχολεία και στα Πανεπιστήμια.

Τα κρατητήρια της στρατιωτικής αστυνομίας ΕΑΤ – ΕΑΣΑ και οι φυλακές γεμίζανε κρατούμενους. Τα ξερονήσια γέμιζαν εξόριστους.

ΤΟ ΞΥΠΝΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

13 Αυγούστου 1968: Ο Αλέξανδρος Παναγούλης , επιχειρεί να δολοφονήσει τον αρχιδικτάτορα Παπαδόπουλο αλλά αποτυγχάνει. Συλλαμβάνεται και βασανίζεται φρικτά.

3 Νοέμβρη 1969: Πεθαίνει ο πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου

28 Μαρτίου 1969: Ο Γεώργιος Σεφέρης καταγγέλει δημόσια τη Δικτατορία.

Σεπτέμβριος 1979: Ο φοιτητής Κώστας Γεωργάκης αυτοπυρπολείται στη Γένοβα.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ

20 Μαρτίου 1973: κατάληψη της Νομικής Σχολής για δεύτερη φορά

4 Νοεμβρίου 1973: μνημόσυνο του Γεωργίου Παπανδρέου και συγκέντρωση μερικών χιλιάδων πολιτών. Βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία

14 Νοεμβρίου 1973: Οι φοιτητές κλείνονται στο Πολυτεχνείο. Αποφασίζεται η κατάληψη

15 Νοεμβρίου 1973: Στήριξη των πολιτών προς τους φοιτητές με τρόφιμα, γραφική ύλη και φάρμακα. Μπαίνει σε λειτουργία ο σταθμός των » Ελέυθερων Πολιορκημένων»

«Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο!» Αυτή η φωνή που τρέμει στον αέρα, δεν σούστειλε ένα μήνυμα μητέρα, αυτή η φωνή δεν ήτανε του γιού σου, ήταν φωνές χιλιάδες του λαού σου.

«Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο!» Μιλάει ένα κορίτσι κι ένα αγόρι, εκπέμπουνε τραγούδι μοιρολόι, χίλιες πενήντα αντένες η λαχτάρα, σε στόματα μανάδων η κατάρα.

Και τα κορίτσια και τ” αγόρια που μιλούσαν, τρεις μέρες και τρεις νύχτες δεν μετρούσαν, δοκίμαζαν τις λέξεις με αγωνία, κι αλλάζανε ρυθμό στην ιστορία.

Κωστούλα Μητροπούλου 1050 ΧΙΛΙΟΚΥΚΛΟΙ

Το απόγευμα της Παρασκευής 16 Νοεμβρίου 1973 αρχίζουν τα συγκλονιστικά γεγονότα. Συγκρούσεις με την αστυνομία, οδοφράγματα, δακρυγόνα, πυροβολισμοί, αίμα.

Στις 9 το βράδυ πέφτει ο πρώτος νεκρός. Είναι ο μαθητής Διομήδης Κομνηνός.

«Μεταξύ των φονευθέντων, είναι ο Διομήδης Κομνηνός, ετών 17, με βεβαρυμένον πα­ρελθόν». Εφημερίδες – από επίσημη ανακοίνωση.

Βεβαίως, είχε βεβαρυμένο παρελθόν ο Διομήδης. Πέντε χρονών στους ώμους του πατέρα του φώναζε για λευτεριά στην Κύπρο, δέκα χρονών ξυπόλυτος με μια φέτα ψωμί στην τσέπη βάδιζε στην πορεία της ειρήνης στα δώδεκα ζητούσε δημοκρατία Στα δέκα επτά μ’ένα πλακάτ στο χέρι: ψωμί- παιδεία-ελευθερία. Related Posts Plugin for   WordPress, Blogger...

17 Νοεμβρίου 1973, ώρα 2.56 π.μ

Τρία τανκς ορμάνε μαζί. Το πρώτο ρίχνει τη μεγάλη πόρτα με τα κάγκελα. Τα παιδιά τραγουδάνε τον Εθνικό Ύμνο…Παραδίδονται…

Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ

Κι έτσι έπεσε η Χούντα? Όχι, αλλά δημιουργήθηκε μια ρωγμή στο γύψο…που είχαν βάλει την Ελλάδα. Η Χούντα έπεσε ένα χρόνο μετά. Πρόλαβε όμως να ολοκληρώσει την καταστροφή, με την εθνική τραγωδία της Κύπρου.

Στις 15 Ιουλίου του 1974 η χούντα οργανώνει πραξικόπημα στην Κύπρο ενάντια στον αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

Το σκηνικό είχε στηθεί. Με το πραξικόπημα αυτό η χούντα άνοιξε τις πύλες της εισόδου για την εισβολή των Τούρκων και τη διχοτόμηση της Κύπρου.

Στις 24 Ιουλίου του 1974 κλήθηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στην Ελλάδα για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της δημοκρατίας στην πατρίδα μας.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Κι ας μην ξεχνάμε ότι όσο το αίτημα ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ παραμένει ανικανοποίητο, έχουμε καθήκον να το διεκδικούμε και να επαναστατούμε…

Ευχαριστούμε την Μαριάννα Καραθανάση (Φιλόλογο) και το Γιάννη Μαραγκό (Πληροφορικό) για την διοργάνωση της γιορτής του Πολυτεχνείου στο  2ο Γυμνάσιο Σύρου, καθώς επίσης τον Διευθυντή του σχολείου (Ρούσσο Νικόλαο), τον  Υποδιευθυντή Κοτσιπετσίδη Γεώργιο και όλους τους μαθητές που συμμετείχαν ως αφηγητές…

 

Σχολιάστε

Top