Βιβλιοπροτάσεις για το καλοκαίρι από τη Δέσποινα Παυλίδου

Βιβλιοπροτάσεις για το καλοκαίρι

από τη Δέσποινα Παυλίδου

Φτάνοντας στο τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς δημοσιεύοντας το τελευταίο άρθρο  των βιβλιοπροτάσεων της εφημερίδας μας ανέλαβα να σας προτείνω μερικά βιβλία ώστε να περάσετε ευχάριστα τις ημέρες του καλοκαιριού, τις οποίες όλοι μας  περιμένουμε με ανυπομονησία.

  1. Άλκη Ζέη  “Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της”

Κατά τη γνωριμία της με τον κόσμο, η Κωνσταντίνα θα γευτεί τις πιο πικρές διαψεύσεις: τη διάλυση της φιλόξενης οικογενειακής εστίας, τη δυσφορία από την αναγκαστική συμβίωση με τη γιαγιά της, το αδιέξοδο της επικοινωνίας με την προσκολλημένη στο παρελθόν προηγούμενη γενιά, τη δυσκολία ένταξης στις ομάδες συνομήλικων, διαψεύσεις που θα την ωθήσουν στην αναζήτηση επίπλαστων παραδείσων μέσα από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες τηςΗ πλοκή επικεντρώνεται στην έφηβη Κωνσταντίνα, ένα παιδί μεταναστών που, βιώνοντας σκληρά το διαζύγιο των γονιών της, αναγκάζεται να επιστρέψει στην πατρίδα της και να ζήσει με την αδιάφορη γιαγιά της. Παρά τις προσπάθειές της να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες ζωής και να συμβιβαστεί με τον υπό συνεχή αναζήτηση εαυτό της, η Κωνσταντίνα θα παρασυρθεί από τον νεαρό φίλο της, Λουμίνη, στη χρήση ναρκωτικών ουσιών, που σαν πελώριες και επιθετικές αράχνες θα μπλεχτούν γύρω της σαν θηλιά. Μόνο μετά το λιποθυμικό επεισόδιο που βιώνει, έπειτα από την προδοσία του Λουμίνη, θα κινητοποιηθεί το ενδιαφέρον της γιαγιάς Φάρμουρ-Ισμήνης, η οποία θα κληθεί να τη στηρίξει στον δύσκολο αγώνα της απεξάρτησης.

  1. Ζωρζ Σαρή “Ο θησαυρός της Βαγίας”

Το πρώτο βιβλίο της Ζωρζ Σαρή, το οποίο ξεκίνησε ένα καλοκαίρι στην Αίγινα σαν παιχνίδι με τα παιδιά της. Έτσι πρωταγωνιστές είναι τα παιδιά της και οι φίλοι τους, ενώ όλα τα μέρη που περιγράφει είναι απολύτως αληθινά!

Ο θησαυρός της Βαγίας

Οι διακοπές ξεκινούσαν. Ο δεκατετράχρονος Αλέξης με το Γάλλο φίλο του και τη μικρότερη αδερφή του παραπονιόταν για το βαρετό καλοκαίρι που θα περνούσαν στην Αίγινα. Ευτυχώς όμως έρχονται κι άλλοι επισκέπτες με τα παιδιά τους, ανάμεσά τους και η Νικόλ κι έτσι όλα αλλάζουν. Η Νικόλ έχει αναλάβει να συγκεντρώσει πληροφορίες για να βοηθήσει ένα Γερμανό που πάσχει από αμνησία μετά την έκρηξη μιας νάρκης που πάτησε στην Αίγινα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Λέξεις σκόρπιες που προσπαθούν τα παιδιά να ενώσουν για να βγάλουν νόημα. Ώσπου επισκέπτονται στη Βαγία την οικογένεια Χαλδαίου, στο σπίτι της οποίας έμενε ο Χανς στη διάρκεια του πολέμου. Εκεί μαθαίνουν πως ο Χανς έχει κλέψει από την οικογένεια χρυσές λίρες. Έτσι αρχίζει η αναζήτηση ενός χαμένου θησαυρού, που οδηγεί τα  παιδιά σε περιπέτειες…

3. Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου “Σπίτι για πέντε”

8-σπιτι-για-πεντε-600x600

Ο Φίλιππος, δώδεκα χρόνων, αντιμετωπίζει μια νέα οικογενειακή ζωή: η μητέρα του, χωρισμένη με τον πατέρα του από χρόνια, παντρεύεται τον Ορέστη, πατέρα του εννιάχρονου και πολύ ζωηρού Άρη, που έχασε τη δική του μητέρα όταν ήταν μωρό. Η ασυνήθιστη αυτή οικογένεια μετακομίζει σε καινούριο σπίτι και ο Φίλιππος, αρχίζει να καταγράφει ο” ένα μικρό μαγνητόφωνο τις εντυπώσεις του, τα παράπονα, τους θυμούς, τα προβλήματα που του δημιουργεί αυτή η συμβίωση. Δεν είναι όμως ο μόνος που διηγείται σ” αυτό το βιβλίο. Σύντομα θα τον μιμηθεί κι ο μικρός Άρης, ενώ η μητέρα θα γράφει τα νέα της οικογένειας στην αδερφή της, στην Κρήτη, και ο Ορέστης θα τηλεφωνεί κάθε τόσο στον καλύτερο του φίλο. Έτσι, με τέσσερις διαφορετικούς μονολόγους, θα ξετυλιχτεί μια σύγχρονη ιστορία γεμάτη κωμικά επεισόδια, αλλά και κάποιες τραγικές στιγμές, ώσπου να εμφανιστεί ένα νέο μέλος στην οικογένεια και το καινούριο σπίτι να γίνει «σπίτι για πέντε».

4. Κώστας Στοφόρος “Το ελάφι της Ρόδου”

To-elafi-tis-Rodou 3Καλοκαίρι στην Αστυπάλαια. Μετά τα δραματικά γεγονότα που έζησε στην Καστοριά η γνωστή μας παρέα των παιδιών που ανακάλυψε τον Κώδικα της Λέρου επιστρέφει στα Δωδεκάνησα για να περάσει τις διακοπές της χαλαρά και χωρίς απρόοπτα.

Η γνωριμία τους, όμως, με μια οικογένεια Ιταλών από τη Μεγάλη Ελλάδα και η αναπάντεχη εμφάνιση στο νησί ενός επικίνδυνου κακοποιού, παλιού τους γνώριμου, γίνονται η αφορμή για να μπλέξουν σε άλλη μία περιπέτεια.

Τα παιδιά θα μάθουν από τους Ιταλούς για τον «πρίγκιπα της Ρόδου», μια αληθινή ιστορία αγάπης που μοιάζει με παραμύθι βγαλμένο από τις Χίλιες και μία νύχτες, αλλά και για μία από τις πιο μελανές σελίδες της περιόδου του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου: τη βύθιση του Φιούμε, του πλοίου που εκτελούσε τα δρομολόγια ανάμεσα στα Δωδεκάνησα.

Θα μάθουν, όμως, και για τα δραματικά γεγονότα που συνέβησαν στη Σύμη την ίδια περίοδο αλλά και για την ύπαρξη ενός αρχαίου αγάλματος, εξαφανισμένου για χρόνια. Όλα αυτά θα οδηγήσουν την παρέα σε σκοτεινά και επικίνδυνα μονοπάτια.

Οι ήρωες θα ζήσουν δύσκολες αλλά και όμορφες συναισθηματικές… τρικυμίες. Αναπάντεχοι έρωτες, συγκρούσεις, αλλά και παραμυθένιες βραδιές, στο κατώφλι της εφηβείας.

5. Μαρούλα Κλιάφα “Μια μπαλάντα για τη Ρεβέκκα”

μια μπαλάντα για τη ρεβέκκα Τη μέρα που η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Ελλάδα το 1940, η Ρεβέκκα είναι δώδεκα χρονών και μεγαλώνει στα Τρίκαλα σε μια ασυνήθιστη οικογένεια – ο μπαμπάς είναι Ισραηλίτης και η μαμά χριστιανή. Μέσα από τα μάτια της θα παρακολουθήσουμε τον αρχικό ενθουσιασμό, τον αντίκτυπο που είχαν οι πρώτες νίκες του ελληνικού στρατού στην Αλβανία, την εμπλοκή των Γερμανών στον πόλεμο και την Κατοχή που ακολουθεί. Παράλληλα η Ρεβέκκα μπαίνει στην εφηβεία, αγωνιά για τον κόσμο, ερωτεύεται τον Αντρίκο, που θα φύγει λίγο αργότερα στο βουνό για να πολεμήσει με τον Βελουχιώτη, εντάσσεται στην ΕΠΟΝ, βλέπει κάποιους από τους γνωστούς των γονιών της να γίνονται συνεργάτες των κατακτητών και προσπαθεί να μην ακούει τις φωνές που μιλούν για τον κατατρεγμό των Εβραίων στις άλλες πόλεις, αλλά και στη δικιά της. Όταν πια φτάνει η ώρα που οι Γερμανοί αρπάζουν τη μητέρα και τον μικρό της αδελφό για να τους πάνε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία, αναγκάζεται να κρυφτεί σε έναν νερόμυλο. Εκεί θα ζήσει κρυμμένη ως την απελευθέρωση, αναλογιζόμενη την αγριότητα των ανθρώπων, φτιάχνοντας ιστορίες με τις λέξεις που τόσον καιρό μαζεύει στο τετράδιό της και ζυγίζοντας τα συναισθήματά της απέναντι στον εξαφανισμένο εδώ και καιρό Αντρίκο και στον Κωνσταντίνο με τα όμορφα μάτια, που τη σαγηνεύει με τη μουσική του.

Μια ειλικρινής, τρυφερή όσο και σπαρακτική ιστορία μιας έφηβης που μεγαλώνει μέσα στην ταραχή του πολέμου γνωρίζοντας τον έρωτα, τον φόβο, την αδικία, την άδολη αγάπη και τον θάνατο, τη στιγμή που η ίδια προσπαθεί να ανακαλύψει την ταυτότητά της και να υψώσει τη φωνή της ανάμεσα στα ερείπια.

Ελπίζω τα βιβλία που σας πρότεινα να σας κρατήσουν όμορφη συντροφιά το καλοκαίρι! Καλή αντάμωση το Φθινόπωρο!!!

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης