Τύποι νοημοσύνης: Είμαστε τελικά ιδοφυίες;;;

typoi nohmosynhw

 (όχι βασικά, αλλά οκ)

Αν μεγαλώνεις νομίζοντας πως είσαι ένα τούβλο και πως δεν σκαμπάζεις από τίποτα, μπορεί να υπάρχει τελικά μια ελπίδα πως δε θα μείνεις άνεργος στο μέλλον! Αντίθετα με αυτό που πιστεύουν πολλοί, νοημοσύνη δε σημαίνει μόνο να λύνεις μαθηματικά προβλήματα ή να παίρνεις 20 στην έκθεση. Υπάρχουν συνολικά 8 διαφορετικοί τύποι νοημοσύνης, τις οποίες έχουμε όλοι σε άλλους βαθμούς. Δυστυχώς όμως, όπως φαίνεται, τα σχολεία απευθύνονται μόνο σε παιδιά με συγκεκριμένους τύπους νοημοσύνης, με αποτέλεσμα να μην δίνονται ευκαιρίες σε παιδιά με ιδιαίτερες ικανότητες σε συγκεκριμένους τομείς.

       Ακολουθούν πληροφορίες για τον κάθε τύπο νοημοσύνης και quiz για να βρεις κι εσύ ποιον τύπο κατέχεις σε μεγαλύτερο βαθμό.

 

  • Χωρική νοημοσύνη

Κάποιοι άνθρωποι μπορούν να κατανοούν ένα σχήμα στο χαρτί (δισδιάστατο) ως κάτι τρισδιάστατο και να το βλέπουν στον χώρο, χωρίς αυτό να έχει πραγματική υλική υπόσταση, να σκέφτονται δηλαδή χωρικά. Οι άνθρωποι αυτοί συχνά έχουν ιδιαίτερη ικανότητα στο να προσανατολίζονται, να διαβάζουν χάρτες και κατόψεις ή να κατανοούν τις μηχανές. Αν έχεις χωρική νοημοσύνη, μπορείς να γίνεις :

Πιλότος

Σχεδιαστής μόδας

Αρχιτέκτονας

Χειρουργός

Καλλιτέχνης

Μηχανικός

  • Σωματοκινητική νοημοσύνη

Οι άνθρωποι που έχουν αυτόν τον τύπο νοημοσύνης σε μεγάλο βαθμό, κατέχουν την ικανότητα να χρησιμοποιούν το σώμα τους ως μέσο έκφρασης συναισθημάτων και ιδεών.  Επίσης, έχουν πολύ καλό συγχρονισμό σώματος και μυαλού. Αν έχεις σωματοκινητική νοημοσύνη, μπορείς να γίνεις:

 Χορευτής

Φυσικοθεραπευτής

Αθλητής

Οικοδόμος

Ηθοποιός

  • Μουσική νοημοσύνη

Τα άτομα με μουσική νοημοσύνη, έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνονται τον ρυθμό, τη μελωδία και το ηχόχρωμα και να τα χρησιμοποιούν για να εκφραστούν. Συνήθως μπορούν να παίζουν μουσικά όργανα και να τραγουδούν, αλλά και πιο απλά πράγματα όπως να επαναλαμβάνουν τραγούδια και κομμάτια στο μυαλό τους (αν και κατά βάθος το κάνουμε όλοι αυτό). Αν έχεις μουσική νοημοσύνη, κάποιες πιθανές σταδιοδρομίες είναι:

Τραγουδιστής

Μαέστρος

DJ

Δάσκαλος μουσικής

Τραγουδοποιός

Συνθέτης

  • Λεκτική νοημοσύνη

Λεκτική νοημοσύνη είναι η ικανότητα να εκφράζεσαι μέσω του προφορικού και του γραπτού λόγου, με σκοπό να πληροφορήσεις, να εξηγήσεις ή να πείσεις. Αν έχεις υψηλή λεκτική νοημοσύνη, μπορείς να διαβάζεις γρήγορα, να καταλαβαίνεις και να απομνημονεύεις εύκολα τις πληροφορίες, καθώς και να γράφεις ιστορίες. Πιθανά επαγγέλματα που θα μπορούσες να ακολουθήσεις στο μέλλον είναι τα εξής:

Ποιητής

Συγγραφέας

Δημοσιογράφος

Δικηγόρος

Φιλόλογος

  • Λογική-μαθηματική νοημοσύνη

Όσοι έχουν αυτόν τον τύπο νοημοσύνης σε μεγάλο βαθμό, μπορούν να αναλύουν προβλήματα με τη λογική, να ερευνούν ζητήματα μέσα από την επιστήμη, να περιγράψουν και να εξηγήσουν γεγονότα χρησιμοποιώντας αφηρημένες έννοιες. Αν έχεις πολλή λογική-μαθηματική νοημοσύνη θα μπορούσες να γίνεις:

Προγραμματιστής υπολογιστών

Μαθηματικός

Οικονομολόγος

Λογιστής

Επιστήμονας

Μηχανικός

  • Διαπροσωπική νοημοσύνη

Η διαπροσωπική νοημοσύνη προϋποθέτει την ικανότητα να αλληλεπιδράς αποτελεσματικά με τους άλλους. Τα άτομα που την έχουν σε μεγάλο βαθμό μπορούν να κατανοούν την διάθεση, τα συναισθήματα και τα κίνητρα των γύρω τους, αλλά και να τους συμπονούν. Πιθανά επαγγέλματα αποτελούν τα εξής:

Διαχειριστής/Υπεύθυνος ομάδας

Διπλωμάτης

Πολιτικός

Δημοσιολόγος

Πωλητής

Ψυχολόγος

  • Ενδοπροσωπική νοημοσύνη

Η ενδοπροσωπική νοημοσύνη είναι ουσιαστικά το να έχεις σε μεγαλύτερο βαθμό αυτογνωσία, δηλαδή το να καταλαβαίνεις τις αδυναμίες και τα δυνατά σου σημεία. Με την νοημοσύνη αυτή, μπορεί κανείς να κατανοεί τους στόχους και τα άγχη του και να αντιδρά αναλόγως. Αν έχεις πολλή ενδοπροσωπική νοημοσύνη, θα μπορούσες να γίνεις:

Ψυχοθεραπευτής

Σύμβουλος

Επιχειρηματίας

Φιλόσοφος

Θεωρητικός

  • Νατουραλιστική νοημοσύνη

Τελευταία, αλλά εξίσου σημαντική, η νατουραλιστική νοημοσύνη περιγράφει την σύνδεση με την φύση. Αν έχεις πολλή (πάνω από ένα τσουβάλι εννοούμε), μπορείς να διακρίνεις τις διαφορές μεταξύ ζώων, φυτών και άλλων στοιχείων της φύσης. Κάποιες πιθανές σταδιοδρομίες θα μπορούσαν να είναι αυτές:

Γεωλόγος

Αγρότης

Βοτανολόγος

Οικολόγος

Ανθοπώλης

 ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ!!!

Αν θέλεις να μάθεις ποια από τις παραπάνω κατηγορίες είναι η δική σου περίπτωση, μπορείς να κάνεις το παρακάτω quiz: https://www.buzzfeed.com/chloerose2/intelligence-type-personality-quiz

 

Αν πάλι έχεις άπειρο ελεύθερο χρόνο, θέλεις πιο αναλυτικά αποτελέσματα (και έχεις όρεξη για 50+ ερωτήσεις) σου προτείνουμε αυτό το quiz: https://alis.alberta.ca/careerinsite/know-yourself/multiple-intelligences-quiz/

Ελπίζουμε μετά την ανάγνωση αυτού του άρθρου να καταφέρεις να διαψεύσεις την πεποίθηση πολλών ότι έχεις την νοημοσύνη μιας πέτρας (με το συμπάθιο πάντα)!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης