Παραδοσιακή γαλατινιώτικη συνταγή για «Σαλιάρια»

1610555147372

 

Σας παρουσιάζουμε την Παραδοσιακή Γαλατινιώτικη συνταγή για «Σαλιάρια»:

1 κιλό ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι σταχτόνερο
1 μπέϊκιν
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα πορτοκαλάδα
Μία φλούδα από λεμόνι
1 – 1,5 κιλό αλεύρι
(ανακατεύουμε όλα μαζί)

Γέμιση :
1 κούπα καρύδια ψιλοκομμένα
Κανέλα
Ζάχαρη κρυσταλλική

*Παίρνουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε σε ένα μικρό μπολάκι, ώστε να έχουμε μία έτοιμη γέμιση για τα γλυκά μας.

Εκτέλεση:

Καίμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε μία κόρα ψωμί, μόλις ροδίσει η κόρα το κατεβάζουμε απ’ τη φωτιά και αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με μία κουτάλα τρυπητή γιατί η θερμοκρασία του μίγματος είναι αρκετά υψηλή.
Στο σταχτόνερο λιώνουμε τη ζάχαρη, το μπέικιν, τη σόδα, την πορτοκαλάδα, το ξύσμα και όλα αυτά τα ρίχνουμε στη ζύμη μας και ζυμώνουμε πλέον με τα χέρια αφού με τα υγρά που έχουμε προσθέσει θα κρυώσει το μίγμα. Αν χρειαστεί να συμπληρώσουμε αλεύρι, συμπληρώνουμε.
Παίρνουμε λοιπόν ζύμη στο χέρι, το πλάθουμε κι δημιουργούμε ένα «λακκάκι» στη ζύμη μας και προσθέτουμε με ένα κουταλάκι λίγο από τη γέμιση που έχουμε φτιάξει και τα δίνουμε σχήμα μισοφέγγαρου.
Βάζουμε λαδόκολλα στο ταψί μας και τα ψήνουμε στους 200C για 20’ με 30’ λεπτά.
Μόλις ψηθούν, τ’ αφήνουμε να κρυώσουν και τα βουτάμε σε μπολ με ζάχαρη άχνη.

Σημείωση:

1) Για να φτιάξουμε το σταχτόνερο, βράζουμε 3 κούπες νερό με 3 κ.σ. καθαρή στάχτη από ξύλα (να έχετε ρίξει μόνο ξύλα στη φωτιά, τίποτα άλλο, αυτό εννοούμε καθαρή στάχτη). Βράζουμε για 2’-3’ λεπτά, αφήνουμε τη στάχτη να κατασταλάξει στο πάτο του σκεύους και παίρνουμε μια κούπα σταχτόνερο από την επιφάνεια, το περνάμε από ψιλό τρυπητό με βαμβάκι και το χρησιμοποιούμε στο γλυκό μας.
2) Προσοχή, η ζύμη τους γίνεται τριφτή, μη νομίσετε ότι κάτι πήγε στραβά.

Καλή επιτυχία!

Σας συστήνω να δοκιμάσετε την τοπική συνταγή για πεντανόστιμα «Σαλιάρια» και να αφήσετε ένα like στο ηλεκτρονικό περιοδικό του σχολείου μας!
Και αυτά τα Χριστούγεννα μένουμε μαζί σας για να σας προτείνουμε νέες γεύσεις και συνταγές και να σας ταξιδέψουμε με τις δικές μας μοναδικές σκέψεις!

Καλή Χρονιά σε όλους με ιδιαίτερες ευχές στην ομάδα του περιοδικού «Γραφίς Γαλατινής και Εράτυρας Γραφείς»…

Νάσια Τσιτσιγάνη

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Παραδοσιακή γαλατινιώτικη συνταγή για «Σαλιάρια»"

Σχολιάστε

Top