Ο Μικρός Πρίγκιπας

μπ10

 

Ο Μικρός Πρίγκιπας είναι ένα αγοράκι έξυπνο και όμορφο. Έχει ξανθά μαλλιά, μικρά μάτια και όμορφα ρούχα.
Κατοικεί σε έναν εξωπραγματικό κόσμο. Ο πλανήτης του είναι πολύ μικρός, έχει ωστόσο και κάποια φυτά• τα μπαομπάμπ είναι κακά φυτά και μόλις δεις να μεγαλώνουν πρέπει να τα ξεριζώσεις, γιατί οι ρίζες τους είναι πολύ μεγάλες και μπορούν να τρυπήσουν τον πλανήτη. Υπάρχουν όμως και καλά φυτά, όπως το τριαντάφυλλο του Μικρού Πρίγκιπα, που ήταν τόσο μικρό και είχε τρία αγκάθια. Δεν του άρεσαν τα κρύα ρεύματα, γι” αυτό κι ο Μικρός Πρίγκιπας του έβαλε μια γυάλινη γυάλα. Υπήρχαν και τρία ηφαίστεια, δύο ενεργά και ένα ανενεργό, τα οποία ήταν εξίσου μικρά.
Ο Μικρός Πρίγκιπας ήθελε να φύγει από το σπίτι του, γιατί είχε την ανάγκη ενός φίλου. Αποχαιρέτησε το τριαντάφυλλο του και εκείνο του είπε να είναι ευτυχισμένος και ότι δεν χρειάζεται πια να βάλει τη γυάλα, έχει άλλωστε τα αγκάθια του που μπορούσαν να το προστατεύσουν. Ξεκίνησε λοιπόν το ταξίδι του ψάχνοντας μια ασχολία.
Στον πρώτο πλανήτη ζούσε ένας βασιλιάς που κυβερνούσε τα πάντα, τα αστέρια, τους πλανήτες. Μόλις το άκουσε αυτό ο Μικρός Πρίγκιπας του ζήτησε ευγενικά να δει ένα ηλιοβασίλεμα που τόσο αγαπούσε. Μα ο βασιλιάς αποκρίθηκε ότι οι εντολές που δίνει πρέπει να είναι λογικές. Έτσι το ηλιοβασίλεμα θα μπορούσε να το δει το βράδυ στις 7 και 40. Όμως βαρέθηκε κι έτσι έφυγε από τον πρώτο πλανήτη, σκεπτόμενος πόσο παράξενοι είναι οι ενήλικες.
Στον δεύτερο πλανήτη ζούσε ένας ματαιόδοξος, του άρεσε πολύ να τον θαυμάζουν. Έτσι έπαιξαν ένα παιχνίδι, ο Μικρός Πρίγκιπας χτυπούσε τα χέρια του και ο ματαιόδοξος έβγαζε το καπέλο του. Σίγουρα περνούσε λίγο καλύτερα από ότι στον πρώτο πλανήτη, αλλά από τη μονοτονία του παιχνιδιού βαρέθηκε και έφυγε.
Στον τρίτο πλανήτη ζούσε ένας μεθυσμένος, που έπινε συνεχώς, αλλά ντρεπόταν που έπινε . Κι ο Μικρός Πρίγκιπας τώρα πια ήταν σίγουρος πως οι ενήλικες είναι στα αλήθεια περίεργοι.
Στον τέταρτο πλανήτη ζούσε ένας επιχειρηματίας, ο οποίος μετρούσε τα αστέρια και τα είχε στην κατοχή του. Ο Μικρός Πρίγκιπας απόρησε που ο βασιλιάς κατείχε τα αστέρια. Αλλά αυτός αποκρίθηκε ότι οι βασιλιάδες δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να κυβερνούν.
Στον πέμπτο πλανήτη ζούσε ένας άνθρωπος που άναβε και έσβηνε το φανάρι του γιατί αυτή ήταν η εντολή που είχε. Όμως ήταν δυστυχισμένος γιατί δεν ξεκουραζόταν ποτέ. Ο Μικρός Πρίγκιπας συμπάθησε αυτόν τον άνθρωπο περισσότερα από όλους τους άλλους.
Στον έκτο πλανήτη ζούσε ένας γεωγράφος. Δηλαδή ένας επιστήμονας που γνωρίζει που βρίσκονται οι λίμνες, οι θάλασσες, οι έρημοι. Μα αυτός δεν ήξερε τίποτα από αυτά, αφού δεν υπήρχαν εξερευνητές στον πλανήτη του. Ο ηλικιωμένος κύριος του πρότεινε να πάει στη Γη.
Έτσι κι έκανε, έφτασε στον έκτο πλανήτη, τη Γη. Εκεί βρήκε ένα φίδι, ένα κοπάδι με τριαντάφυλλα ίδια με το δικό του λουλούδι και στεναχωρήθηκε γιατί του είπε πως ήταν μοναδικό, βρήκε και μια αλεπού που του ζήτησε να την εξημερώσει. Εκείνος δέχτηκε. Έπειτα από καιρό βρήκε επιτέλους έναν άνθρωπο, ο οποίος καθημερινά μαθαίνει και κάτι καινούργιο για τη ζωή του και γίνεται ο καλύτερός του φίλος.
Ένα βιβλίο πολύ ωραίο για μικρούς και για μεγάλους, γεμάτο μηνύματα και περιπέτειες. Μιλάει για τη φιλία, κάτι πολύ σημαντικό και σπάνιο στις μέρες μας. Αφού μας δίνεται η ευκαιρία, ας διαλέξουμε τον φίλο που θέλουμε εμείς!

Στέλλα Τσιτσιγάνη
Πηγή εικόνας: http://logoteckyklos.blogspot.com

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Ο Μικρός Πρίγκιπας"

Σχολιάστε

Top