Τα προβλήματα που δημιουργούν οι άνθρωποι στη ζωή των ζώων

Γράφουν οι μαθήτριες της Β΄ Γυμνασίου:  Νικολέτα Πετκάκη και Αναστασία Πανταζοπούλου

       IMG_20200302_195901_515   Υπάρχουν εκατομμύρια έντομα, ψάρια, αμφίβια, ερπετά, πουλιά και θηλαστικά αλλά μόνο ένα είδος ανθρώπου. Ο άνθρωπος μπορεί να κάνει καλά πράγματα για τα ζώα όπως να βοηθήσει στη διάσωση ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση εκτρέφοντας περισσότερα ζώα και σώζοντας το περιβάλλον τους. Μπορεί ακόμα να κάνει τα άρρωστα ζώα υγιή και να φροντίζει ζώα που δεν μπορούν πλέον να ζήσουν στη φύση. Όμως, οι άνθρωποι μπορούν επίσης να προκαλέσουν βλάβη στα ζώα, σκόπιμα ή κατά λάθος.

    Η λύπη, ο πόνος και τα συναισθήματα που έχουν τα ζώα είναι ίδια με τα συναισθήματα που έχουν οι άνθρωποι όταν τους φέρονται με παραμέληση, εγκατάλειψη και κακοποίηση. Αυτή η συμπεριφορά είναι ένα τρομερό έγκλημα που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή βλάβη ή ακόμα και στο θάνατο αθώων ζώων. Μερικοί ιδιοκτήτες δεν συνειδητοποιούν καν πότε κακοποιούν και παραμελούν τα ζώα τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, οι ιδιοκτήτες σκόπιμα χτυπούν και βασανίζουν ζώα. Οι περισσότεροι άνθρωποι αγοράζουν ή υιοθετούν ζώα χωρίς να έχουν τη γνώση που είναι απαραίτητη για την κατάλληλη φροντίδα τους  ή τον κατάλληλο εξοπλισμό και σε κάποιες περιπτώσεις χωρίς την οικονομική δυνατότητα να τα συντηρήσουν.

    Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας που είναι απειλητικός για τα ζώα  είναι οι καταστροφές που προκαλεί ο άνθρωπος. Οι άνθρωποι καταστρέφουν δάση, βουνά, θάλασσες, πεδιάδες που αποτελούν πηγή ζωής και σίτισης για εκατομμύρια ζώα, με σκοπό το χτίσιμο εργοστασίων, δημοσίων κτιρίων, σπιτιών  και πολλά άλλα. Έτσι, τα ζώα οδηγούνται σε κρίσιμη κατάσταση, επειδή χάνουν το σπίτι τους, για παράδειγμα πολλά ζωύφια που ζούνε στο έδαφος, πούλια που ζούνε στα δέντρα κ.ά. Επίσης, αυτές οι δημόσιες εργασίες συνήθως προκαλούν μόλυνση στο περιβάλλον π.χ. κατά την διάρκεια των εργασιών, μπορεί, οι εργάτες να μην έχουν οικολογική συνείδηση, με αποτέλεσμα να γεμίζει ο χώρος σκουπίδια. Τα σκουπίδια είναι εχθρός για τα ζώα. Μπορούν να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για τη ζωική αλυσίδα, τους ανθρώπους αλλά και όλα τα πλάσματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι πριν πετάξουν στο έδαφος ή στην παραλία ένα σκουπίδι, σκέφτονται ότι είναι μόνο ένα σκουπίδι οπότε δεν θα είναι τόσο βλαβερό για το περιβάλλον. Δυστυχώς, εάν όλοι οι άνθρωποι έχουν αύτη την νοοτροπία, τότε ο κόσμος κάποια στιγμή θα γεμίσει με απορρίμματα και όσο θα αυξάνεται ο αριθμός των απορριμμάτων τόσο θα μειώνεται ο αριθμός των ζωών.

      Ακολουθεί μια αναφορά στις πιο εξουθενωτικές καταστάσεις που μπορεί να περάσει ένα ζώο όπως δηλώνουν οι όροι «δοκιμές σε ζώα» ή «πειράματα σε ζώα». Πρόκειται για  διαδικασίες που εκτελούνται σε ζωντανά ζώα για σκοπούς έρευνας σε διάφορους τομείς για παράδειγμα τον φαρμακευτικό, ιατρικό τομέα, τις βιομηχανίες κ.ά. Όλες οι διαδικασίες, ακόμη και αυτές που αναφέρονται  ως «ήπιες», μπορούν να προκαλέσουν στα ζώα σωματική καθώς και ψυχολογική ταλαιπωρία. Τα περισσότερα ζώα θανατώνονται στο τέλος ενός πειράματος, αλλά μερικά μπορεί να επαναχρησιμοποιηθούν σε επόμενα πειράματα. Ακολουθεί μια επιλογή κοινών διαδικασιών με ζώα:

  • Έκθεση σε φάρμακα και χημικές ουσίες σε επίπεδο που προκαλούν ασθένεια, πόνο, αγωνία ή θάνατο.
  • Γενετική χειραγώγηση, π.χ. προσθήκη ή «απομάκρυνση» ενός ή περισσότερων γονιδίων.
  • Εγκοπή αυτιού και κούρεμα ουράς για αναγνώριση.
  • Σύντομες περίοδοι σωματικής συγκράτησης για παρατήρηση ή εξέταση.
  • Στέρηση τροφής και νερού.
  • Χειρουργικές επεμβάσεις ακολουθούμενες από ανάρρωση χωρίς το ζώο να την χρειάζεται.
  • Πρόκληση τραυμάτων, εγκαυμάτων και άλλων τραυματισμών για τη μελέτη της επούλωσης, η πρόκληση πόνου για τη μελέτη της φυσιολογίας και της θεραπείας του.
  • Δολοφονία με ασφυξία από διοξείδιο του άνθρακα, σπάσιμο του λαιμού, αποκεφαλισμό ή άλλα μέσα.

     Και τέλος,  η  χρήση ζώων σε τσίρκο είναι μια περιττή και απάνθρωπη πρακτική που είναι επιβλαβής τόσο για τα ζώα όσο και για το κοινό. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους που επιλέγουν να δουλέψουν σε τσίρκο, τα εξωτικά ζώα αναγκάζονται να λάβουν μέρος στην παράσταση. Ζώα που χρησιμοποιούνται σε τσίρκο έχουν τραυματιστεί και σκοτωθεί, και έχουν τραυματίσει και σκοτώσει ανθρώπους. Μια παρόμοια κατάσταση επικρατεί στους ζωολογικούς κήπους και στα ενυδρεία οπού τα ζώα κρατούνται αιχμάλωτα, ώστε να τα βλέπει ο κόσμος και να διασκεδάζει. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ζώα στους ζωολογικούς κήπους ζουν πολύ δυστυχισμένη ζωή. Αυτό συμβαίνει, επειδή περιορίζονται σε μικρούς χώρους και συχνά αναγκάζονται να κάνουν κόλπα ή να διασκεδάσουν τους επισκέπτες. Πολλά ζώα στους ζωολογικούς κήπους έχουν ληφθεί από τους φυσικούς τους βιότοπους. Αυτό είναι σκληρό και αγχωτικό για τα ζώα, τα οποία συχνά μεταφέρονται σε μικρά κλουβιά και εκτίθενται δημόσια.

    Το συμπέρασμα για την κατάσταση  που επικρατεί στις μέρες μας είναι απογοητευτικό. Δυστυχώς,  οι περισσότεροι άνθρωποι αδιαφορούν για τα ζώα και το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να τα βλάψουν, ενώ τα ζώα μπορούν μόνο να αγαπήσουν έναν άνθρωπο.

2 comments on “Τα προβλήματα που δημιουργούν οι άνθρωποι στη ζωή των ζώων

  1. Ο/Η ΜΠΟΥΦΙΔΗΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ λέει:

    Πολύ ωραίο

  2. Ο/Η Γρηγοριαδου λέει:

    Πρέπει να ευαισθητοποιηθουμε όλοι μας.

Σχολιάστε

Top