Οι εκπαιδευτικοί προτείνουν βιβλία για τις καλοκαιρινές διακοπές

Φιλαναγνωσία

Τα βιβλία μας προσφέρουν γνώσεις, πληροφορίες, σκέψη, προβληματισμό,  χαλάρωση, ψυγαγωγία.

Ακολουθούν κάποιες προτάσεις για ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων.

 

κοτσυφιαHarper Lee, Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια

Γρήγορο, τρυφερό, έξυπνο και με ζωηρή αφήγηση το βιβλίο της Χάρπερ Λη αξίζει να διαβαστεί από κάθε έφηβο. Η ιστορία ξεδιπλώνεται μέσα από τα μάτια της Σκάουτ, μιας πιτσιρίκας που ζει και μεγαλώνει πλάι στον αδερφό και τον μπαμπά της, έναν ευγενικό, έντιμο και αδέκαστο δικηγόρο του σκληρού, ρατσιστικού Νότου. Το βιβλίο είναι ένα «κατηγορώ» στις προκαταλήψεις, τη βία και τον ρατσισμό των Αμερικάνων κι ένα γλυκό αντίδοτο στη σκληρότητα τούτου του κόσμου.

 

 

σταφύλια

John Steinbeck, Τα σταφύλια της οργής

Το πάντα επίκαιρο και βαθιά ανθρωπιστικό έργο του «Τα σταφύλια της οργής», είναι η ιστορία των φτωχών, αναξιοπαθούντων της Αμερικής της δεκαετίας του ‘30, της εποχής που «συννεφιάστηκε» από το  μεγάλο κραχ του ’29. Το δράμα της εσωτερικής μετανάστευσης, η ανεργία και η φτώχεια μιας περιόδου που θυμίζει δραματικά τη σημερινή περιγράφονται με τον πιο μεστό και συγκινητικό τρόπο.

20211014164738_o_kosmos_tis_sofias_mythistorima_gia_tin_istoria_tis_filosofias

 

Jostein Gaarder,  Ο κόσμος της Σοφίας

Η 14χρονη Σοφία, η πρωταγωνίστρια του μυθιστορήματος, ψάχνει απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα της ανθρώπινης σκέψης και τις παίρνει μέσα από κάποιες ανώνυμες επιστολές. Το βιβλίο θα συστήσει με τον πιο απλό τρόπο την Ιστορία της Φιλοσοφίας σε εφήβους –και όχι μόνο.

 

φιλαρακια

Μάνος Κοντολέων,  Φιλαράκια

 Στις σελίδες του, ένας παππούς και ο εγγονός του. Ο ένας προσφέρει την πείρα της ζωής. Ο άλλος το παιχνίδι της. Μαζί μαθαίνουν τι σημαίνει να προσφέρεις βοήθεια και αγάπη σε όσους υποφέρουν. Συμπαράσταση σε όσους πονάνε. Kαι ακόμα τη γοητεία των φανταστικών ταξιδιών, τη δύναμη των ονείρων. Και στο τέλος καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν και τη μεγάλη απώλεια· απλώς την καταργούνε. Ίδια όπως όταν παίζει κανείς κρυφτό και βρίσκει αυτόν που έχασε και του φωνάζει: “Φτου ξελευτερία! Σε βλέπω!

 

20200219105428_mpantaoui_ena_paidi_apo_tin_erimo

Μοχέντ Αλτράντ , Μπανταουί, ένα παιδί από την έρημο

Ο νεαρός Μαγιούφ είναι Μπανταουί, ένας Βεδουίνος της ερήμου. Με τόλμη και θέληση, θα εναντιωθεί στη μοίρα της φυλής του, θα πάει στο σχολείο και θα διακριθεί. Μακριά από την πατρίδα του, σε μια άλλη χώρα, θα εκπληρώσει το όνειρό του για μια διαφορετική ζωή, ώσπου το ποτάμι της μνήμης θα τον γυρίσει πίσω… Βασισμένο στη ζωή του ιδρυτή του Ομίλου Αλτράντ, Μοχέντ Αλτράντ, ο οποίος γεννήθηκε σε μια σκηνή Βεδουίνων, το βιβλίο “Μπανταουί-Ένα παιδί από την έρημο” (Badawi) τιμήθηκε το 2003 με το βραβείο Plum’Adely.

 

κοριτσια

Κατερίνα Σχινά, Iστορίες για ατρόμητα κορίτσια

Μέσα από τις σελίδες του παραμυθένιου βιβλίου ξεπροβάλλουν 40 γνωστές γυναίκες, ανάμεσά του, η Πηνελόπη, η Μαντώ Μαυρογένους, η Ζωρζ Σαρή, η Κούλα Πράτσικα, η Τζίνα Μπαχάουερ, η Αγνοδίκη… Σαράντα γυναίκες από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, που έζησαν σε διαφορετικές εποχές που κατόρθωσαν να υπερβούν δυσκολίες και εμπόδια και να κάνουν τα όνειρά τους, πραγματικότητα. Τα πορτρέτα των γυναικών έχουν φιλοτεχνηθεί από 16 εικονογράφους με ξεχωριστό ύφος και στυλ.

 

10.O_MOLSA_STA_IXNH_THS_EYTYXIAS_B

Νταβίντ Σιρίσι,  Μόλσα στα ίχνη της ευτυχίας

Ο Μόλσα είναι ένας σκύλος που είδε το σπίτι και την οικογένεια με την οποία ζούσε να εξαφανίζονται, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος και μια βόμβα τα κατέστρεψε όλα. Ανάμεσα στα ερείπια ψάχνει απεγνωσμένα τα δύο παιδιά, τη Γιανίνκα και τον Μίρεκ. Φεύγει για να σωθεί, περνάει πολλές περιπέτειες και αλλάζει αφεντικά.
Όμως σε κάθε μυρωδιά ψάχνει τους δύο αγαπημένους του φίλους και δε θα πάψει ποτέ να αναζητά τα ίχνη της ευτυχίας…
Το αίσθημα της συγκίνησης, της αγάπης, της φιλίας και της αισιοδοξίας χρωματίζουν τις ασπρόμαυρες σελίδες αυτής της υπέροχης αντιπολεμικής ιστορίας. Το βιβλίο έχει ήδη αποσπάσει πολλά βραβεία.

 

καλυβα

Χάριετ Μπίτσερ – Στόου,  Η καλύβα του μπάρμπα Θωμά

Μέσα από τη συγκλονιστική ιστορία του μπαρμπα-Θωμά και τις περιπέτειες του Τζορτζ, της Ελίζας και άλλων σκλάβων παρακολουθούμε τις δύσκολες και απάνθρωπες συνθήκες ζωής των μαύρων στην Αμερική του 19ου αιώνα και τις προσπάθειές τους να κερδίσουν την αξιοπρέπεια και την ελευθερία τους. Πρωτοκυκλοφόρησε το 1852 και έγινε το βιβλίο με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως τον 19ο αιώνα μετά τη Βίβλο. Η ανθρωπιά, η καρτερία, η πίστη και η ελπίδα σε κάθε σελίδα του.

γιαγια

Fredrik Backman, Η γιαγιά μου σας χαιρετά και ζητάει συγγνώμη

Η Έλσα είναι εφτά χρονών και δεν μοιάζει με κανένα κορίτσι της ηλικίας της. Η γιαγιά της είναι εβδομήντα εφτά χρονών και όλοι τη θεωρούν εντελώς παλαβή. Όλοι εκτός από την Έλσα, η οποία είναι σίγουρη πως η γιαγιά της είναι μια ιδιοφυΐα. Έτοιμη για όλα προκειμένου να διασκεδάσει ή να προστατεύσει την εγγονή της. Τα βράδια η Έλσα βρίσκει καταφύγιο στις ιστορίες που πλάθει η γιαγιά της για τα έξι φανταστικά βασίλεια, εκεί όπου κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να συμπεριφέρεται φυσιολογικά. Όλα αυτά σταματούν ξαφνικά, όταν η γιαγιά πεθαίνει. Έχει αφήσει όμως πίσω της το πιο συναρπαστικό κυνήγι θησαυρού για την Έλσα: ένα σωρό επιστολές, τις οποίες θα πρέπει να παραδώσει στους αποδέκτες τους, ανθρώπους με τους οποίους η γιαγιά είχε συγκρουστεί.
Έτσι ξεκινάει η μεγάλη περιπέτεια της Έλσας, χάρη στην οποία θα ανακαλύψει την αλήθεια που κρυβόταν πίσω από τα παραμύθια της γιαγιάς, μιας γυναίκας που πραγματικά δεν έμοιαζε με καμία άλλη.

E2FEF9A317471AD2A9C0337C22F4827F

Μάρκους Ζουσάκ, Η Κλέφτρα των βιβλίων

Όταν η νεαρή Λίζελ φτάνει στο σπίτι των θετών γονιών της, έχοντας χάσει την οικογένειά της, το μόνο που κρατάει στα χέρια της είναι το κλεμμένο εγχειρίδιο ενός νεκροθάφτη, το οποίο δεν μπορεί καν να διαβάσει, αφού δεν ξέρει γραφή και ανάγνωση. Αυτή θα είναι και η αρχή της καριέρας της ως… κλέφτρας. Η Λίζελ θα αρχίσει να κλέβει βιβλία – βιβλία που πετάνε οι ναζί στη φωτιά για να τα κάψουν, βιβλία από τη βιβλιοθήκη του δημάρχου, βιβλία που τη συντροφεύουν στις περιπέτειές της παρέα με το φίλο της, Ρούντι, στους δρόμους της πόλης, βιβλία που θα γεμίσουν τις ώρες του άλλου φίλου της, του κυνηγημένου Μαξ. Κι ενώ οι βόμβες των Συμμάχων πέφτουν συνεχώς και οι σειρήνες ουρλιάζουν, η Λίζελ μοιράζεται τα βιβλία της με τους γείτονές της στα καταφύγια και βρίσκει σ” αυτά παρηγοριά. Μέχρι που κάποια μέρα η σειρήνα θα αργήσει να σφυρίξει…Μια αξέχαστη ιστορία για τη δύναμη της ανθρωπιάς, τις ανατροπές της ζωής, αλλά και για την αστείρευτη γοητεία των βιβλίων!

σιωπη

 Άννα Βασιλειάδη, Η σιωπή της Μελίνας

Η Μελίνα θεωρεί πως οι μπαμπάδες και οι μαμάδες φτιάχνουν ζεστή σοκολάτα και κουλουράκια, παίζουν με τα παιδιά τους και τα προστατεύουν από κάθε απειλή. Ούτε που φαντάζεται ότι μπορούν να αποτελέσουν οι ίδιοι απειλή για ένα παιδί. Η εικόνα αυτή σύντομα καταρρέει και η Μελίνα, που βρίσκεται ακόμα σε τρυφερή ηλικία, νιώθει ανυπεράσπιστη κι εγκλωβισμένη. Δεν αντέχει πια να κρατάει κρυφό ένα τόσο βαρύ μυστικό. Δεν αντέχει όμως και να το αποκαλύψει.

μικρος

Αντουάν Ντε Σαντ-Εξυπερυ,  Ο Μικρός Πρίγκιπας

Ένας μικρός ξανθός πιτσιρικάς που σεργιανίζει τους πλανήτες, ρωτάει, μαθαίνει, εξερευνά και αισθάνεται! Ο αναγνώστης κάνει μια κατάδυση στα παιδικά του όνειρα αντλώντας δύναμη για να συνεχίσει να παλεύει το αύριο με μια άλλη μάτια..πιο αθώα! Βασικές έννοιες η αγάπη και η φιλία! Ο μικρός πρίγκιπας δεν είναι απλά ένα εφηβικό βιβλίο. Είναι ένα βιβλίο για μικρούς και μεγάλους.

200aca3c-0dfd-451a-9fbc-c354af298dfd

Χόρχε Μπουκάι, Ιστορίες να σκεφτείς

Ο Χόρχε Μπουκάι σ’ αυτό το βιβλίο παραθέτει μικρές ιστορίες οι οποίες προβληματίζουν τον αναγνώστη, τον ωθούν σε μια αναθεώρηση της ζωής του, σε μια εκ νέου ιεράρχηση των προτεραιοτήτων του και εν τέλει σε μια προσωπική εξέλιξη. Ο Μπουκάι βρίσκει μια χρυσή τομή επικοινωνίας με τον έφηβο ώστε να τον καταστήσει κοινωνό της αλήθειας, της προσωπικής βούλησης και ελευθερίας του.

αννα

Άννα Φρανκ, Το ημερολόγιο της Άννα Φρανκ

Πρόκειται για την πασίγνωστη μαρτυρία ενός εφήβου κοριτσιού που αφηγείται τις ημέρες του β΄ Παγκοσμίου πολέμου όπως τις έζησε μέχρι να εισβάλλουν στο μέρος όπου κρυβόταν με την οικογένειά της οι κατακτητές. Η γραφή απλή και κατανοητή για αυτό και το καθιστά κατάλληλο για κάθε ηλικία, καθώς θα το χαρακτήριζε κάνεις πιο “ιστορία” από την ίδια την ιστορία. Ένα βιβλίο που θα σημαδεύσει κάθε αναγνώστη σε όποια ηλικιακή φάση βρίσκεται κ δεν θα το ξεχάσει ποτέ σε όποια ηλικιακή φάση κι αν το διάβασε.

καπλάνι

Άλκη Ζέη,Το Kαπλάνι της βιτρίνας

Κεντρικές ηρωίδες είναι δύο μικρά κορίτσια η Μυρτώ και η Μέλια (Μέλισσα) που μεγαλώνουν στη Σάμο, το 1936. Ο παππούς τους μεγαλώνει τις δύο αδερφές με ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας και  τις γαλουχεί με τις αξίες των αρχαίων Ελλήνων. Το καπλάνι, μια βαλσαμωμένη τίγρη, που βρίσκεται μέσα στη βιτρίνα του σαλονιού του σπιτιού τους, αποτελεί το αντικείμενο των μαγικών ιστοριών που τους διηγείται ο ξάδερφός τους, ο Νίκος, φοιτητής στην Αθήνα, αλλά και συνωμοτικό μέσο επικοινωνίας μαζί του. Η δικτατορία του Μεταξά όμως θα φέρει τέλος στην παιδική αθωότητα και τα δύο κορίτσια αντιμέτωπα με προβληματισμούς και καταστάσεις, με τις οποίες θα ωριμάσουν.

 

θεωρειο

Αγγελική Δαρλάση, Το αγόρι στο θεωρείο

1922. Μικρασιατική καταστροφή. Οι Έλληνες πρόσφυγες είναι πάνω από εκατομμύριο. Με απόφαση της κυβερνήσεως, οι πάνω από 70.000 πρόσφυγες που κατέφτασαν τον πρώτο καιρό στην Αθήνα, προωθήθηκαν σε διάσπαρτους καταυλισμούς καθώς και σε κτίρια όπως ο Σταθμός Λαρίσης, οι στρατώνες του Ρουφ, το Πολυτεχνείο, τα σχολεία της Αθήνας και του Πειραιά, το Ζάππειο και το Δημοτικό Θεάτρο Αθηνών που φιλοξένησε στα 81 θεωρεία του πάνω από εκατόν πενήντα οικογένειες. Καθένα από αυτά τα 81 θεωρεία έγινε μια μικρογραφία σπιτιού, μια διάφανη ζωή που γύρεψε να σταθεί όρθια εκεί μετά τη μεγάλη καταστροφή. Εκεί μαγείρευαν, εκεί κοιμόντουσαν, εκεί άπλωναν τα ρούχα τους, εκεί κρύβονταν, εκεί ξεχνούσαν, εκεί θυμόντουσαν.

20200219104844_lexeis_pou_ponane

Abby Cooper, Λέξεις που πονάνε

Η Ελίζ είμαι ένα κορίτσι λίγο διαφορετικό. Ένα κορίτσι που πάσχει από ΛΕΦ (Λεξιφάνεια), μια παράξενη ασθένεια που κάνει τις λέξεις  να εμφανίζονται πάνω στο σώμα της, σαν τατουάζ. Οι άσχημοι χαρακτηρισμοί της προκαλούσαν φαγούρα και πόνο, ενώ οι όμορφες λέξεις είναι ανακουφιστικές. Η κατάστασή της επιδεινώθηκε όταν στο σώμα της άρχισαν να εμφανίζονται και οι λέξεις που σκεφτόταν  η ίδια τον εαυτό της.

αγορι

Τζον Μπόιν, Το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα

Ο εννιάχρονος Μπρούνο δεν έχει ιδέα για την Τελική Λύση ή το Ολοκαύτωμα. Δε γνωρίζει για τον εφιάλτη που ζουν οι λαοί της Ευρώπης εξαιτίας της χώρας του. Το μόνο που ξέρει είναι ότι αναγκάστηκε να μετακομίσει από το άνετο σπίτι του στο Βερολίνο σ’ ένα οίκημα σε μια απομονωμένη περιοχή όπου δεν έχει τίποτε να κάνει και κανέναν για να παίξει. Μέχρι τη στιγμή που συναντά τον Σμούελ, ένα αγόρι που ζει στην άλλη μεριά του συρματοπλέγματος και που, όπως κι άλλοι άνθρωποι εκεί, φορά μια στολή σαν ριγέ πιτζάμα. Η φιλία του Μπρούνο με τον Σμούελ θα τον οδηγήσει από την αθωότητα σε μια σκληρή αποκάλυψη και θα τον αναγκάσει να γίνει άθελά του μέρος μιας αποτρόπαιας κατάστασης.

 

 

20211210095003_to_agori_pou_damase_ton_anemo

William Kamkwamba, Το αγόρι που δάμασε τον άνεμο

Η αληθινή ιστορία του Γουίλιαμ Καμκγουάμπα από το Μαλάουι που με μόνα εφόδια την θέλησή του και μερικά ξεχασμένα βιβλία της βιβλιοθήκης του χωριού του, δημιούργησε σε ηλικία 14 ετών έναν ανεμόμυλο φέρνοντας τον ηλεκτρισμό, το νερό και την σπίθα της καινοτομίας στον τόπο του.

                                                               

                                                         Ζωή Τακαβάκογλου                                           Ευαγγελία Χατζηαγοράκη 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης