Πόλεμος… Υπάρχει άραγε νικητής; από την Κωνσταντίνα Μιχαλούδη

ΠΟΛΕΜΟΣ…..ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΡΑΓΕ ΝΙΚΗΤΗΣ;

Από τη Κωνσταντίνα Μιχαλούδη

Ο πόλεμος θεωρείται αποτέλεσμα της επιθετικής φύσης και των ενστίκτων του ανθρώπου, της ανάγκης του να επιβληθεί, να επικρατήσει στο έδαφος και στον αγώνα επιβίωσης και κυριαρχίας έναντι άλλων κρατών. Το ποιοι είναι υπεύθυνοι είναι ένα ερώτημα το οποίο είναι δύσκολο να απαντηθεί. Χωρίς αμφιβολία, όμως, μέρος της ευθύνης φέρουν και οι δύο πλευρές, αρκεί να αναγνωρίζονται τα σφάλματα και να διορθώνονται πριν να είναι πολύ αργά.

Ο πόλεμος και η ειρήνη είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η ειρήνη είναι ένα από τα βασικότερα αγαθά που βοηθάει στην ανάπτυξη και στην ευημερία των λαών. Αντίθετα ο πόλεμος μπορεί να είναι αμυντικός ή επιθετικός και να γίνεται για διάφορους λόγους όπως οικονομικούς, πολιτικούς, επεκτατικούς κ.α. και οι συνέπειες του είναι καταστροφικές. Ο πόλεμος εκτός από χιλιάδες θύματα που αφήνει πίσω του, οδηγεί στην εξαθλίωση του ανθρώπου και δημιουργεί ψυχικά τραύματα. Ακόμη τεράστιες υλικές ζημιές, οικολογική καταστροφή, παράλυση της οικονομίας, αναστολή λειτουργίας των θεσμών κ.α είναι μερικές ακόμη από τις άσχημες συνέπειες του πολέμου.

Η Γκουέρνικα, ένα από τα διασημότερα ίσως έργα του Πάμπλο Πικάσο, περιγράφει την απανθρωπιά, τη βιαιότητα και την απόγνωση του πολέμου. Το  άσπρο, μαύρο και γκρι είναι τα χρώματα που επικρατούν στον πίνακα και ο ζωγράφος με αυτόν τον τρόπο στέλνει ένα αντιπολεμικό μήνυμα.

Η Ιστορία μας διδάσκει ότι καμιά φορά είναι πιο δύσκολο να κερδίσεις την ειρήνη παρά τον πόλεμο. Πρέπει να διδαχτούμε λοιπόν από τα λάθη του παρελθόντος και να προσπαθούμε να μην τα επαναλαμβάνουμε. Επομένως θα πρέπει να δίνουμε έμφαση στη συνεργασία των λαών και στη λύση των προβλημάτων με τον δημοκρατικό διάλογο και τις αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης