Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα του Μάρκ Χάντον από την Παυλίδου Δέσποινα

«Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα» του Μάρκ Χάντον 

   από την Παυλίδου Δέσποινα 

 

           Η Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό (World Autism Awareness Day) καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στις 18 Δεκεμβρίου 2007 και διεξάγεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, αρχής γενομένης από το 2008.

        Η πρωτοβουλία ανήκε στην Μοζά Μπιντ Νασέρ Αλ-Μισνέντ, δεύτερη σύζυγο του εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ-Θάνι. Σκοπός της είναι να ενημερώσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τον αυτισμό και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ομαλή ένταξη των αυτιστικών ατόμων στην κοινωνία.

       Ο όρος «αυτισμός» προέρχεται ετυμολογικά από τη λέξη «εαυτός» και υποδηλώνει την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Ο αυτισμός, αποτελεί μια ισόβια, πολύπλοκη, εκ γενετής νευροαναπτυξιακή διαταραχή που συνήθως εκδηλώνεται στη φάση της ανάπτυξης.

                                                                                        book

         Με αφορμή λοιπόν αυτή την ημέρα το βιβλίο του μήνα είναι το <<Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα>>.Το μυθιστόρημα Mark Haddon είναι η αφήγηση του Κρίστοφερ, ενός παιδιού 15 ετών με αυτισμό που πηγαίνει σε ειδικό σχολείο. Ο Κρίστοφερ ζει με τον πατέρα του στο Σουίντον, μια μικρή πόλη στην Αγγλία, και είναι σαϊνι στα μαθηματικά και τη φυσική. Έχει το δικό του τρόπο να βλέπει τα πράγματα και τη ζωή. Του αρέσει να φτιάχνει χάρτες και σχεδιαγράμματα, λατρεύει τα αστυνομικά μυθιστορήματα και το κόκκινο χρώμα. Απεχθάνεται, όμως,  το κίτρινο και το καφέ, δεν αντέχει να τον αγγίζουν και δεν μπορεί να πει ψέματα.  Οι ξένοι, ο θόρυβος και οι άγνωστες καταστάσεις τον φοβίζουν και είναι περίεργα ψύχραιμος για πράγματα όπως η ασθένεια και ο θάνατος.  Ο Κρίστοφερ μιλάει απλά, χωρίς συναισθηματικές εξάρσεις. Διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι τα άλλα παιδιά στο σχολείο με ειδικές ανάγκες φέρονται ανόητα, και γίνεται βίαιος όταν κάποιος προσπαθεί να τον αγγίξει. Όταν ταράζεται βγάζει μουγκρητά ή κρύβει το πρόσωπό του στον τοίχο. Μια μέρα ο Κρίστοφερ ανακαλύπτει ότι ο σκύλος ενός γείτονα, ο Γουέλινγκτον, έχει θανατωθεί με τσουγκράνα. Αποφασίζει, σαν άλλος Σέρλοκ Χολμς, τα βιβλία του οποίου διαβάζει,  να λύσει το μυστήριο και έτσι ξεκινά ένα ταξίδι στο Λονδίνο, μια τρομερή εμπειρία για τον ίδιο και τη ζωή του που εξελίσσεται σε θρίλερ. Ο Κρίστοφερ αναδεικνύεται σε έναν πολύ ζωντανό και αξέχαστο χαρακτήρα που δεν θέλεις να φύγεις λεπτό από τη ζωή και την σκέψη του. Μερικές στιγμές νομίζεις ότι αλλάζει και ο δικός σου τρόπος που σκέφτεσαι και βλέπεις τους άλλους γύρω σου.

 

 

 

 

 

 

 

2 Σχόλια

    • Αγαπητή μου Ματίνα, αξιόλογη συνάδελφε και συνεργάτη, σε ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια!
      Πράγματι τα άρθρα που αφορούν το θέμα του αυτισμού έχουν πολύ ενδιαφέρον.

Υποβολή απάντησης