Νίκος Ξανθούλης: από την Ιωνίδειο στις μουσικές του κόσμου

Την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022 επισκέφθηκε το σχολείο μας ο μουσικός, ερευνητής της αρχαίας ελληνικής μουσικής και απόφοιτος του σχολείου μας Νίκος Ξανθούλης, για να μας παρουσιάσει στοιχεία από το ερευνητικό έργο του στην αρχαία μουσική, να παίξει αρχαία λύρα, αλλά και να μας μιλήσει για τα μαθητικά του χρόνια στην Ιωνίδειο. Είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε, ως βιωματική δράση στο μάθημα των αρχαίων ελληνικών, την εξαιρετική ομιλία του για την αρχαία μουσική και στη συνέχεια ως δημοσιογραφική ομάδα του σχολείου να του πάρουμε συνέντευξη.

Χάρη στον κύριο Ξανθούλη  γνωρίσαμε την Ιωνίδειο από την οπτική ενός παλιού αποφοίτου και ήρθαμε σε επαφή για πρώτη φορά από κοντά με την αρχαία λύρα. Ήταν μια ιδιαίτερη εμπειρία, γιατί αυτή η μελωδία σπάνια συναντάται στη σημερινή μουσική. Μας άρεσε η μοντέρνα απόδοση του αρχαίου αυτού οργάνου. Παράλληλα, γνωρίσαμε από κοντά μια πολύ ενδιαφέρουσα προσωπικότητα διεθνούς κύρους, έναν χαρισματικό καλλιτέχνη, έναν πληθωρικό χαρακτήρα, έναν άνθρωπο γεμάτο πάθος για την τέχνη του και τη ζωή! Η επαφή μαζί του αποτέλεσε μια μοναδική εμπειρία για μας.

Τον ευχαριστούμε από καρδιάς και του ευχόμαστε να πορεύεται με τον ίδιο ενθουσιασμό για πολλά, πολλά χρόνια μαζί με τους παλιούς Ιωνιδιώτες συμμαθητές του…

Παραθέτουμε σύντομο βιογραφικό σημείωμα του Ν. Ξανθούλη:

3m2qvyjm

Ο Δρ Νίκος Ξανθούλης είναι Συνθέτης, Επιστημονικός Συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών, Καλλιτεχνικός Σύμβουλος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και Μέλος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής. 

Υπηρέτησε για 25 χρόνια ως κορυφαίος Α΄ τρομπετίστας της Ορχήστρας της ΕΛΣ από το 1984 έως το 2009. Από το 2009 έως το 2012 υπήρξε  υπεύθυνος των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ίδιου οργανισμού. Ως σολίστ και ως συνθέτης έχει παρουσιασθεί σε πάνω από 30 χώρες. Υπήρξε   καλλιτεχνικός διευθυντής των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ από το 2014 έως το 2015. Διευθυντής στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας. Έχει εκδώσει δεκατρείς προσωπικούς δίσκους και συμμετείχε σε άλλους τέσσερις ομαδικούς. 

Συνθετικά έχει ασχοληθεί κυρίως με τις παιδικές όπερες δύο από τις οποίες έχουν ανέβει στην Εθνική Λυρική Σκηνή και με τη μουσική για το Αρχαίο Θέατρο. Έχει συνεργαστεί με την Ασπασία Παπαθανασίου (επί δεκαετία) και με την Άννα Συνοδινού (Φεστιβάλ Αθηνών- Επιδαύρου). 

Το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής του έχει απονείμει τη διάκριση Kress Lectureship δύο φορές για την έρευνά του πάνω στην Αρχαία Ελληνική Μουσική δύο φορές: το 2012-13 όπως επίσης και για το ακαδημαϊκό έτος 2017-18 κάνοντας διαλέξεις-κοντσέρτα στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Αμερικής (Berklee College, Stanford, Honolulu κ.α.). Το Νοέμβριο του 2016 προσκλήθηκε και παρουσίασε τη δουλειά του στην Ιστορική Σχολή του Πανεπιστημίου Λομονόσοβ της Μόσχας. 

Τα τελευταία δέκα χρόνια έχει αφιερωθεί στη μελέτη της αρχαίας ελληνικής λύρας για την οποία έγραψε το πρώτο σολιστικό έργο μετά από 1600 χρόνια σιωπής, «κοντσέρτο για αρχαία λύρα και συμφωνική ορχήστρα» το οποίο παρουσίασε στην Πολωνία (Γελένια Γκούρα) και στο Βερολίνο ( 30 και 31 Δεκεμβρίου 2015). Η Αντιγόνη για την οποία έγραψε τη μουσική και παίζεται για 6η συνεχή χρονιά στο θέατρο Luna της Μόσχας συγκαταλέγεται στις 5 καλύτερες κλασικές παραστάσεις της Ρωσίας. Από το 2017 το Κρατικό Μουσικό Θέατρο της Συμφερούπολης ανέβασε τις Τρωάδες με συνοδεία συμφωνικής ορχήστρας και το έργο έχει πλέον συμπεριληφθεί στο ρεπερτόριο του θεάτρου. Το καλοκαίρι του 2018 οι «Τρωάδες» κέρδισαν το θεατρικό Γκραν Πρι της Μόσχας ως η καλύτερη κλασική παράσταση της Ρωσίας. 

Το Μάϊο του 2018 παρουσίασε την πρώτη παγκοσμίως μέθοδο εκμάθησης αρχαίας ελληνικής επτάχορδης λύρας σε δίγλωσση έκδοση (ελληνικά – αγγλικά). Τον Μάιο του 2019 έγραψε την μουσική για τον Οιδίποδα Τύραννο που ανέβηκε στο Ακαδημαϊκό Θέατρο του Βλαδιβοστόκ. Το 2020 στο ίδιο θέατρο ανέβηκε η παράσταση «Μαιτρ και Μαργαρίτα» του Μπουλγκάκοβ με δική του μουσική.

 Ο Θανάσης Δρίτσας γράφει στην «Αthensvoice»:

«Ο Ξανθούλης είναι ο πολυδιάστατος και χαρισματικός μουσικός δημιουργός αλλά επιπλέον διαθέτει μια σπουδαία επικοινωνιακή δεξιότητα με το κοινό την οποία υποβοηθούν τα υπόλοιπα (πέραν των μουσικών) ταλέντα του: στον προφορικό λόγο και την θεατρική αφήγηση…

Η συνεισφορά του Νίκου Ξανθούλη στην αναγέννηση της επτάχορδης αρχαίας λύρας είναι τεράστια, διεθνώς αναγνωρισμένη και πολυβραβευμένη. Πριν ακούσω τον Ξανθούλη να παίζει δεξιοτεχνικά την ορφική λύρα δεν μπορούσα να φανταστώ ότι το ιδιαίτερο ηχοχρωματικά αυτό όργανο μπορεί να έχει τέτοια απόδοση, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως σολιστικό όργανο με ή χωρίς συνοδεία ορχήστρας… 

Ο Νίκος Ξανθούλης αναδεικνύει και παρουσιάζει διεθνώς τις δυνατότητες της λύρας μέσα από το συνθετικό του έργο και η παρουσία του συνιστά ποιοτική προβολή του ελληνικού πολιτισμού, τονίζει μάλιστα την αθανασία και την παγκοσμιότητα της ελληνικής μουσικής τέχνης. Εφόσον έχω την μεγάλη τύχη να γνωρίζω καλά τη διαδρομή και τις διαφορετικές πτυχές του έργου του Ξανθούλη ένα πράγμα μπορώ να πω με βεβαιότητα: ό,τι πιάνει γίνεται στα χέρια του χρυσός». 

Πατήστε για την προβολή video από την παρουσίαση του Νίκου Ξανθούλη στο σχολείο μας!

Aντύπας Σπύρος -Λαχανόπουλος Γιώργος- Οικονομοπούλου Ελισάβετ B3

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης