Το μπαλέτο: ένας όμορφος χορός – Ο Καρυοθραύστης από τη Δόμνα Χαραλαμπίδου

   Το μπαλέτο, αποτελεί μια  όμορφη και δημιουργική δραστηριότητα. Ασχολούμαι με αυτό από αρκετά μικρή ηλικία και συνεχίζω με το συγκεκριμένο είδος  καθώς μου αρέσει πολύ. Το μπαλέτο  βοηθάει πολύ στη στάση του σώματος  αλλά και στην ισορροπία και εξοικειώνει τους χορευτές και τις χορεύτριες  με  τον ρυθμό της μουσικής.

   Πρόκειται για  ένα είδος χορού  το οποίο προήλθε από την Ιταλία. Αναπτύχθηκε  όμως, κυρίως στη Ρωσία και τη Γαλλία. Αυτό το είδος χορού, έχει διάφορες ορολογίες και υψηλές απαιτήσεις, ως προς την τεχνική εκτέλεσης των κινήσεων και χορεύεται με το ρεπερτόριο της κλασικής μουσικής.

    Το μπαλέτο διδάσκεται σε ιδιωτικές αλλά και δημόσιες σχολές σε όλο τον κόσμο. Τα μαθήματά του  μπορούν να ξεκινήσουν από την προσχολική ηλικία. Για να καταφέρει κανείς να φτάσει στο επαγγελματικό επίπεδο, περνάει από συγκεκριμένες βαθμίδες εκπαίδευσης και χρειάζεται πολλές ώρες προβών και μαθημάτων σχεδόν καθημερινά. Υπάρχουν και διάφορα είδη εξετάσεων για την πιστοποίηση του επιπέδου στο οποίο βρίσκεσαι.

     Το μπαλέτο, προσφέρει πολλά οφέλη. Ενισχύει και βελτιώνει τον συντονισμό των κινήσεων και της ισορροπίας, τη συγκέντρωση ακόμη και τη μνήμη! Επιπλέον, αποτελεί την βάση όλων των χορών, δηλαδή αν ξέρει κανείς να χορεύει μπαλέτο, μπορεί να χορέψει όλους τους χορούς. Επίσης, είναι ένα από τα καλύτερα είδη γυμναστικής του σώματος . Οι  χορευτές  του μπαλέτου είναι στην ουσία  αθλητές καθώς  πρέπει να διαθέτουν ευλυγισία, δύναμη,  ταχύτητα, ισορροπία , άλμα, πειθαρχία , υπομονή, συγχρονισμό. Παράλληλα,   απολαμβάνουν αυτά που προσφέρει   η τέχνη όπως η  έκφραση των συναισθημάτων και η ημέρευση της ψυχής ιδιαίτερα  μέσω της κλασικής μουσικής.

Μια πρόταση για μπαλέτο  αυτές τις γιορτινές μέρες είναι ο Καρυοθραύστης. Πρόκειται για ένα χριστουγεννιάτικο και εντυπωσιακό έργο, το οποίο αξίζει να παρακολουθήσετε. Είχα την τύχη  να παρακολουθήσω  αυτή την παράσταση  και οι εντυπώσεις μου είναι πολύ θετικές. Με εντυπωσίασε το σκηνικό και ο τρόπος με τον οποίο ήταν στημένο, ενώ ταυτόχρονα με συνεπήρε η χορογραφία των χορευτών, οι οποίοι εκτελούσαν την χορογραφία  και σου δημιουργούσαν την ψευδαίσθηση ότι πετούσαν!

Ο Καρυοθραύστης  παρουσιάζεται  αυτές τις  γιορτινές μέρες  στην Αθήνα,  οπότε όσοι βρεθούν εκεί είναι μια ευκαιρία να το παρακολουθήσουν.

Υπόθεση έργου

 Ο Καρυοθραύστης  είναι μπαλέτο σε δύο πράξεις και τρεις σκηνές του ρώσου συνθέτη Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι. Ο Τσαϊκόφσκι συνέθεσε το έργο το 1892, ενώ το λιμπρέτο βασίστηκε στη διασκευή του παραμυθιού. Η ιστορία αναφέρεται στο δώρο που έκανε στη μικρή Κλάρα ο νονός της, ο Ντροσελμάγιερ, την παραμονή των Χριστουγέννων σε μια μικρή γερμανική πόλη. Ήταν ένας κινούμενος στρατιώτης, που λειτουργεί ως καρυοθραύστης. Όταν η γιορτή τελειώνει και οι καλεσμένοι φεύγουν, η Κλάρα μπαίνει στο ήσυχο σαλόνι για να κοιμίσει τον καρυοθραύστη. Καθώς το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα, το κορίτσι αποκοιμάται και μεταφέρεται σε ένανπαραμυθένιο  κόσμο. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο μεγαλώνει μαγικά, όλα τα παιχνίδια, ανάμεσά τους και ο καρυοθραύστης, ζωντανεύουν και ρίχνονται στη μάχη με μεγάλα ποντίκια που εισβάλλουν στο δωμάτιο. Τελικά ο καρυοθραύστης κερδίζει τη μάχη και μεταμορφώνεται σε έναν όμορφο πρίγκιπα.

Στη δεύτερη πράξη η Κλάρα και ο πρίγκιπας – Καρυοθραύστης ξεκινούν για ένα μαγικό ταξίδι. Περνούν από την Βασίλισσα του Χιονιού αλλά και από την χώρα των Ζαχαρωτών με την νεράιδα Ζαχαρένια. Η Κλάρα δεν θέλει να αποχωριστεί τον Καρυοθραύστη της, όμως την ημέρα των Χριστουγέννων καθώς ξυπνά κοντά στην οικογένειά της, το μόνο που κρατά στα χέρια της είναι ο Καρυοθραύστης, η κούκλα που της είχε χαρίσει ο νονός της.

Δόμνα Χαραλαμπίδου Α5

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης