Γράφει η μαθήτρια της Β” τάξης, Χρυσούλα Μήτσιου
Αλκυονίδες Μέρες ονομάζεται η περίοδος από τις 15 Δεκεμβρίου έως τις αρχές του Φεβρουαρίου κατά την οποία επικρατεί καλοκαιρία με έντονη ηλιοφάνεια ,καθώς και ορισμένες φορές υψηλές θερμοκρασίες χωρίς σύννεφα και ανέμους. Όμως, γιατί συμβαίνει αυτό;
Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία , η Αλκυόνη, κόρη του Αιόλου, ήταν μια πολύ όμορφη γυναίκα και πολλοί την ήθελαν για δικιά τους, όμως εκείνη παντρεύτηκε τον Κήυκα. Οι δυο τους ήταν τόσο ευτυχισμένοι μαζί που πίστευαν ότι ήταν ισάξιοι με τους Θεούς του Ολύμπου. Ο Δίας ,όμως, θύμωσε μ’αυτό και έτσι μια μέρα που ο Κήυκας σάλπαρε στη θάλασσα, βούλιαξε το καράβι του και τον άφησε να πνιγεί. Η Αλκυόνη έτρεξε να τον βρει, όμως το μόνο που κατάφερε να βρει ήταν μερικές σανίδες της κατεστραμμένης βάρκας. Εκείνη άρχισε να θρηνεί για τον σύζυγό της και ο Δίας την λυπήθηκε και την μεταμόρφωσε σε ένα πανέμορφο πουλί με γαλάζια φτερά το οποίο έφερε το όνομά της, που όμως ήταν καταδικασμένο να γεννάει τα αυγά του τον χειμώνα. Από τότε, η Αλκυόνη γεννούσε τα αυγά της στην ακροθαλασσιά, όμως εκείνα παρασύρονταν από τα κύματα. Έτσι κάποια στιγμή, ο Δίας αποφάσισε να στέλνει στα μέσα του χειμώνα 14 μέρες καλοκαιρίας και διέταξε τον Αίολο να συγκρατεί αυτές τις μέρες τους ανέμους. Την περίοδο αυτήν την ονομάζουμε Αλκυονίδες Μέρες. Αυτή την ονομασία την οφείλουμε στον Αριστοτέλη.
Από μετεωρολογική άποψη, τις μέρες αυτές του χειμώνα λόγω του γεωγραφικού πλάτους της Ελλάδας ,δημιουργούνται ορισμένες φορές συνθήκες υψηλών βαρομετρικών πιέσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει πεδίο ανέμων πάνω από μία περιοχή αλλά αντίθετα, έντονη ηλιοφάνεια, ακόμη και αν η θερμοκρασία είναι χαμηλή.
Η ύπαρξη ημερών καλοκαιρίας στην Ελλάδα μέσα στον χειμώνα δεν είναι κάτι καινούργιο ,αλλά έχει παρατηρηθεί διαχρονικά, αν και οι Αλκυονίδες Μέρες δεν έρχονται κάθε χρόνο.