ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

Treis_Ierarxes (1)

 

Με την ονομασία «Τρεις Ιεράρχες» αναφέρονται τρεις άγιοι και μεγάλοι Θεολόγοι της Ορθόδοξης Χριστιανικής Θρησκείας, προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος ,ο Βασίλειος ο Μέγας και ο Γρηγόριος ο Ναζιανζός
Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, γνωστός και ως Ιωάννης της Αντιόχειας, είναι ρήτορας, συγγραφέας, Πατέρας και ιεράρχης της Ορθοδόξου Εκκλησίας αναγνωρισμένος ως Άγιος. Γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Συρίας μεταξύ 344 και 354. Έδρασε στην ίδια πόλη, αλλά και στην Κωνσταντινούπολη και τελικά πέθανε εκδιωγμένος από την αυτοκρατορική αυλή το 407, λόγω του αυστηρού ελέγχου που της ασκούσε. Διετέλεσε επίσης Επίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, όπου διακρίθηκε για το σπουδαίο ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο που διενήργησε.
Ο Μέγας Βασίλειος, γνωστός και ως Βασίλειος Καισαρείας ή Άγιος Βασίλειος, ήταν Καππαδόκης, χριστιανός, Επίσκοπος της Καισάρειας στην Καππαδοκία της Μικράς Ασίας. Υπήρξε σημαντικός θεολόγος και Πατέρας της Εκκλησίας. Γεννήθηκε το 330 και πέθανε στης 1 Ιανουαρίου 379.
Ο Άγιος Γρηγόριος Ναζιανζηνός, ο Θεολόγος, γνωστός και ως Γρηγόριος της Ναζιανζού, ήταν Καππαδόκης θεολόγος που διατέλεσε Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως τον 4ο αιώνα μ.Χ. Θεωρείται ευρέως ως ο πιο ταλαντούχος ρήτορας μεταξύ των Πατέρων της Εκκλησίας. Ως κλασικά εκπαιδευμένος ομιλητής και φιλόσοφος του Ελληνισμού, κατάφερε να συνδυάσει τον Ελληνισμό με τον Χριστιανισμό. Γεννήθηκε το 329 και πέθανε στης 25 Ιανουαρίου 390.

Πηγή πληροφοριών: Διαδίκτυο
Πηγή εικόνας: https://www.sansimera.gr/articles/731

ΣΤΕΛΛΑ ΤΣΙΤΣΙΓΑΝΗ

Αφήστε το σχόλιο σας στο "ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ"

Σχολιάστε

Top