Μαρία Κιουρί: Μια σπουδαία γυναίκα επιστήμονας από τον Πίτη Δημήτρη

Μαρία Κιουρί: Μια σπουδαία γυναίκα επιστήμονας

από τον Πίτη Δημήτρη

Μια από τις πιο παθιασμένες γυναίκες επιστήμονες που αφοσιώθηκε με πάθος, ζήλο και ανιδιοτέλεια στην επιστήμη της ήταν η Μαρία Κιουρί.

κιουρί

Η Μαρία Σαλώμη Σκουοντόφσκα-Κιουρί, γνωστή και ως Μαρί Κιουρί, ήταν Πολωνή Φυσικός και Χημικός. Σε συνεργασία με τον άντρα της Πιέρ Κιουρί, ανακάλυψε το ράδιο και μελέτησε τα φαινόμενα της ραδιενέργειας. Ανακάλυψε επίσης το πολώνιο και υπήρξε η πρώτη γυναίκα που έγινε καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της  Σορβόννης, ενώ τιμήθηκε δυο φορές με το Βραβείο Νόμπελ στη Φυσική (1903) και τη Χημεία (1911). Υπήρξε η πιο φημισμένη γυναίκα επιστήμων της εποχής της, γνωστή επίσης ως Μαντάμ Κιουρί.

   Η Μαρία Σκουοντόφσκα γεννήθηκε το 1867  στην Βαρσοβία και πέθανε στις 4 Ιουλίου 1934 στο Σανατόριο Σανσελμόζ. Ο πατέρας της, ο Βουαντίσουαφ Σκουοντόφσκι, ήταν καθηγητής μαθηματικών και υποδιευθυντής σε σχολείο θηλέων στην Βαρσοβία και η μητέρα της, η συνονόματη Μαρία, που άνηκε σε αριστοκρατική οικογένεια χωρίς βέβαια οικονομική άνεση, ήταν καθηγήτρια σε σχολή της ίδιας πόλης.

  Από μικρή ξεχώριζε στο σχολείο για τις ικανότητες της, κυρίως στη φυσική και στα μαθηματικά. Η δυστυχία όμως δεν άργησε να χτυπήσει την πόρτα της οικογένειάς της. Το 1874 ήταν δύσκολη χρονιά, καθώς η μητέρα της πήγε στη Νίκαια για θεραπεία από φυματίωση και τον ίδιο χρόνο ο πατέρας της έπεσε σε κυβερνητική δυσμένεια, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο μισθός του και να του αφαιρεθεί το διαμέρισμα που του είχε παραχωρηθεί.

Αργότερα, η Μαρία σπούδασε ιατρική στο Παρίσι. Τότε, στην οικογένεια που εργαζόταν, γνώρισε και ερωτεύτηκε τον Καζίμιεζ Μπουοντίφσκι αλλά ύστερα από παρέμβαση των γονέων του το ειδύλλιο διαλύθηκε. Εκεί γνώρισε τον μετέπειτα σύζυγό της Πιερ Κιουρί.

Η Μαρί πέθανε στις 4 Ιουλίου του 1934 από απλαστική αναιμία. Η μακρόχρονη έκθεσή της στη ραδιενέργεια της κόστισε την ζωή…

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης