Γέφυρες επικοινωνίας – Μιλάμε για τη συνεργασία των σχολείων μας: Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ναύπλιο, Χαλκίδα, Κοζάνη

1ο γυμν

1ο Γυμνάσιο Κορδελιού

Η συνεργασία της εφημερίδας μας με μαθητικά έντυπα σχολείων της Ελλάδας 

Η διασχολική συνεργασία είναι μια δράση με πολλά οφέλη. Βοηθά στο άνοιγμα των σχολείων στην ευρύτερη κοινότητα και  ενισχύει την εξωστρέφειά τους. Δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν συνομήλικούς τους από άλλες περιοχές, να αναπτύξουν κοινωνικές σχέσεις, να ανταλλάξουν απόψεις, να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους, να δούνε τα πράγματα από διαφορετικές  οπτικές. Γενικά, η συνεργασία και η επικοινωνία για διάφορα εκπαιδευτικά και κοινωνικά θέματα δίνει τη δυνατότητα τόσο στους  μαθητές όσο και στους εκπαιδευτικούς να διευρύνουν τις εμπειρίες τους και να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο που τους περιβάλλει.

Αυτό ήταν το κείμενο που στήριξε σε θεωρητικό επίπεδο μια απλή ιδέα, η οποία γεννήθηκε αυθόρμητα, όπως όλα τα ωραία πράγματα: η συνεργασία της εφημερίδας μας με  ηλεκτρονικά μαθητικά έντυπα  άλλων σχολείων της Ελλάδας. Βασίστηκε στη σκέψη πως  τα διάφορα μαθητικά έντυπα που υπήρχαν αναρτημένα στο πανελλήνιο σχολικό δίκτυο, είχαν από πίσω τους συντακτικές ομάδες, όπως η δική μας, με παρόμοιες ανησυχίες, προβληματισμούς και διάθεση για δημιουργία. Αυτή η σκέψη οδήγησε στην απόφαση για την πρώτη προσέγγιση, που έγινε με βάση ορισμένα κριτήρια, τα οποία όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, ήταν  καθοριστικά  για τη σωστή επιλογή.

 Το 50ο Γυμνάσιο Αθηνών με το  μαθητικό έντυπο «Click στη γνώση» και υπεύθυνη την κ. Κατερίνα Οικονόμου,

το 1ο Γυμνάσιο Ναυπλίου με το «1ο  Νέο» και υπεύθυνη την κ. Αγγελική Κρυεμάδη,

το Πρότυπο Γυμνάσιο Χαλκίδας με τον Όμιλο Δημοσιογραφίας  και υπεύθυνη την κ. Διαλεχτή Μανώλη

και το 4ο Γυμνάσιο Κοζάνης με το  «Ενός τετάρτου υπόθεση» και υπεύθυνη την κ. Ματίνα Ζορμπά,

ανταποκρίθηκαν με διάθεση και χαρά στο κάλεσμά μας για συνεργασία. Οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί που  διαχειρίζονται τα έντυπα αποδείχτηκαν αξιόλογες συνάδελφοι με διάθεση για επικοινωνία και συνεργασία καθώς και με ανοιχτό πνεύμα σε  ιδέες και προτάσεις.  Σύντομα οι  συντακτικές μας ομάδες  έκαναν την πρώτη τους γνωριμία, παρουσιάζοντας στοιχεία για το σχολείο τους και  την πόλη τους. Στην πορεία  αντάλλαξαν άρθρα για διάφορα θέματα, παρουσίασαν τις δημιουργίες τους και συνεργάστηκαν για τη διεξαγωγή μιας ενδιαφέρουσας έρευνας σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Και σαν πραγματικοί φίλοι, που δεν είναι μόνο για τα ευχάριστα αλλά και για τα δυσάρεστα,  στάθηκαν στο πλευρό μας και στις δύσκολες στιγμές.  Τα συλλυπητήρια μηνύματά τους για τον άδικο και ξαφνικό χαμό του μαθητή μας και  τα γεμάτα ευαισθησία άρθρα και  ποιήματά τους, ήταν ένα ψυχικό στήριγμα, παρά την απόσταση που μας χωρίζει.

Κλείνοντας,  μέσα από αυτή τη συνεργασία μας  δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε αξιόλογες συναδέλφους  από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας με ευγένεια, διάθεση για επικοινωνία,  αγάπη και ενδιαφέρον για αυτό που κάνουν. Παράλληλα, γνωρίσαμε τους μαθητές/τριες τους και είδαμε τις απόψεις τους, τα ταλέντα τους, την ευαισθησία τους. Ευελπιστούμε ότι αυτή ήταν μόνο η αρχή και ότι υπάρχει  διάθεση από όλες τις πλευρές για συνέχιση της  συνεργασίας  μας στο μέλλον με νέες   ιδέες  και  δράσεις.

Κατερίνα,  Αγγελική, Διαλεχτή και Ματίνα μαζί με τις αξιόλογες συντακτικές σας ομάδες, νιώθουμε μεγάλη χαρά και τιμή  που σας γνωρίσαμε. Και αυτά δεν είναι τυπικά λόγια. Πραγματικά πιστεύουμε ότι το σχολείο μας απέκτησε νέους φίλους, με τους οποίους  δημιούργησε γέφυρες επικοινωνίας, που μίκρυναν κάθε είδους απόσταση. Σας ευχαριστούμε για όλα!

χαρτης ονόματα

 

 Τα συνεργαζόμενα σχολεία 

50ο

 50ο Γυμνάσιο Αθηνών

Με χαρά φέτος συνεργαστήκαμε με το 1ο Γυμνάσιο Ευόσμου-Κορδελιού Θεσσαλονίκης, μετά από πρωτοβουλία της συναδέρφου Ζωής Τακαβάκογλου. Για πρώτη χρονιά η συνεργασία μας ήταν άψογη και τα παιδιά ενθουσιάστηκαν. Ελπίζουμε να συνεχίσουμε και την επόμενη χρονιά με νέες ιδέες!!!

Κατερίνα Οικονόμου – 50ο Γυμνάσιο Αθηνών

 

1o_gumnasio_nafpliou

1ο Γυμνάσιο Ναυπλίου 

Τη φετινή χρονιά 2022-2023 η εφημερίδα του 1ου Γυμνασίου Ναυπλίου “Το 1ο νέο” εγκαινίασε μία συνεργασία με το ηλεκτρονικό έντυπο του 1ου Γυμνασίου Κορδελιού “e- ματιά του 1ου” .

Η ανακοίνωση αυτής της συνεργασίας από την υπεύθυνη καθηγήτρια μας έγινε αποδεκτή με αρκετό ενθουσιασμό γιατί αυτό θα μας έδινε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με συνομήλικα παιδιά από μία άλλη πόλη και να μοιραστούμε έναν κοινό στόχο.  Από την πρώτη στιγμή είδαμε την εφημερίδα σαν ένα βήμα έκφρασης και επικοινωνίας με άτομα εκτός σχολείου και για αυτό αυτή η πρωτοβουλία μιας συνεργασίας μας βρήκε απόλυτα θετικούς. Οι περισσότεροι μαθητές της ομάδας είμαστε νέα μέλη της εφημερίδας και κάθε νέα δράση αποτελεί για εμάς μια πρόκληση .

 Η ανταλλαγή άρθρων και υλικού για τα έντυπά μας έδωσε σε όλους μας την δυνατότητα να μοιραστούμε ιδέες και προβληματισμούς πάνω σε θέματα που μας απασχολούν,  να κάνουμε γνωστά στους συνεργάτες μας τα ενδιαφέροντα μας και να δούμε διάφορα γεγονότα με μία άλλη οπτική.  Επιπλέον,  ενημερωθήκαμε για τις δράσεις του 1ου Γυμνασίου Κορδελιού,  για θέματα της σχολικής τους επικαιρότητας και για εκδηλώσεις της πόλης τους. Παράλληλα, κάναμε γνωστές σε αυτούς τις δικές μας δραστηριότητες στο 1ο Γυμνάσιο Ναυπλίου αλλά και στην πόλη μας.  Μοιραστήκαμε συναισθήματα,  ενθουσιασμό, χαρές,  αλλά, δυστυχώς,  και λύπες.

Η εφημερίδα του 1ου Γυμνασίου Κορδελιού υπήρξε για εμάς πραγματική έμπνευση. Η ποικιλία των θεμάτων,  η πρωτοτυπία των στηλών,  η μεγάλη παραγωγή άρθρων και podcasts και ο μεγάλος αριθμός τευχών που εκδίδουν είναι σίγουρα υπόδειγμα λειτουργίας μιας εφημερίδας. Αναμφίβολα,  έχουμε πολλά να κερδίσουμε και να μάθουμε από αυτή τη συνεργασία και ελπίζουμε πώς θα συνεχιστεί και την επόμενη σχολική χρονιά.

 Από τη συντακτική ομάδα

 1ο Γυμνάσιο Ναυπλίου

Αγγελική Κρυεμάδη

 

4ο κοζανης

4ο Γυμνάσιο Κοζάνης

Η εμπειρία μου από την e – συνεργασία των σχολείων μας

Όταν οι συνεργασίες και το κοινό πάθος για δημιουργία, κάνουν την διαφορά… Μια θαυμάσια περίπτωση συνεργασίας!

Ένα όμορφο ταξίδι για το σχολείο μας, το 4 ο Γυμνάσιο Κοζάνης, ήταν η φετινή σχολική χρονιά με την έκδοση της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας που έγινε ακόμα πιο όμορφο με την επικύρωση της συνεργασίας μας με τη συντακτική ομάδα της δικής σας ηλεκτρονικής εφημερίδας «e – ματιά του 1 ου » που πραγματοποιήθηκε μέσω της διαχειρίστριας της εφημερίδας, της κ. Ζωής Τακαβάκογλου και της συνεργάτιδας της κ. Ευαγγελίας Χατζηαγοράκη.  Ξεκίνησε η συνεργασία των σχολείων μας, μετά από παρότρυνση της κ. Ζωής Τακαβάκογλου, η οποία αποτέλεσε για μένα και για τη συντακτική ομάδα της εφημερίδας μας την κινητήρια δύναμη και την έμπνευσή μας και την ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό. Μας ένωσε το κοινό όραμά μας, πιστεύω, να δώσουμε στους μαθητές και τις μαθήτριες μας το βήμα να εκφραστούν και να «ακουστεί» η φωνή τους.

Αρχικά, έγινε η γνωριμία των σχολείων μας μέσω των ηλεκτρονικών εφημερίδων, προχωρήσαμε σε μια διασχολική συνεργασία και έρευνα για το διαδίκτυο που είχε μεγάλη συμμετοχή και συνεχίζεται με την ανταλλαγή δημοσιευμάτων. Ευελπιστούμε το όλο εγχείρημα να μη σταματήσει εδώ, αλλά να αποτελέσει το εφαλτήριο για να γίνουν πιο όμορφα και ενδιαφέροντα πράγματα για τα σχολεία μας με την συνέχιση της e – συνεργασίας μας και όχι μόνο. Μας ενώνει το κοινό πάθος για δημιουργία και διάθεση συνεργασίας. Ευχαριστώ από καρδιάς την κ. Ζωή Τακαβάκογλου και τη συνεργάτιδά της κ. Χατζηαγοράκη και τις συγχαίρω για την εξαιρετική τους δουλειά στην εφημερίδα του σχολείου σας. Φυσικά, τα συγχαρητήρια αφορούν όλα τα μέλη της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας σας και πρωτίστως στους μαθητές και τις μαθήτριες σας που δεν σταματούν να μας εκπλήσσουν με την δημιουργικότητά τους και τις ικανότητές τους!

Με εκτίμηση

Ζορμπά Ματίνα

4ο Γυμνάσιο Κοζάνης

 

5ο γυμνασιο-Παπαιωάννου

Πρότυπο Γυμνάσιο Χαλκίδας

Αγαπητή Ζωή, Ευαγγελία  και μαθητές/τριες του 1ου Γυμνασίου Ελευθέριου Κορδελιού Θεσσαλονίκης,

η φετινή χρονιά έφτασε στο τέλος της. Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την συνεργασία μας έστω και μικρή χρονικά, παρόλες τις δυσκολίες και τα δυσάρεστα γεγονότα που συνέβησαν. Κατορθώσαμε, έστω και λίγο να μοιραστούμε σκέψεις, ευχές, πράγματα, εικόνες . Επί τη ευκαιρία λοιπόν του τέλους της σχολικής χρονιάς θα θέλαμε να μοιραστούμε κάποια ποιήματα μαθητών/τριών του σχολείου μας σαν ενθύμιο και αποχαιρετισμός για την χρονιά που πέρασε.Το θέμα που επιλέχθηκε,στα πλαίσια του μαθήματος των θρησκευτικών,ήταν η Ειρήνη και η Αγάπη. Με μεγάλη προθυμία και ενδιαφέρον ανταποκρίθηκαν τα παιδιά.Ετσι σας αποστέλλουμε ένα δείγμα με μερικά ποιήματα.

Καλό Καλοκαίρι,καλά αποτελέσματα με τα μαθήματα και είς το επανειδειν…Ελπίζουμε με τη νέα χρονιά να έχουμε περισσότερη επικοινωνία με λιγότερα προβλήματα και δυσκολίες.

Γεια σας.

Η συντακτική ομάδα του Πρότυπου Γυμνασίου Χαλκίδας

Διαλεχτή Μανώλη – Υπαπαντή Καράγιωργα

ΕΙΡΗΝΗ – ΑΓΑΠΗ

Φόβος τρόμος και φωτιά

Πρέπει να φύγω μακριά

Στο σπίτι μου έχουν μπει εκείνοι

Δίχως έλεος και δικαιοσύνη.

Σκόνη όλα έχουν γίνει

Γιατί δεν υπάρχει ειρήνη

Ελευθερία μόνο ποθώ

Την πατρίδα μου να εγκαταλείψω δεν μπορώ.

Αγάπη στα παιδιά

Όχι τρόμος στην καρδιά

Να ζήσουμε όλοι μαζί μπορούμε

Και όχι χωριστά.

Ελεύθερη ζωή

Κι όχι φόβος στην ψυχή.

Η άνοιξη θα έρθει

Κι ο καθένας από μας

μπορεί να γίνει οδηγός.

Κακαρά Ρεβέκα Β2

 

 

4 Σχόλια

  1. Συγχαρητήρια αγαπητή Ζωή για όλα και την ευκαιρία που μας έδωσες να κάνουμε κάτι εποικοδομητικο όλοι μαζί.Παρα τις δυσκολίες,το φόρτο δουλειάς καταφέραμε έστω και λίγο να ανταλλάξουμε σκέψεις,ιδέες, εικόνες, πράγματα.Οδηγος για όλα είναι η αγάπη προς τα παιδιά και η συναδελφικοτητα όλων.Ευχαριστουμε.Να δώσετε τις καλύτερες ευχές μας στα παιδιά και συναδέλφους του δικού σου σχολείου όσο και των συνεργαζόμενων σχολείων.Καλο Καλοκαίρι.

    • Σας ευχαριστούμε πολύ, Διαλεχτή! Χαίρομαι πολύ για τη συνεργασία μας!Είσαι μια διαλεχτή συνάδελφος που μαζί με τους συνεργάτες σου και τα αξιόλογα παιδιά σας κάνετε εξαιρετική δουλειά! Καλό καλοκαίρι σε όλους!❤

Υποβολή απάντησης