Αντισφαίριση ή αλλιώς «Tένις» από τον Πίτη Νίκο

 

Τένις

από τον Πίτη Νίκο

     Η αντισφαίριση, (αλλιώς τένις), όπως κατά κανόνα αναφέρεται στα ελληνικά και είναι κοινώς γνωστό, είναι σύγχρονο αθλητικό παιχνίδι. Οι παίκτες χρησιμοποιούν ρακέτες για να χτυπήσουν μια λαστιχένια σφαίρα που καλύπτεται με χνουδωτό ύφασμα πέρα από ένα δίχτυ στο γήπεδο του αντιπάλου. Με προέλευση την Ευρώπη, προς τα τέλη του 19ου αιώνα, η αντισφαίριση διαδόθηκε πρώτα σε όλο τον αγγλόφωνο κόσμο, ιδιαίτερα μεταξύ των ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων τα πρώτα χρόνια.

     Η αντισφαίριση είναι ολυμπιακό άθλημα και παίζεται από όλα τα στρώματα της κοινωνίας, από όλες τις ηλικίες, και σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Με εξαίρεση την υιοθέτηση της παράτασης  (tie-break) στη δεκαετία του 1990, οι κανόνες του έχουν παραμείνει αμετάβλητοι από την δεκαετία του 1890. Το άθλημα παρακολουθείται ευρέως, ειδικότερα τα τέσσερα μεγάλα πρωταθλήματα  (Grand Slam).

                                                                                                                                                                    Ιστορική αναδρομή του τένις

     Στα χρόνια του Μεσαίωνα λέγεται ότι μερικοί μοναχοί έπαιζαν ένα άθλημα που θεωρείται ο πρόδρομος του τένις αλλά η κανονική προέλευση του ξεκινά το 1856 όταν οι Χάρι Γκεμ και Αουγκούριο Περέιρα έπαιζαν ένα παιχνίδι που ονόμασαν pallelleota.

     Η πρώτη πραγματική  λέσχη τένις δημιουργήθηκε το 1874 από τους Pereira, Dr. Frederick Haynes και Dr. A. Wellesley Tomkins και ονομάσθηκε (Leamington Tennis Club) .Λίγα χρόνια αργότερα καθιερώθηκε και το όνομα τένις .Το πρώτο τουρνουά τένις έγινε το 1877 στο Γουίμπλεντον της Αγγλίας. Σε αυτή την πόλη δημιουργήθηκε και το ομώνυμο τουρνουά το οποίο θεωρείται το πιο γνωστό και το πιο δύσκολο στον κόσμο.

 Κανόνες και χτυπήματα

     Κάθε αγώνας χωρίζεται σε σετ. Οι γυναίκες χρειάζονται δύο νικηφόρα από τα τρία (στο σύνολο) σετ, ενώ οι άντρες χρειάζονται τρία νικηφόρα από τα πέντε (στο σύνολο) σετ σε παιχνίδια γκραν σλαμ και δυο νικηφόρα από τα τρία σετ σε όλα τα άλλα για να κερδίσουν έναν αγώνα.

τενις 3

    Κάθε σετ κερδίζεται με έξι τουλάχιστον νικηφόρα γκέιμ (παιχνίδια). Χρειάζεται να υπάρχει διαφορά δυο γκέιμ για να κερδηθεί ένα σετ, εκτός των περιπτώσεων που το σετ έχει έρθει ισόπαλο 6-6. Η νίκη του σετ τότε καθορίζεται με παράταση (tie-break). Στην παράταση μετρούνται οι κερδισμένοι βαθμοί και όποιος φτάσει τους 7 βαθμούς και έχει διαφορά 2 βαθμών από τον αντίπαλο κερδίζει το γκέιμ και συνεπώς το σετ. Υπάρχει η τάση τα σετ να καθορίζονται σε παράταση (tie-break) εκτός από από το τελευταίο σετ το οποίο συνεχίζεται να παίζεται μέχρι να επιτευχθεί η διαφορά των δύο γκέιμ.

τενις 2

   Ο τενίστας έχει οκτώ βασικά χτυπήματα στην διάθεση του κατά την διάρκεια του αγώνα: το σερβίς, forehand, backhand, volley (βολέ), half-volley (χαλφ-βολέ), overhead smash, drop shot, και το lob.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης