Τα νέα του σχολείου

Διασχολική συνεργασία

Η συντακτική ομάδα της σχολικής εφημερίδας e-ματιά του 1ου  φιλοξενεί σε αυτό το τεύχος τα άρθρα και τις ευχές σχολείων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Πρόκειται για την αρχή μιας συνεργασίας μεταξύ μαθητών και καθηγητών με κοινό άξονα τα σχολικά τους έντυπα. Η συνεργασία γίνεται με τη συντακτική ομάδα του:

 50ου Γυμνασίου Αθηνών,

του 1ου Γυμνασίου Ναυπλίου,

του 5ου Προτύπου Γυμνασίου Χαλκίδας.

Σε αυτή την πρώτη επικοινωνία έγινε ανταλλαγή  άρθρων με πληροφορίες για τα σχολεία, τις περιοχές τους, τα τοπικά έθιμα καθώς και ανταλλαγή ευχών.    βλ. αναλυτικά στο άρθρο)

 

 Εκπαιδευτική επίσκεψη  μαθητών της σχολικής εφημερίδας στο ΕΕΕΕΚ  (Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για μαθητές με Ειδικές Ικανότητες και Ανάγκες

Στις 13 Δεκεμβρίου 2022, με αφορμή την  Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ομάδα μαθητών και μαθητριών της σχολικής εφημερίδας e-ματιά του 1ου μαζί με τις υπεύθυνες καθηγήτριες τους, κ. Τακαβάκογλου Ζωή και κ. Χατζηαγοράκη Ευαγγελία, πραγματοποίησε επίσκεψη στο ΕΕΕΚ (Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για μαθητές με Ειδικές Ικανότητες και Ανάγκες),                 το οποίο βρίσκεται στην οδό  Ελευθερίου Βενιζέλου 27, στο Δήμο Ελευθερίου – Κορδελιού. Σκοπός της επίσκεψης στο ειδικό σχολείο ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η γνωριμία και η συνύπαρξη με άτομα με αναπηρία βοηθά  στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ενσυναίσθησης , στην καλλιέργεια στάσεων αποδοχής της διαφορετικότητας και στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων. (βλ. αναλυτικά άρθρο)

 

Εθελοντική δράση:  Συλλογή τροφίμων για το Σύλλογο προσφέρουμε από καρδιάς

Την Πέμπτη 22/12/22 το 15μελες συμβούλιο των μαθητών και ο Διευθυντής του σχολείου κ. Θεοχαρόπουλος Αντώνης μαζί με τον υπεύθυνο καθηγητή της εθελοντικής χριστουγεννιάτικης δράσης κ. Λεωνίδη  Θεόδωρο και τον καθηγητή κ.Καρυπίδη Ιωάννη παρέδωσαν στον εθελοντικό τοπικό σύλλογο του Κορδελιού Προσφέρουμε από Καρδιάς τα τρόφιμα που πρόσφεραν μαθητές και καθηγητές του σχολείου μας για οικογένειες του Κορδελιού ενόψει των Χριστουγέννων . Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συμμετείχαν σε αυτή την εθελοντική δράση ανθρωπιάς. (βλ. αναλυτικά άρθρο)

 

 Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα

 Στις 12 Δεκεμβρίου οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων Α2 και Α5  πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα που στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτίριο του 19ου αιώνα, προκειμένου να   συμμμετέχουν στο βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη: Μεταμορφώσεις μιας πόλης».

    Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στηρίζεται στην ιδέα της προβολής της ιστορίας της πόλης της Θεσσαλονίκης, με έμφαση στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Στόχος του είναι  να γνωρίσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης μέσα από την προβολή μικρής ταινίας, τη δραματοποίηση με τη χρήση θεατρικών καπέλων και τα παιχνίδια μνήμης και παρατηρητικότητας. Παράλληλα,  οι μαθητές και οι  μαθήτριες επισκέφτηκαν το ναό της Ιεράς Μητρόπολης (ίδρυση τον 1ο αιώνα) και  το ναό της Αγίας Σοφίας (μέσα 7ου αιώνα), όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση δύο σημαντικών ναών της Θεσσαλονίκης. Η επίσκεψη έκλεισε με μια βόλτα στη στολισμένη Πλατεία Αριστοτέλους.

 

Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί:

Τακαβάκογλου Ζωή

Χατζηαγοράκη Ευαγγελία

Γεροδήμου Ιωάννα

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο  Μουσείο Κινηματογράφου

Στις 16 Δεκεμβρίου οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων Α4 και Α6  πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο  Μουσείο Κινηματογράφου και συμμετείχαν στο βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βγαίνω στο φως».

Οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν μια ταινία μικρού μήκους για να γνωρίσουν  τους συντελεστές ενός κινηματογραφικού έργου. Στη συνέχεια με βιωματικό τρόπο γνώρισαν    τα πειράματα και τους προδρόμους που οδήγησαν στη δημιουργία της πρώτης κινηματογραφικής μηχανής, την ιστορική πορεία του κινηματογράφου, τα μυστικά της κινηματογράφησης (εικονογράφηση του σεναρίου, είδη πλάνων, γωνίες λήψης κ.α). Τέλος,  μέσα στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα “green screen” δημιούργησαν τη δική τους ταινία μικρού μήκους!

Η  εκπαιδευτική επίσκεψη έκλεισε με μια βόλτα στο λιμάνι και στη στολισμένη Πλατεία Αριστοτέλους.

 

Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί:

Τακαβάκογλου Ζωή

Χατζηαγοράκη Ευαγγελία

Χρήστου Ζωή

 

Σεμινάριο για τη σχολική κοινότητα:  Γέφυρες επικοινωνίας με τους εφήβους

Την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου οργανώθηκε σεμινάριο με θέμα τις σχέσεις των εφήβων με τους σημαντικούς άλλους όπως είναι οι γονείς  και οι εκπαιδευτικοί και τον τρόπο που  αυτές οι σχέσεις μπορούν να βελτιωθούν, χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας με τους εφήβους. Η παρουσίαση του θέματος « Γέφυρες επικοινωνίας με τους εφήβους» έγινε από την κ. Μότσιανου Ελένη, φιλόλογο-φιλοσοφική σύμβουλο. Το σεμινάριο απευθυνόταν σε όλους γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές και διοργανώθηκε από τις εκπαιδευτικούς κ. Μερτσανίδου Μάρθα, Δήλλιου Ελένη, Στάθη Κασσάνδρα, Καραμπουρνιώτη Μαρία.

 

Θεματικές εκπομπές στο European School Radio

 Μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας δημιουργούν ραδιοφωνικές εκπομπές με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών-φιλολόγων Μαραγκόζη Ειρήνης και Γιάντσιου Ιωάννη. Οι εκπομπές έχουν διάφορες θεματικές, οι οποίες σχετίζονται με τα ενδιαφέροντα και τους προβληματισμούς των παιδιών.

 Ισότητα ανδρών και γυναικών: Μαρίνα Γιαρισκάνη και η Αναστασία Δεμουρτσίδου, μαθήτριες της Β Γυμνασίου

http://europeanschoolradio.eu/el/archives/production/6473

Σχολικός εκφοβισμός: Χριστίνα Κουλαουζίδου και Εύη Κυρικλίδου, μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ

 

Δίκτυο Άλφα

Την Τρίτη 29/11/22 καί Πέμπτη 01/12/22 πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από το Δίκτυο Άλφα στα τμήματα της Β΄ Γυμνασίου με θέμα «Εθισμός στο Διαδίκτυο», με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Λεωνίδη Θεόδωρο. Οι μαθητές εκτός από τις  χρήσιμες πληροφορίες που έλαβαν από τους εκπροσώπους του Δικτύου Άλφα συμμετείχαν και σε ένα διαδραστικό παιχνίδι για τις αιτίες του εθισμού.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης