Χριστουγεννιάτικοι προορισμοί από Χατούδη Έλενα και Χατζηαναγνώστου Παρασκευή

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

    Έρχονται τα Χριστούγεννα! Το ίδιο και οι Χριστουγεννιάτικες διακοπές! Κουρασμένοι από τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας και το γκρίζο της πόλης θέλουμε να περάσουμε αυτές τις μέρες με αγαπημένα πρόσωπα σε όμορφα χειμερινά μέρη με λευκά τοπία. Γι’ αυτό και εμείς ψάξαμε και σας παραθέτουμε χριστουγεννιάτικους προορισμούς για ονειρεμένα και λευκά Χριστούγεννα.

ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ

   Τα Ζαγοροχώρια είναι 46 πέτρινα χωριά, Βόρεια των Ιωαννίννων. Τα πιο γνωστά είναι το Μονοδένδρι, η Βίτσα, το μεγάλο και το μικρό Πάπιγκο, το Ελατοχώρι και άλλα πολλά. Εκεί μπορούμε να καθίσουμε στα παραδοσιακά καφενεία με τους ντόπιους και να μας αφηγηθούν για τους μύθους και τους θρύλους και για να γνωρίσουμε τα Χριστουγεννιάτικα ήθη και έθιμα. Σίγουρα θα μαγευτούμε από τις τοπικές τους πίτες. Επίσης, μπορούμε να πάμε για πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση στα χιονισμένα σοκάκια των χωριών και των βουνών.

tsepelovo

 

   ΠΑΛΑΙΟΣ ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

      Σε απόσταση 33 χιλιομέτρων από την πόλη της Έδεσσας και πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν, βρίσκεται ο παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός του Παλιού Αγίου Αθανασίου. H τοποθεσία διαθέτει όμως κι άλλα αξιοθέατα, ενώ ειδικά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μας δίνει και ευκαιρίες άμεσης επαφής με την τοπική κουλτούρα.

Πριν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τις δραστηριότητες που μπορούμε να κάνουμε έξω από τα όρια του Παλαιού Αγίου Αθανασίου, να μην παραλείψουμε να περπατήσουμε στα πέτρινα καλντερίμια του. Τα αναστηλωμένα σπίτια με τις κεραμοσκεπές είναι χαρακτηριστικά της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Μακεδονίας, που βασίζεται στην πελεκημένη πέτρα και στο ξύλο. Στα μαγαζάκια που θα βρούμε στον δρόμο μας, μπορούμε να προμηθευτούμε τοπικά προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας.

Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος θεωρείται ένας από τους καλύτερους μεσαίου μεγέθους προορισμούς για σκι έξω από την «κλασική» ζώνη της Γαλλίας, της Ελβετίας και της Αυστρίας. Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει και πίστες για αρχάριους, αν θέλουμε να δοκιμάσουμε να κάνουμε λίγο σκι. Απευθύνεται ακόμα και σε όσους δεν ενδιαφέρονται για το σπορ, οι οποίοι μπορούν να περιηγηθούν απλά στους χώρους και να απολαύσουν έναν καφέ ή ένα ποτό στο σαλέ, χαζεύοντας τη θέα από τις μεγάλες τζαμαρίες. Οι έμπειροι σκιέρ, βέβαια, θα βρουν πίστες για το δικό τους επίπεδο. Τέλος, υπάρχει και πίστα για φουσκωτές σανίδες ειδικές για κίνηση στο χιόνι.

palaios_agios_athanasios_kaimaktsalan5

ΜΕΤΣΟΒΟ

   Μέτσοβο, μια ανάσα από την Θεσσαλονίκη και σίγουρα μια από τις ωραιότερες αποδράσεις των Θεσσαλονικέων. Το Μέτσοβο τα Χριστούγεννα είναι ιδανικό. Πανέμορφα πετρόκτιστα και γραφικά σπιτάκια κάνουν κάθε επισκέπτη να αγαπήσει το μέρος στη στιγμή. Η επιβλητική εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, η στολισμένη πλατεία και φυσικά τα πανέμορφα τουριστομάγαζα του χωριού είναι σίγουρα οι απαραίτητες στάσεις που πρέπει να κάνουμε. Αν μάλιστα είμαστε τυχεροί και πετύχουμε το χωριό με χιόνια, τότε θα απολαύσουμε ακόμη περισσότερο αυτό το ταξίδι.

shutterstock_metsovo_diakopes

 

ΝΥΜΦΑΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ

  Ο Νομός Φλώρινας περιλαμβάνει έναν καλοδιατηρημένο οικισμό, που πρόσφατα ανακηρύχθηκε ως ένας από τους ομορφότερους της Ευρώπης. Κάθε χρόνο τους χειμερινούς μήνες των Χριστουγέννων γίνεται πόλος έλξης για ταξιδιώτες από κάθε άκρη γης. Αυτό το όνειρο «στολίδι» της Μακεδονίας είναι το λιλιπούτειο και παραμυθένιο Νυμφαίο.

Το Νυμφαίο δίνει την δυνατότητα στους επισκέπτες να απολαύσουν μια εντυπωσιακή θέα, ένα αριστοκρατικό έργο τέχνης στα φυσικά χρώματα της οξιάς, του χιονιού και της πέτρα που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.

nimfeo-0206

Όπου και αν πάτε, ό,τι και αν κάνετε, το σίγουρο είναι ότι με καλή παρέα θα περάσετε τέλεια!!!

Χατζηαναγνώστου Παρασκευή

Χατούδη Έλενα

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης