Γεωθερμία

                                                                                     γράφει η μαθήτρια της Β Γυμνασίου , Στεφούλη Ελένη

   geothermia-1Τα ηφαίστεια, οι ατμίδες και οι πηγές θερμού νερού δείχνουν ότι το εσωτερικό της γης περιέχει μεγάλες ποσότητες θερμότητας. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται γεωθερμία και συναντάται σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Πολλοί άνθρωποι μπορούν να αποκομίσουν αρκετά οφέλη από αυτή την ιδιότητα του εδάφους.

   Η προέλευση της θερμότητας της γης δεν είναι με ακρίβεια γνωστή. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες που αναφέρονται στους μηχανισμούς που συμμετέχουν στην  παραγωγή της. Μεγάλη σημασία για τον άνθρωπο έχει η αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας για την κάλυψη αναγκών του, καθώς είναι μια πρακτικά ανεξάντλητη πηγή ενέργειας. Η γεωθερμία συναντάται με την μορφή νερού, ατμού, αερίων ή μείγματα αυτών και χωρίζεται σε πέντε κατηγορίες συστημάτων: υδροθερμικά συστήματα, αβαθή γεωθερμία, προχωρημένα γεωθερμικά συστήματα, γεωπεπιεσμένα συστήματα και μαγματικά συστήματα.

   Από αυτό το φυσικό φαινόμενο οι άνθρωποι αποκομίζουν σημαντικά οφέλη. Ένα από αυτά είναι η ελάττωση των εκπομπών των αερίων που δημιουργεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Επίσης, βοηθάει στην αποφυγή του μικροκλίματος εντός του αστικού ιστού, ιδιαίτερα την περίοδο της ψύξης. Η κυριότερη θερμική χρήση της γεωθερμικής ενέργειας παγκοσμίως αφορά στη θέρμανση θερμοκηπίων. Τέλος, χρησιμοποιείται, στις υδατοκαλλιέργειες, όπου εκτρέφονται υδρόβιοι οργανισμοί αλλά και για την τηλεθέρμανση, δηλαδή θέρμανση συνόλου κτιρίων, οικισμών, χωριών ή και πόλεων.

   Επομένως, η γεωθερμία είναι ένα πολύ σημαντικό φυσικό φαινόμενο που ωφελεί την ανθρωπότητα. Δεν προσφέρει μόνο περιβαλλοντικά αλλά και αισθητικά πλεονεκτήματα σε όλη την κοινωνία.

Σχολιάστε

Top