ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ από την Τσαπαδά Όλγα και τη Χριστοδούλου Μαργαρίτα

Ο υπερβολικός φανατισμός μπορεί πολλές φορές να οδηγήσει σε ακραίες συμπεριφορές όπως το περιστατικό που συνέβη τις τελευταίες μέρες στη Θεσσαλονίκη, όπου ένας αθώος 19 χρόνος, ο Άλκης, δέχτηκε επίθεση εξαιτίας της διαφορετικής ομάδας που υποστήριζε. Στις μέρες μας παρόμοια περιστατικά είναι πολύ συχνά καθώς στις δύσκολες μέρες που διανύουμε οι περισσότεροι άνθρωποι μην ξέροντας πως να διαχειριστούν τα συναισθήματα τους, ασκούν βίαιες συμπεριφορές.

Οι μορφές βίας που συναντάμε στην ζωή μας είναι πολλές και διαφορετικές και διακρίνονται σε τέσσερις κύριες κατηγορίες. Αρχικά μια βασική μορφή βίας είναι η σωματική/φυσική βία, η οποία έχει ως απώτερο σκοπό την πρόκληση πόνου ή  τραυματισμού με αποκορύφωμα την απόπειρα ανθρωποκτονίας.

 Ακόμη ένα είδος βίας είναι η λεκτική στην οποία ο θύτης χρησιμοποιεί υβριστικά και προσβλητικά σχόλια προκειμένου να προκαλέσει ψυχολογική βλάβη σε ένα άτομο ή να μειώσει την αυτοπεποίθησή του. Επίσης η ψυχολογική βία αποτελεί μία ακόμη κύρια μορφή βίας όπου ο δράστης χρησιμοποιεί απειλές και εκβιασμούς με σκοπό την πρόκληση φόβου και την απόκτηση του ελέγχου του θύματος ή των θυμάτων του. Τέλος, ακόμα μία συχνή μορφή βίας είναι η σεξουαλική βία κατά την οποία το άτομο αναγκάζεται να συμμετέχει χωρίς τη συγκατάθεσή του σε σεξουαλική δραστηριότητα. Στην εποχή μας δεν είναι λίγα τα περιστατικά βιασμού και σεξουαλικής παρενόχλησης.

Συνοψίζοντας, οποιαδήποτε μορφή βίας είναι κατακριτέα και δεν θα έπρεπε να συμβαίνει. Είναι ανάγκη να ληφθούν δραστικά μέτρα ώστε τα παιδιά να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν μέσω του σχολείου και της οικογένειάς τους και να μάθουν να λύνουν τα προβλήματά τους χωρίς την χρήση βίας, έτσι ώστε ο κόσμος μας να γίνει καλύτερος στο μέλλον.

 Όλγα Τσαπαδά Γ6

Μαργαρίτα Χριστοδούλου Γ6

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης