Чaкчaк (Chak Chak – τσακτσάκ ) – μια συνταγή από το Καζακστάν
από την Ειρήνη Σαχπαζίδου – Α5
Το Чaкчaк είναι ένα γλυκό που το κάνουν στο Καζακστάν τις γιορτινές μέρες αλλά και στους γάμους.
Υλικά
- αλεύρι
- μπεϊκιν μπάουντερ
- αυγά
- αλάτι
- ζάχαρη
- μέλι
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπεϊκιν μπάουντερ. Προσθέτουμε ζάχαρη και αλάτι και ανακατεύουμε τα υλικά. Στη συνέχεια βάζουμε τα αυγά και το γάλα και ζυμώνουμε. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά και μετά την ανοίγουμε σε ένα λεπτό στρώμα και την κόβουμε σε πολύ λεπτές λωρίδες μήκους 1,5 εκ. Τηγανίζουμε τις λωρίδες ζύμης σε μια κατσαρόλα με φυτικό λάδι μέχρι να ροδίσουν. Βάζουμε τις τηγανισμένες λωρίδες σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το λάδι.
Σιρόπι
Ρίχνουμε τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα, βάζουμε νερό και περιμένουμε να διαλυθεί η ζάχαρη. Στη συνέχεια βάζουμε μέλι και βράζουμε για 10΄ λέπτα σε χαμηλή φωτιά. Βάζουμε το σιρόπι στις τηγανητές λωρίδες και ανακατεύουμε. Τοποθετούμε σε ένα επίπεδο πιάτο.
Gozinaki (Γκοζινάκι) – μια συνταγή από τη Γεωργία
από τον Αλέξανδρο Χατζηκωνσταντίνου – Α5
Το Gozinaki (Γκοζινάκι) είναι μια εύκολη συνταγή από τη Γεωργία. Πρόκειται για παστέλι με μέλι και καρύδια, ιδανική για τις γιορτές.
Υλικά
Ψιλοκομμένα καρύδια
Μέλι
Εκτέλεση
Αφού ψιλοκόψουμε τα καρύδια, ζεσταίνουμε το μέλι σε μια κατσαρόλα. Πριν βράσει προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα καρύδια. Ανακατεύουμε για 10 λεπτά και μετά απλώνουμε το μίγμα σε έναν δίσκο. Περιμένουμε να κρυώσει για να το κόψουμε σε κομμάτια
Medovik (Μεντοβίκ) - μια γλυκιά συνταγή από τη Ρωσία
από τον Κοσμά Τσανικίδη – Α5
Το Medovik είναι ένα ρωσικό γλυκό δημοφιλές σε όλη την Ανατολική Ευρώπη και στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Αποτελείται από πολλές στρώσεις από λεπτό παντεσπάνι με διακριτή τη γεύση του μελιού, για αυτό και το αποκαλούν και «τούρτα μελιού», ενώ ενδιάμεσα μπαίνει μια ξινούτσικη κρέμα με βάση τη σμετάνα (ρωσική ξινόκρεμα)
Συνταγή – Μερίδες 8
Υλικά
Για τη ζύμη θα χρειαστούμε:
- 170 γραμμάρια μέλη θυμαρίσιο ή άλλο της αρεστείας μας
- 15 ml νερό
- 2 λωβoούς βανίλιας (τους χαράζουμε κατά μήκος στη μέση ξύνουμε τα σποράκια από το εσωτερικό τους, κρατάμε τους λοβούς για τη ζύμη και τα σποράκια για την κρέμα)
- 150 gr ζάχαρη καστανή κρυσταλλική
- 110 γραμμάρια βούτυρο αγελάδας
- ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- μισό κουταλάκι γλυκού αλάτι
- 2 αυγά
- 400 γραμμάρια αλεύρι μαλακό και λίγο επιπλέον για το άνοιγμα των φύλλων
Για την κρέμα θα χρειαστούμε:
- 500 γραμμάρια κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
- 420 γραμμάρια ξύνη κρέμα (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε καταστήματα με ρώσικα τρόφιμα όπου θα τη βρούμε ως σμετάνα)
- 100 γραμμάρια μέλη
- τα σποράκια από τη βανίλια
Εκτέλεση
Ξεκινάμε με τη ζύμη. Σε σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μέλι , το νερό και τους άδειους λοβούς της βανίλιας μέχρι να πάρουν βράση. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το ζέσταμα μέχρι να ξαναπάρει βράση το μείγμα. Προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το ζέσταμα μέχρι να βράσει και πάλι το μείγμα. Αφαιρούμε τους λοβούς βανίλιας, προσθέτουμε τις σόδα και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα μέχρι το μείγμα να φουσκώσει και να πάρει μελένιο χρώμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε για να διαλυθεί. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά με το φτερό μέχρι απλώς να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το μείγμα της κατσαρόλας αργά, χτυπώντας συνεχώς μέχρι να ενωθούν καλά. Τέλος, ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι χτυπώντας μέχρι να ενσωματωθεί. Θα σχηματιστεί μια ζύμη μαλακή και κολλώδης αλλά αυτό δεν μας ανησυχεί. Τη μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο για δύο ώρες. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 με 180 βαθμούς στον αέρα και στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί με χαρτί ψησίματος.
Βγάζουμε από το ψυγείο τη ζύμη, τη μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας και τη χωρίζουμε σε 10 ίσα μέρη. Αλευρώνουμε ελαφρά τον πάγκο εργασίας και με πλάστη ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε λεπτό κύκλο σαν κρέπα με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από 20 εκατοστά, πασπαλίζοντας πότε πότε με ελάχιστο αλεύρι για να μην κολλήσουν τα φύλλα στον πλάστη και σχιστούν. Βάζουμε τα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο με χαρτί ψησίματος ενδιάμεσα για να μην κολλήσουν μεταξύ τους και με ένα τσέρκι διαμέτρου 18 – 20 εκατοστών, που θα χρησιμοποιήσουμε σαν κουπάτ, κόβουμε κάθε φύλλο στην αντίστοιχη διάμετρο. Απομακρύνουμε τα περισσεύματα ζύμης γύρω από το τσέρκι και τα αφήνουμε στην άκρη, γιατί θα τα χρειαστούμε για το στόλισμα. Βάζουμε ανά δύο ή όσα χωράνε σε μονή στρώση φύλλα ζύμης στο ταψί και τα ψήνουμε για 10 με 12 λεπτά μέχρι απλώς να ξανθύνουν. Εσωτερικά η υφή τους μοιάζει με ζύμη κέικ. Αφήνουμε κάθε δόση να κρυώσει, όσο ψήνουμε την επόμενη. Μόλις τελειώσουν όλα τα φύλλα βάζουμε στο ταψί ανάκατα τα περισσεύματα ζύμης, που αφήσαμε στην άκρη. Τα ψήνουμε για 10-12 λεπτά ή μέχρι να στεγνώσουν καλά και να ροδίσουν απαλά και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Καθαρίζουμε καλά τον κάδο του μίξερ και με το φτερό χτυπάμε εκεί όλα τα υλικά μέχρι να φτιάξουμε μία αφράτη και βελούδινη κρέμα.
Σε μια πιατέλα ακουμπάμε ένα ψημένο φύλλο ζύμης και αλείφουμε με μια δόση κρέμας. Συνεχίζουμε τη διαδικασία εναλλάξ στρώσης φύλλου και κρέμας. Μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα. Αλείφουμε με την υπόλοιπη κρέμα την επιφάνεια και τα πλαϊνά του γλυκού . Χτυπάμε με διακεκομμένη λειτουργία στον πολυκόφτη τα ψημένα περισσεύματα ζύμης μέχρι να γίνουν χοντρά ψίχουλα. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια του γλυκού και το βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες μέχρι να παγώσει και να σφίξει καλά η κρέμα
Baklava (Μπακλαβάς) - μια παραδοσιακή συνταγή από την Αλβανία
από την Αγγελική Ταϊπι Α5
Ο μπακλαβάς είναι το παραδοσιακό γλυκό της Αλβανίας που το κάνουν συνήθως σε γάμους και την Πρωτοχρονιά.
Υλικά
- Ένα πακέτο φύλου κρούστας
- 500 γραμμάρια καρύδια χονδροκομμένα
- 50 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
- 2 κουταλιά στη σούπας ζάχαρη
- ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Για το σιρόπι
- 500 γραμμάρια ζάχαρη
- 500 ml νερό
- χυμός από μισό λεμόνι
Eκτέλεση
- Aνακατεύουμε τα καρύδια με τη ζάχαρη και την κανέλα
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε 5 με 6 φύλλα βουτυρώνοντας το καθένα Προσθέτουμε λίγη γέμιση και συνεχίζουμε εναλλάξ φύλλο γέμιση
- τελειώνουμε με φύλλο
- Χαράσουμε τον μπακλαβά σε ρόμβους και περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο ψήνουμε στους 170 βαθμούς για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδίσει
- Βράζουμε το σιρόπι 5 με 7 λεπτά και το ρίχνουμε κρύο πάνω στο ζεστό μπακλαβά Αφήνουμε να τραβήξει καλά ,πριν σερβίρουμε
Tirggel - μια συνταγή από την Ελβετία
από τη Μαρκέλα Τριανταφυλλίδου – Α5
Τα Tirggel είναι παραδοσιακά ελβετικά χριστουγεννιάτικα μπισκότα, φτιαγμένα με αλεύρι, μέλι και ζάχαρη, από την περιοχή της Ζυρίχης στην Ελβετία. Είναι λεπτά και σκληρά μπισκότα με περίτεχνα σχέδια στην επιφάνεια. Το όνομα Triggel αναφέρεται στο ανακάτεμα μιας πηχτής ζύμης. Πρόκειται για ένα δημοφιλές χριστουγεννιάτικο γλυκό από τον 15ο αιώνα. Εκείνη την εποχή, τον 15ο και 16ο αιώνα, τα μπισκότα ήταν είδος πολυτελείας και μόνο ορισμένοι είχαν το διακαίωμα να τα απολαμβάνουν, ενώ σήμερα μπορούν όλοι να γευτούν.
Εκτέλεση
- Ζεσταίνεται το μέλι, τη ζάχαρη, το νερό και τα μπαχαρικά.
- Αναμιγνύεται με το αλεύρι για να γίνει μια μαλακή ζύμη, που μετά ψύχεται.
- Η ζύμη ανοίγεται σε λεπτό μέγεθος και πιέζεται πάνω το καλούπι με το σχέδιο.
- Ψήνεται γρήγορα σε υψηλή θερμοκρασία για να φουσκώσει ελαφρά και να σκουρύνει η επάνω όψη.
Cornulețe (Κορνουλέτσε) – μια συνταγή από τη Ρουμανία
από τον Ντάριο Τσιοτίνα – Α5
Τα Cornulețe είναι παραδοσιακά ρουμανικά γλυκίσματα γεμάτα με λουκούμι, μαρμελάδα, καρύδια αλλά και άλλα υλικά, που τα τρώνε κυρίως την περίοδο των Χριστουγέννων.
Υλικά
- 200 γραμμάρια ζωικό λίπος ή βούτυρο
- 2 κρόκοι αυγά
- 250 ml νερό με ανθρακικό (σόδα)
- ένα κιλό αλεύρι
- 25 γραμμάρια μαγιά σκόνη
- λίγο αλάτι
- μια φλούδα ψημένη από ένα λεμόνι
- άχνη ζάχαρη
- λουκούμια καρύδια μαρμελάδα
Ετοιμασία
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ, κάνουμε στη μέση μια τρύπα και ρίχνουμε το βούτυρο, τα αυγά την μαγιά το αλάτι και την ξυμένη φλούδα του λεμονιού. Μετά το ζυμώνουμε λίγο μέχρι να γίνει μια αφράτη ζύμη και το αφήνουμε να ηρεμήσει για μία ώρα, σε ένα μέρος που να μην έχει ζέστη. Μοιράζουμε τη ζύμη σε πέντε κομμάτια που με τα χέρια μας θα τα κάνουμε μπαλάκια. Κάθε μπαλάκι απλώνεται και γίνεται ένα φύλλο στρογγυλό περίπου 2mm. Mετά κόβουμε τριγωνάκια και στο κάτω μέρος από το τριγωνάκι βάζουμε τη γέμιση: λουκούμια, καρύδια, μαρμελάδα. Μετά αρχίζουμε να το τυλίγουμε προς τα πάνω και στο τέλος δίνουμε το σχήμα του μισοφέγγαρου. Τα βάζουμε μέσα στο ταψί και τα αφήνουμε 15 λεπτά, μετά τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς γύρω στα 40 με 45 λεπτά. Όταν τα βγάζουμε, τα βάζουμε μέσα στην άχνη και ζάχαρη, για να καλυφθούν από όλες τις μεριές και είναι έτοιμα για να τα φάμε. Καλά Χριστούγεννα!
Trileçe (Τριλέτσε) - μια συνταγή από την Αλβανία
από τη Ροξάνη Τσάκο – Α5








