ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ
από τον Βασίλη Τσαρόση
Το γλυκό που μυρίζει Χριστούγεννα
Τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο στολίδια και φωτάκια είναι μυρωδιές, γεύσεις και στιγμές με τους αγαπημένους μας. Ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά των γιορτών είναι τα μελομακάρονα. Με μέλι, καρύδια και αρώματα κανέλας, μας θυμίζουν οικογενειακά τραπέζια και ζεστές χειμωνιάτικες μέρες. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μια κλασική συνταγή, εύκολη και ιδανική για να τη δοκιμάσετε στο σπίτι.
Υλικά
Για τα μελομακάρονα
- 1 ποτήρι ελαιόλαδο
- 1/2 ποτήρι σπορέλαιο
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1/2 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1/2 ποτήρι κονιάκ
- 1 κ.γ. σόδα
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
- 1 κιλό αλεύρι μαλακό
- 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 2 ποτήρια μέλι
- 2 ποτήρια ζάχαρη
- 2 ποτήρια νερό
- 1 ξυλάκι κανέλας
- Φλούδα λεμονιού
- Καρύδια χοντροκομμένα
Για το σιρόπι
Για το τελείωμα
Εκτέλεση
1. Ετοιμασία ζύμης
Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε λάδια, ζάχαρη, χυμό, ξύσμα, κονιάκ και μπαχαρικά. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι με το μπέικιν και ζυμώνουμε ελαφρά.
2. Πλάσιμο & ψήσιμο
Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε οβάλ σχήμα και τα ψήνουμε στους 180°C για 25–30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
3. Σιρόπιασμα
Βράζουμε όλα τα υλικά του σιροπιού για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι.
4. Τελείωμα
Πασπαλίζουμε με καρύδια.
Τα μελομακάρονα δεν είναι απλώς ένα γλυκό είναι κομμάτι της παράδοσής μας. Φτιάχνοντάς τα, μαθαίνουμε να εκτιμούμε τις απλές χαρές, τη συνεργασία και τη ζεστασιά της οικογένειας. Ελπίζουμε η συνταγή αυτή να γεμίσει τα σπίτια σας χαμόγελα. Σας ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα!
