Βιβλιοπρόταση από την Παυλίδου Δέσποινα

«Η ΚΛΕΦΤΡΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ»

ΜΑΡΚΟΥΣ ΖΟΥΣΑΚ

από την Παυλίδου Δέσποινα

      Μπορούν τα βιβλία να σώσουν την ψυχή ενός ανθρώπου; Να αποτελέσουν το καταφύγιο, όταν όλα τα υπόλοιπα θα έχουν καταρρεύσει; Να προσφέρουν παρηγοριά και δύναμη για να συνεχίσει ο άνθρωπος τον αγώνα της ζωής; Την απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα θα μας τη δώσει η Λίζελ, ένα δεκάχρονο κορίτσι, που ζει στη ναζιστική Γερμανία.

_U5B7161April 26, 2013.cr2

      Ταξιδεύει μαζί με τον μικρό της αδερφό, τον Βένερ, με προορισμό μία μικρή και φτωχή συνοικία της Γερμανίας, όπου εκεί στην οδό Χίμελ την περιμένει η θετή της οικογένεια. Όμως στη μέση της διαδρομής μέσα στο βαγόνι ενός τρένου η Λίζελ και η αντιλαμβάνεται ότι το μικρό αγόρι δεν βρίσκεται πια στη ζωή. Τώρα η Λίζελ είναι αναγκασμένη να συνεχίσει την υπόλοιπη διαδρομή μόνη της, χωρίς την οικογένειά της. Το μόνο που είχε τώρα μαζί της είναι ένα μικρό βιβλίο που είχε «κλέψει» από το χιόνι μετά την ταφή του αδερφού της: «Το εγχειρίδιο ενός Νεκροθάφτη». Η Λίζελ φτάνει στον προορισμό της, στο σπίτι των θετών γονιών της, του Χάνς και της Ρόζας Χούμπερμαν. Ο θετός της πατέρας λίγο καιρό αργότερα, αφού ανακαλύπτει το κλεμμένο βιβλίο της Λίζελ, αρχίζει να την μαθαίνει και γραφή και ανάγνωση. Λίγο καιρό αργότερα η Λίζελ γνωρίζει τον καλύτερο της φίλο και γείτονά της, Ρούντι Στάινερ. Θα γίνει ο αχώριστος σύντροφός της στις περιπέτειές της αλλά και το μεγαλύτερο στήριγμα της. Μέσω ενός κυνηγημένου Εβραίου, του Μαξ, που η οικογένεια της υποθάλπει, η μικρή Λίζελ θα μάθει τι θα πει φαντασία και πως να λέει αυτό που δεν φαίνεται με γυμνό μάτι. Ακόμη και η γυναίκα του δημάρχου, μια θλιμμένη γυναίκα που είχε χάσει το γιο της στον πόλεμο, θα δεθεί με τη Λίζελ και αφήνει τη μικρή να κάθεται στη βιβλιοθήκη και να διαβάζει. Μέσα στο ναζιστικό παραλογισμό, την φτώχεια και την ανέχεια λόγω του πολέμου θα κυνηγήσει την μεγάλη της αγάπη που δεν είναι άλλη από το διάβασμα βιβλίων.

       Πρόκειται για ένα βιβλίο ιδιαίτερο, καθώς αφηγητής της ιστορίας είναι ο Θάνατος, που την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου είχε σκεπάσει με τον μανδύα του ολόκληρη την Ευρώπη. Επίσης βλέπουμε ως φόντο ιστορικά γεγονότα-σταθμούς για τη ναζιστική Γερμανία, όπως η Νύχτα των Κρυστάλλων, το κάψιμο των βιβλίων και η θριαμβευτική νίκη του Αφροαμερικανού Τζέσε Όουενς στους Ολυμπιακούς του 1936 στο Βερολίνο. Επιπλέον μέσα από τις σελίδες του κατανοούμε τις στερήσεις, την πείνα και την καταπίεση που έζησαν και οι κάτοικοι της ναζιστικής Γερμανίας για να πετύχει ο Χίτλερ τους στόχους του. Τέλος το βιβλίο εστιάζει στους χαρακτήρες των ανθρώπων ανεξαρτήτως φύλου, καταγωγής ή χρώματος. Αυτό γίνεται αντιληπτό από τα βασανιστήρια που περνούν οι Εβραίοι αλλά και από την καλοσύνη κάποιων Γερμανών που με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής προσπαθούν να σώσουν Εβραίους συνανθρώπους τους. Είναι ένα βιβλίο που στηλιτεύει την φρίκη του πολέμου και αποτελεί ύμνο για την αγάπη προς τα βιβλία και την αληθινή φιλία.

 

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης