Άγιος Νικόλαος

ai-nikolas

 

Ο Άγιος Νικόλαος είναι Μικρασιάτης άγιος της Ανατολικής Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ήταν επίσκοπος στα Μύρα της Λυκίας για αυτό αναφέρεται και ως Νικόλαος των Μύρων. Ακόμη στη Δύση αναφέρεται ως Νικόλαος του Μπάρι, καθώς στο Μπάρι βρίσκονται τα λείψανά του.

Ο Νικόλαος γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου του έτους 270 στα Πάταρα της Λυκίας, στη Μικρά Ασία, από Έλληνες γονείς. Σε νεαρή ηλικία έμεινε ορφανός και κληρονόμος μιας μεγάλης περιουσίας. Από πολύ νωρίς αφιερώθηκε στα Θεία, μετά από μετάβασή του στα Ιεροσόλυμα για να προσκυνήσει τον Τίμιο Σταυρό και τον Πανάγιο Τάφο. Όταν επέστρεψε στην πατρίδα του χειροτονήθηκε ιερέας. Στην αρχή αφιερώθηκε στον ασκητικό βίο και έγινε ηγούμενος της Μονής Σιών στα Μύρα της Λυκίας. Όταν απεβίωσε ο τότε Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας, οι επίσκοποι αναγόρευσαν Αρχιεπίσκοπο τον Νικόλαο. Ο θάνατος του Αγίου Νικολάου χρονολογείται στις 6 Δεκεμβρίου του έτους 343.

Ο Άγιος αυτός ανέπτυξε έντονη δράση για την προστασία των φτωχών και των απόρων ιδρύοντας νοσοκομεία και διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα. Προικισμένος με υψηλό χριστιανικό φρόνημα, θάρρος και ζωτικότητα εμψύχωνε τους διωκόμενους Χριστιανούς, διωκόμενους και εξοριζόμενος και ο ίδιος για τη στάση αυτή.

Ο Άγιος Νικόλαος θεωρείται ο κατ” εξοχήν προστάτης άγιος των Ναυτικών, του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος διότι στον βίο του αναφέρονται πολλά θαύματα που έχουν σχέση με τη θάλασσα. Αυτός είναι και ο λόγος που όλα τα πλοία του πολεμικού ναυτικού και τα εμπορικά φέρουν την εικόνα του.

Βασιλική Κοτρώτσιου
Πηγή: Βικιπαίδεια
Εικόνα: https://neaselida.gr/nsmedia/uploads/2018/12/ai-nikolas.jpg

 

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Άγιος Νικόλαος"

Σχολιάστε

Top