Δυο νοστιμότατες λιχουδιές της Θεσσαλονίκης από την Παπαμιχαήλ Ιωάννα

Δύο νοστιμότατες Θεσσαλονικιώτικες λιχουδιές!!!!!!!

από  την Παπαμιχαήλ Ιωάννα

        Η Θεσσαλονίκη…… Υπέροχη πόλη!  Μια πόλη με  μαγευτικά αξιοθέατα αλλά και τις πραγματικά πεντανόστιμες  παραδοσιακές συνταγές, που κερδίζουν τις καρδιές όλων όσων την επισκέπτονται. Γι’ αυτό λοιπόν για να κερδίσουν και τις καρδιές και των υπολοίπων,  βρήκαμε αυτές τις δύο  λαχταριστές συνταγές……

 

ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι το διασημότερο παραδοσιακό Θεσσαλονικιώτικο σνακ. Σερβίρεται με χίλιους δυο τρόπους: με τυρί, ελιά, αλλαντικά αλλά και με μέλι, ταχίνι και με οτιδήποτε άλλο θέλετε. Ας δούμε πως φτιάχνεται……

 

ΥΛΙΚΑ

 

Για 10 κομμάτια χρησιμοποιούμε:

 

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη

- 1 κουτ. γλυκού αλάτι

- 1 φακελάκι μαγιά ξηρή

- 50 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το ταψί

- 250 ml νερό χλιαρό

- 1 κουτ. σούπας μέλι

- 200 γρ. σουσάμι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

- Για να φτιάξουμε τα κουλούρια Θεσσαλονίκης, ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά εκτός από το μέλι και το σουσάμι.

- Ζυμώνουμε, με τον γάντζο, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη.

- Τη χωρίζουμε σε 10 κομμάτια και πλάθουμε το καθένα σε λεπτά μπαστουνάκια μήκους 20 εκ. Ενώνουμε τις άκρες τους σε σχήμα κουλουριού.

- Βάζουμε σε ένα μπολ 300 ml νερό και διαλύουμε σε αυτό το μέλι.

- Σε άλλο μπολ βάζουμε το σουσάμι.

- Λαδώνουμε 2 λαμαρίνες φούρνου.

- Βουτάμε κάθε κουλούρι πρώτα στο μπολ με το μέλι, μετά στο μπολ με το σουσάμι και τα τακτοποιούμε στα ταψιά.

- Τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά, να φουσκώσουν.

- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C, στον αέρα.

- Βάζουμε ταυτόχρονα τα ταψιά στον φούρνο και ψήνουμε τα κουλούρια Θεσσαλονίκης για 20 λεπτά.

ΤΩΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΔΟΚΙΜΗ !!!!!

ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ 

        Μια ακόμη φημισμένη Θεσσαλονικιώτικη συνταγή είναι η μπουγάτσα. Μια  εξίσου νόστιμη συνταγή που σερβίρεται  με τυρί ή κρέμα ή ακόμα και σοκολάτα!  Ας τη φτιάξουμε ……

 ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ

 

ΥΛΙΚΑ

 

Για 5 τεμάχια χρησιμοποιούμε:

  •  450 γρ. φύλλο κρούστας
  •  250 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
  •  1 λίτρο φρέσκο γάλα, πλήρες
  •  200 γρ. ζάχαρη
  •  120 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  •  10 γρ. κορν φλάουρ
  •  2 βανιλίνες
  •  ζάχαρη άχνη, κανέλα για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

  • Για να φτιάξουμε μπουγάτσα Θεσσαλονίκης (με έτοιμο φύλλο), ξεκινάμε βάζοντας το γάλα, τη ζάχαρη, το ψιλό σιμιγδάλι και το κορν φλάουρ σε μια κατσαρόλα και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να βράσει και να πήξει η κρέμα. Μόλις βράσει, προσθέτουμε τις βανιλίνες, ανακατεύουμε και αποσύρουμε.
  • Αδειάζουμε την κρέμα σε γυάλινο μπολ, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη, που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, και την αφήνουμε 1 ώρα να κρυώσει.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  • Μετά από μία ώρα ανακατεύουμε την κρέμα για να αφρατέψει.
  • Βουτυρώνουμε δύο φύλλα κρούστας και τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο.
  • Απλώνουμε το 1/5 της κρέμας πάνω στα φύλλα, φτιάχνοντας ένα παραλληλόγραμμο στο κέντρο.
  • Φέρνουμε τις τέσσερις πλευρές των φύλλων προς το κέντρο για να καλύψουμε την κρέμα έτσι που στο τέλος να σχηματίσουμε ένα παραλληλόγραμμο πακετάκι. Κάθε πλευρά που διπλώνουμε, τη βουτυρώνουμε.
  • Μεταφέρουμε την μπουγάτσα σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα, με τις διπλωμένες άκρες προς τα κάτω. Βουτυρώνουμε την επιφάνειά της.
  • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τις υπόλοιπες τέσσερις μπουγάτσες.
  • Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου μισή ώρα μέχρι να ροδίσουν.
  • Πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα, κόβουμε σε μπουκιές και σερβίρουμε

ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΤΑ ΚΑΝΑΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΣ ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΜΕ!!!!

Πηγή: gastronomos.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης