Συνέντευξη με την Ευστρατία Τσαπανίδου, προϊσταμένη της δημοτικής βιβλιοθήκης Ευόσμου από τη Χαρίκλεια Κουγκουλέρη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΕΥΟΣΜΟΥ

ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ

Από την Χαρίκλεια Κουγκουλέρη

-        Χαρίκλεια: Ζούμε στον κόσμο της εικόνας και των social media. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν ο σημερινός άνθρωπος επισκέπτεται τη βιβλιοθήκη.

 

-        Ε. Τσαπανίδου: Έρχεται πάρα πολύς κόσμος. Έχουμε 20.000 μέλη. Πριν τον covid είχαμε επισκεψιμότητα 100 ατόμων τουλάχιστον τη μέρα. Είχαμε το αναγνωστήριο ενώ παράλληλα οργανώναμε και φιλοξενούσαμε στο χώρο της βιβλιοθήκης πολλές εκδηλώσεις. Εδώ και δύο χρόνια όμως έχει πέσει η κίνηση. Σημάδια ανάκαμψης φάνηκαν με την επαναλειτουργία της βιβλιοθήκης μετά το lockdown. Ωστόσο, τα νέα μέτρα που ίσχυσαν για τη λειτουργία του χώρου είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση πάλι της επισκεψιμότητας.

 

-        Χαρίκλεια: Οι αναγνώστες της βιβλιοθήκης τί είδους βιβλία επιλέγουν;

 

-        Ε. Τσαπανίδου: Επιλέγουν  κυρίως μυθιστορήματα. Πρόκειται κυρίως για μυθιστορήματα τα οποία ανήκουν στην κατηγορία της αισθηματικής λογοτεχνίας. Το 70% με 80% στατιστικά που χρησιμοποιούν τη βιβλιοθήκη είναι γυναίκες άνω των σαράντα ετών. Οι άνδρες είναι ελάχιστοι σε σχέση με τις γυναίκες. Αυτοί επιλέγουν κυρίως βιβλία αστυνομικού ή ιστορικού περιεχομένου. Επίσης τους ενδιαφέρουν βιβλία που έχουν να κάνουν σχέση με τον χώρο των επιστημών π.χ. φυσική.

 

-        Χαρίκλεια: Κατά πόσο ο covid επηρέασε τις δράσεις της βιβλιοθήκης;

 

-        Ε. Τσαπανίδου: Ο covid και τα μέτρα κατά της πανδημίας έχουν επηρεάσει πολύ τις δράσεις της βιβλιοθήκης. Συγκεκριμένα δεν γίνονται εκδηλώσεις, δεν επισκέπτονται τη βιβλιοθήκη σχολεία, όπως γινόταν στο παρελθόν, στα πλαίσια εκπαιδευτικών προγραμμάτων που πραγματοποιούνταν στο χώρο της βιβλιοθήκης. Επίσης έχει μειωθεί ο αριθμός των νέων που εισέρχονται στο αναγνωστήριο καθώς και ο αριθμός ατόμων που δανείζονται βιβλία.

 

-        Χαρίκλεια: Κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί κάποιος να επισκεφθεί τη βιβλιοθήκη;

 

-        Ε. Τσαπανίδου: Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης ή rapid test. Στη βιβλιοθήκη ο μέγιστος αριθμός επισκεπτών είναι τα έξι άτομα ενώ στο αναγνωστήριο τα δέκα.

 

-        Χαρίκλεια: Ο κόσμος στηρίζει τη βιβλιοθήκη; Χαρίζει βιβλία;

 

-        Ε. Τσαπανίδου: Πράγματι ο κόσμος στηρίζει τη βιβλιοθήκη. Έχουμε τόσες δωρεές βιβλίων που είναι αδύνατον να αξιοποιηθούν στον υπάρχοντα χώρο. Η διοίκηση έχει υποσχεθεί ότι θα επεκταθεί ο χώρος της βιβλιοθήκης. Στη βιβλιοθήκη υπάρχουν περίπου 30.000 τόμοι και περίπου 1.000 τίτλοι βιβλίων είναι σε αναμονή λόγω έλλειψης χώρου και περιμένουν να βρουν τη θέση τους στα ράφια της βιβλιοθήκης. Ο κόσμος βοηθά πάρα πολύ! Τον ευχαριστούμε από καρδιάς! Και εμείς με τη σειράς μας ανταποδίδουμε χαρίζοντας βιβλία είτε σε άλλες βιβλιοθήκες είτε σε βιβλιοθήκες σχολείων είτε σε άλλες εκδηλώσεις.

Πριν κλείσουμε τη συνέντευξη, θα ήθελα να πούμε ότι η δημοτική βιβλιοθήκη του Ευόσμου – όπως και του Κορδελιού –   είναι συνδεδεμένη με τον ηλεκτρονικό κατάλογο του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης. Αυτό σημαίνει ότι ο κατάλογος της βιβλιοθήκης, όλο το υλικό της, μπορεί να ανιχνευθεί διαδικτυακά. Αυτό το βρίσκουμε στη βάση του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου. Το Link βιβλιοθήκη θα σας βγάλει κατευθείαν στον κατάλογό μας. Ο κατάλογος αυτός ανανεώνεται κάθε έξι μήνες. Επίσης η δημοτική βιβλιοθήκη έχει το υλικό της ταξινομημένο και θεματικά ευρετηριασμένο και καταλογραφημένο σύμφωνα με τα παγκόσμια βιβλιοθηκονομικά standard, γεγονός που σημαίνει ότι η βιβλιοθήκη χρησιμοποιείτους Αγγλοαμερικανικούς κανόνες καταλογράφησης και το δεκαδικό ταξινομικό σύστημα. Έχουμε όλα τα επαγγελματικά και επιστημονικά πρότυπα της βιβλιοθηκονομίας και «τρέχουμε» ταυτόχρονα με τις καλύτερες βιβλιοθήκες!

-        Χαρίκλεια: Σας ευχαριστούμε πολύ για την ενδιαφέρουσα συζήτηση.

 

-        Ε. Τσαπανίδου: Εγώ σας ευχαριστώ παιδιά!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης