Τάκος με μαυρομάτικα φασόλια και πικάντικη σάλτσα από την Κωστουλίδου Ανδριάννα και Κουτσού Χριστίνα

ΤΑΚΟΣ ΜΕ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ

των Ανδριάνα Κωστουλίδου – Χριστίνα Κουτσού

       Με αφορμή την ημέρα χορτοφαγίας σκεφτήκαμε να αναφερθούμε στην συγκεκριμένη διατροφική συνήθεια και να προτείνουμε ορισμένες ιδέες φαγητών για χορτοφάγους αλλά και για τους λάτρεις της υγιεινής διατροφής.

Ας δούμε, όμως, τη διαφορά ανάμεσα στην χορτοφαγία και στον Βιγκανισμό. Χορτοφαγία  είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης  κρέατος, συμπεριλαμβανομένων του βοδινού, πουλερικών, ψαριού και των υποπροϊόντων τους, με ή χωρίς τη χρήση γαλακτοκομικών προϊόντων  ή αυγών και συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων που προέρχονται από ζώα, όπως λαρδί, ζωικό λίπος, ζελατίνη και κοχενίλλη. Ενώ οι περισσότεροι γαλακτοχορτοφάγοι καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, η ακραιφνής χορτοφαγία  (veganism) είναι μια ιδιαίτερη μορφή χορτοφαγίας που αποκλείει τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, το μέλι  και οποιαδήποτε άλλα τρόφιμα που περιέχουν αυτά ή άλλα ζωικά προϊόντα.

 τακος

Για την σάλτσα:                                        

2 κρεμμύδια

2 σκ. Σκόρδο

200γρ. πιπεριές jalapenos

250 γρ. ντοματίνια

330ml μπίρα , ξανθιά

Αλάτι

Για τα τάκος :

450γρ. μαυρομάτικα φασόλια

Αλάτι

2κ.σ. ελαιόλαδο

280γρ. αραβικές πίτες ,μικρές

1/4 ματσάκι κόλιανδρο

1κ.σ. δυόσμο

150γρ. γιαούρτι στραγγιστό

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει.

Κόβουμε τα κρεμμύδια σε μεγάλα κομμάτια και χωρίζουμε τις φλούδες του. Τις βάζουμε στο τηγάνι μαζί με τα σκόρδα.

Κόβουμε τις πιπεριές στη μέση και τις βάζουμε στο τηγάνι μαζί με τα κρεμμύδια.

Βάζουμε στο τηγάνι και τα ντοματίνια και ψήνουμε τα λαχανικά 3-4 λεπτά για να πάρουν καπνιστό άρωμα και γεύση.

Σβήνουμε με τη μπίρα, προσθέτουμε αλάτι, το ελαιόλαδο και καλύπτουμε με το καπάκι. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά να μαλακώσουν τα λαχανικά και να δέσει η σάλσα.

Αφαιρούμε από τη φωτιά, ψιλοκόβουμε τα λαχανικά και τα βάζουμε σε ένα μπολ.

ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΚΟΣ

 

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα με νερό σε δυνατή φωτιά για να βράσει.

Βάζουμε στην κατσαρόλα τα μαυρομάτικα, αλάτι και βράζουμε για 15 λεπτά να μαλακώσουν.

Σουρώνουμε τα φασόλια και τα βάζουμε στο τηγάνι που ήταν η σάλτσα.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι και πιέζουμε με το ειδικό εργαλείο για πουρέ για να σπάσουν ελαφρά τα φασόλια.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.

Τοποθετούμε μια φόρμα για muffins ανάποδα. Τοποθετούμε τις μισές αραβικές πίτες και ψήνουμε για 4-5 λεπτά. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τις υπόλοιπες πίτες.

 

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ

 

Ψιλοκόβουμε τον κόλιανδρο και τον δυόσμο και βάζουμε τον μισό στο τηγάνι με τα φασόλια.

Γεμίζουμε την κάθε πίτα με το μείγμα με τα φασόλια, βάζουμε σάλτσα, 1 κ.σ. από το γιαούρτι, τον κόλιανδρο και σερβίρουμε.

 

                             Καλή Όρεξη!!!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης