Ένα βιβλίο για τις γιορτές: Κάρολος Ντίκενς, Χριστουγεννιάτικη Ιστορία από Δέσποινα Παυλίδου

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

από Παυλίδου Δέσποινα

Για τις γιορτές των Χριστουγέννων δεν μπορούμε  παρά να σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα την τόσο κλασική και παράλληλα διαχρονική νουβέλα του Καρόλου Ντίκενς, «Χριστουγεννιάτικη ιστορία». Πρωτοδημοσιεύτηκε στις 19 Δεκεμβρίου 1843.

Ήρωας του μυθιστορήματος είναι ο Εμπενίζερ Σκρουτζ, ένας ηλικιωμένος τσιγκούνης, που δεν αισθάνεται συμπόνια για κανέναν από τους ανθρώπους του περιβάλλοντός του. Στο μυαλό του οι άνθρωποι υπάρχουν μόνο για να του προσφέρουν χρήματα, ενώ απεχθάνεται τα Χριστούγεννα, καθώς θεωρεί ότι προσθέτουν ένα ακόμα χρόνο στην πλάτη του, χωρίς να τον κάνουν πλουσιότερο.

Την παραμονή κάποιων Χριστουγέννων, δέχεται έναν απρόσκλητο επισκέπτη. Είναι το φάντασμα του νεκρού συνεργάτη του Τζέικομπ Μάρλεϊ, που τον προειδοποιεί να αλλάξει χαρακτήρα για να μην έχει την ίδια κατάληξη με αυτόν. Στη συνέχεια, ακολουθούν οι επισκέψεις τριών ακόμα φαντασμάτων των Χριστουγέννων: τα φαντάσματα των Χριστουγέννων του Παρελθόντος, του Παρόντος και του Μέλλοντος.

Μαζί τους θα βιώσει ξεχωριστές εμπειρίες που θα τον οδηγήσουν στην μετάνοια. Ξαναζεί τραυματικές στιγμές από την παιδική του ηλικία, παρατηρεί γεγονότα του παρόντος του που δεν είχε προσέξει και έρχεται αντιμέτωπος με ένα πιθανό σενάριο της ζωής του μελλοντικά. Μετά την υπερφυσική αυτή εμπειρία αυτή, ο Σκρουτζ αλλάζει συμπεριφορά και μετατρέπεται στον μεγαλύτερο ευεργέτη της πόλης του. Μεταμορφώνεται στον πιο γλυκό και γενναιόδωρο άνθρωπο τόσο που το πρόσωπό του γίνεται σύμβολο μεγαλοσύνης και προσφοράς.

Κάρολος Ντίκενς

Charles_Dickens_by_Frith_1859_660x400_scaled_cropp

Ο Κάρολος Ντίκενς υπήρξε ένας από τους πιο διάσημους Άγγλους μυθιστοριογράφους και κριτικούς της κοινωνίας. Επινόησε ορισμένους από τους γνωστότερους διεθνώς φανταστικούς χαρακτήρες και θεωρείται από πολλούς ως ο σπουδαιότερος συγγραφέας της Βικτωριανής Εποχής. Γεννήθηκε στο Πόρτσμουθ της Αγγλίας το 1812. Λόγω οικογενειακών προβλημάτων, αναγκάστηκε από πολύ μικρός να εργαστεί, κάνοντας διάφορα επαγγέλματα για να επιβιώσει. Τα πρώτα του λογοτεχνικά βήματα τα έκανε δημοσιεύοντας έργα του σε περιοδικά και εφημερίδες. Σε ηλικία 24 ετών κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο, αλλά έγινε ευρύτερα γνωστός το 1838 όταν εκδόθηκε το μυθιστόρημά του Όλιβερ Τουίστ. Έγραψε πολλά σπουδαία έργα, μεταξύ των οποίων: Δαβίδ Κόπερφιλντ, Ιστορία δύο πόλεων, Μεγάλες προσδοκίες. Έδωσε έναν εκτεταμένο αριθμό διαλέξεων και ήταν στρατευμένος υπέρ των δικαιωμάτων των παιδιών, της εκπαίδευσης και άλλων κοινωνικών μεταρρυθμίσεων. Πέθανε στο Λονδίνο το 1870. Το έργο του όμως παραμένει ζωντανό και ανεξίτηλο στο χρόνο. Μέχρι σήμερα τα βιβλία του διαβάζονται με την ίδια αγάπη σε όλο τον κόσμο.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης