Σαρακοστή και
Η πιο νόστιμη Σαρακοστιανή συνταγή!
Από την Ιωάννα Παπαμιχαήλ
Λίγα λόγια την Σαρακοστή
Σίγουρα κάποιοι θα αναρωτιούνται τι ακριβώς είναι η Σαρακοστή. Η Σαρακοστή ή Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η αρχαιότερη και μια από τις σημαντικότερες περιόδους νηστείας στο ημερολόγιο των Ορθόδοξων Χριστιανών, η οποία διαρκεί 7 εβδομάδες δηλαδή περίπου 48 ημέρες, και προετοιμάζει τους Χριστιανούς για την γιορτή του Πάσχα.
Ο σκοπός της Μεγάλης Τεσσαρακοστής
Ο σκοπός της είναι να προετοιμάσει τους πιστούς να τιμήσουν και να εισέλθουν στα Άγια Πάθη και την Ανάσταση του Ιησού. Την Σαρακοστή ο πιστός προετοιμάζει τον εαυτό του για να αποδεχθεί το κάλεσμα από τον Σωτήρα του.
Από ποια τρόφιμα απέχουμε κατά την περίοδο της Σαρακοστής…
Τα τρόφιμα από τα οποία απέχουμε κατά την παράδοση είναι το κρέας, το ψάρι, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρασί και το ελαιόλαδο. Η αυστηρή νηστεία απαγορεύεται τα σαββατοκύριακα καθώς και αν η ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, οπού τρώμε ψάρι, συμπίπτει με την σαρακοστή τότε εκείνη την ημέρα επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού, κρασιού και λαδιού.
Μια Σαρακοστιανή συνταγή
Ρεβυθοκεφτέδες
Εύκολοι , νηστίσιμοι ρεβυθοκεφτέδες που γίνονται είτε στον φούρνο είτε στο τηγάνι….
Υλικά
- 2 ½ φλ. ρεβύθια βρασμένα/μαγειρεμένα (κατσαρόλας ή φούρνου)
- 2 φλ. τρίμματα ψωμιού
- 1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
- 2 φρ. κρεμμυδάκια τρυφερά ψιλοκομμένα με τα φύλλα τους
- 1/2 ματσ. Άνηθο
- 1/2 ματσ. Μαϊντανό
- 1/2 ματσ. Δυόσμο
- 1 φλ. τριμμένη καρυδόψιχα
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Λίγο αλεύρι για πανάρισμα
- Λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- Λεμόνι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Για να γίνουν οι ρεβυθοκεφτέδες πετυχημένοι, πρέπει τα ρεβύθια που θα χρησιμοποιήσετε να είναι βρασμένα ή μαγειρεμένα προηγουμένως, είτε σαν σούπα, είτε στο φούρνο.
- Στραγγίζουμε πολύ καλά τα μαγειρεμένα ρεβύθια. Τα λιώνουμε με πιρούνι ή τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
- Ψιλοκόβουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ή τα αλέθουμε στο μπλέντερ.
- Βάζουμε όλα τα υλικά για τους ρεβυθοκεφτέδες σε ένα μεγάλο μπολ και τα ζυμώνουμε καλά, μέχρι να πάρει το μείγμα ένα ομοιόμορφο χρώμα.
- Η ζύμη πρέπει να πλάθεται σε κεφτέ, γι’ αυτό αν είναι αρκετά αραιή προσθέτουμε λίγη τριμμένη ψίχα ψωμιού, είτε λίγο αλεύρι είτε νιφάδες βρώμης, φρυγανιά κλπ.
- Αν έχουμε χρόνο, αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά. Αφού κρυώσει λίγο και πλάθεται καλύτερα, παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα και πλάθουμε μεγάλους πλακέ κεφτέδες.
- Τους αλευρώνουμε ελαφρά (κολλάνε λίγο εξωτερικά) και τους τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν.
- Εάν θέλετε να αποφύγετε το τηγάνισμα, αφού πλάσετε τους ρεβυθοκεφτέδες, βάλτε τους σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήστε τους στους 200 βαθμούς C για 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Και τώρα… ώρα για σερβίρισμα!!!
Παπαμιχαήλ Ιωάννα
Πηγές: www.enikos.gr