Η Γιορτή της 25ης Μαρτίου από την εκπαιδευτικό Ιωάννα Θωμαΐδου

Η  Γιορτή της 25ης Μαρτίου

από την εκπαιδευτικό Ιωάννα Θωμαΐδου

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε  στην Αίθουσα Λόγου Και Τέχνης η Γιορτή της 25ης Μαρτίου. Πρόκειται για μια γιορτή με διπλό μήνυμα: εθνικό και θρησκευτικό. Οι μαθητές και οι μαθήτριες που έλαβαν μέρος παρουσίασαν το χρονικό της επετείου, απήγγειλαν ποιήματα, τραγούδησαν με τη χορωδία τα επετειακά τραγούδια, χόρεψαν παραδοσιακά τραγούδια, διάβασαν τον Όρκο των Φιλικών και δραματοποίησαν μία από τις χειρότερες μορφές βίας που υπέστησαν οι σκλαβωμένοι Έλληνες, το παιδομάζωμα.  Ήταν μια γιορτή που πέρασε με επιτυχία το μήνυμα αυτής της ημέρας και όλοι, εκπαιδευτικοί,  μαθητές και μαθήτριες, την παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον.

Ακολουθεί το Χρονικό της γιορτής που  διαβάζουν οι μαθήτριες:  Ελπίδα Αθανασιάδου  και Μαριάννα Σοφιάδου

 400 ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΕΣ

παρουσιαση θωμαιδου

1453 – «Εάλω η Πόλις» .

Έπεσε η Κωνσταντινούπολη.

Το σκοτάδι της μακραίωνης σκλαβιάς απλώνεται παντού. Τετρακόσια χρόνια…

Όμως η αθάνατη ελληνική ψυχή κρατά δυνατά. Δεν το βάζει κάτω. Οι Έλληνες προσπαθούν και πετυχαίνουν να κρατούν όσο πιο ζωντανές μπορούν τις παραδόσεις και τη γλώσσα τους.

Ποίημα «ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» από τη μαθήτρια:  Καραγιώργου Ασπασία.

20240322_093639

Από τα πρώτα χρόνια της σκλαβιάς εκδηλώθηκαν διάφορα επαναστατικά κινήματα σε διάφορες περιοχές όπου ζούσαν Έλληνες. Αυτό δείχνει πόσο μεγάλη δίψα είχαν για να αποκτήσουν την ελευθερία τους.

Πολλοί Έλληνες μην αντέχοντας τις αδικίες , τα βάσανα και τη  σκλαβιά άφηναν τα σπίτια τους , ανέβαιναν στα βουνά κι από εκεί πολεμούσαν τους Τούρκους. Ήταν οι περίφημοι κλέφτες και αρματολοί.

χορωδία

Τραγούδι από τη χορωδία: «Μάνα μου τα κλεφτόπουλα»

Οι Έλληνες υπέφεραν τα πάνδεινα από τους Τούρκους. Προσβολές, ταπεινώσεις, φτώχια, βασανισμούς. Μα το χειρότερο απ’ όλα ήταν το …. ΠΑΙΔΩΜΑΖΩΜΑ.

Άρπαζαν ελληνόπουλα από τα σπίτια τους και αφού τα άλλαζαν πίστη , τα αγόρια τα έκαναν Γενίτσαρους, άγριους  στρατιώτες και τα κορίτσια τα έστελναν στα χαρέμια των πασάδων.

Θεατρικό: «ΤΟ ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ» από τους μαθητές: Αθανασιάδης Αλέξανδρος, Γίδαρη Θεοδότα, Γιουμουσίδου Ιφιγένεια, Γκιόργκε Ανδρέας, Κουρτίδης Ανέστης, Τσιαϊρη Ευθυμία.

 

θεατρικό

 

θεατρικό (2)

Εκείνα τα κρίσιμα χρόνια πολλοί Πατριώτες προσπαθούν να σπείρουν το σπόρο της λευτεριάς όχι μόνο στην ίδια την Ελλάδα αλλά να επηρεάσουν την κοινή γνώμη και τις κυβερνήσεις των Ευρωπαϊκών κρατών.

Ο σημαντικότερος απ’ αυτούς είναι ο Ρήγας Φεραίος που με τα φλογερά του λόγια και τον περίφημο Θούριο συνέβαλλε όσο κανένας άλλος στη διατήρηση της δίψας των Ελλήνων να δουν μια μέρα την Πατρίδα ελεύθερη.

Τραγούδι από τη χορωδία: «Ο Θούριος».

χορωδια βιολι

Στις αρχές του 19ου αιώνα οι συνθήκες για ένα οργανωμένο επαναστατικό κίνημα έδειχναν να είναι ωριμότερες από ποτέ παρ’ ότι οι Ευρωπαϊκές Δυνάμεις ήταν αντίθετες σε κάθε αλλαγή του διεθνούς σκηνικού που επικρατούσε τότε.

Έτσι αρκετοί πατριώτες με πρωτεργάτες τους Αθανάσιο Τσακάλωφ, Εμμανουήλ Ξάνθο και Νικόλαο Σκουφά ιδρύουν την Φιλική Εταιρεία στην Οδησσό.

«Ο όρκος των Φιλικών» από τους μαθητές: Αθανασιάδη Αλέξανδρο, Ιτσιόπουλο Πρόδρομο και Κουρτίδη Ανέστη.

ορκος τελ

Μια από τις κορυφαίες στιγμές όχι μόνο της Επανάστασης του 1821 αλλά και ολόκληρης της νεότερης ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας είναι αναμφίβολα η ηρωική έξοδος του Μεσολογγίου τον Απρίλιο του 1826.

Τραγούδι από τη χορωδία: «Να ΄τανε το ΄21».

χορός (2)

Πρόκειται για ένα γεγονός που συντάραξε όχι μόνο την ελληνική αλλά και την παγκόσμια κοινή γνώμη. Για την έξοδο του Μεσολογγίου έχουν γραφτεί πάρα πολλά.

Ποίημα: «ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ» από τη μαθήτρια: Βασιλειάδου Αθηνά.

αθηνα

Η επανάσταση άρχισε τέλη Ιανουαρίου του 1821 όμως την γιορτάζουμε σήμερα, στις 25 Μαρτίου γιατί θέλουμε να τιμήσουμε την πίστη μας.

Γιατί αυτή κράτησε ζωντανό τον Ελληνισμό τα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς. Η Παναγιά ήταν το αποκούμπι τους. Τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου γιορτάζουμε την ίδια αυτή μέρα.

Ποίημα «25η Μαρτίου» από τη μαθήτρια: Αλεξιάδου Παρθένα.

παρθενα

Εθνικός Ύμνος από τη χορωδία

25imartiou

 

Υπεύθυνη γιορτής:Ιωάννα Θωμαΐδου

Χορωδία: Αναστασία Αγγελακοπούλου

Τεχνική επιμέλεια: Γιάννης Καρυπίδης

Φωτογραφίες άρθρου: Ζωή Τακαβάκογλου

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης