Τα πλαστικά πνίγουν τον πλανήτη!

     Τα πλαστικά στις μέρες μας, έχουν γίνει κομμάτι της ζωής μας. Πολλές φορές, τα χρησιμοποιούμε ακόμα κι ασυνείδητα, εκτελώντας τις καθημερινές μας ανάγκες. Τα πλαστικά αντικείμενα, έχουν κάνει τη ζωή μας πολύ πιο εύκολη απ’ ότι ήταν παλαιότερα. Η συνεχόμενη χρήση τους όμως, παρόλο που μας διευκολύνει, είναι ωφέλιμη προς το περιβάλλον και την υγεία μας;

      Ο συνολικός αριθμός των πλαστικών απορριμμάτων που διαφεύγουν στο περιβάλλον κάθε χρόνο, κυμαίνεται στους εκατό εκατομμύρια τόνους. Η μεγαλύτερη ποσότητα αυτού του πλαστικού είναι αδύνατον να ανακτηθεί. Ένας μεγάλος αριθμός ζώων, αλλά και ανθρώπων, κάθε χρόνο καταπίνει πλαστικά μαζί με την τροφή που τρώει και το νερό που πίνει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση πολλών ζωικών ειδών της στεριάς και της θάλασσας καθώς και τη δημιουργία πολλών καρδιολογικών, αναπνευστικών και νευρολογικών προβλημάτων στην ανθρώπινη υγεία. Οι ακριβείς επιπτώσεις στην υγεία, μας είναι άγνωστες προς στιγμήν και καλό θα ήταν να παραμείνουν έτσι, εφόσον λυθεί το πρόβλημα της μόλυνσης της ζωής με το πλαστικό.

       Η κατάσταση είναι ανησυχητική, καθώς το κοινό σύνολο δεν κάνει και πολλά πράγματα για την αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης. Ποτέ όμως δεν είναι αργά. Υπάρχουν πρακτικές, καθημερινές μέθοδοι οι οποίες μπορούν να περιορίσουν το πρόβλημα. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης και να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε άλλες, πολλών χρήσεων. Οι συσκευασίες πολλών χρήσεων είναι πιο πρακτικές από αυτές της μίας χρήσης, καθώς αγοράζοντάς τες, έχουμε τη δυνατότητα να τις χρησιμοποιήσουμε ξανά. Έτσι, μειώνονται τα σκουπίδια και διευκολύνεται η ζωή μας, καθώς δε χρειάζεται να παίρνουμε συνέχεια καινούριες. Screenshot_3Αυτό έχει ωφέλιμη επίδραση και στην οικονομία, καθώς με τη συνεχή αγορά αγαθών χρειάζεται να πληρώσουμε περισσότερα χρήματα. Αντιθέτως, αν αγοράσουμε μια συσκευασία πολλών χρήσεων, θα χρειαστεί να πληρώσουμε μονάχα μία φορά. Κάτι άλλο που θα μπορούσαμε να κάνουμε θα ήταν να ανακυκλώνουμε τα πλαστικά προϊόντα. Ούτως ή άλλως δεν κοστίζει τίποτα! Αντιθέτως, με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουμε έναν καθαρό και υγιή χώρο για τη διαβίωσή μας. Ακόμα, μπορούμε να δοκιμάσουμε να φτιάξουμε με τις άχρηστες πλαστικές συσκευασίες καινούρια, χρηστικά αντικείμενα. Παραδείγματος χάρη, ένα πλαστικό καπάκι, θα μπορούσε να γίνει μια υπέροχη θήκη για κερί. Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να κάνουμε και οικονομία και να μειώσουμε τα πλαστικά απόβλητα.

            Εφόσον έχουμε τη δυνατότητα να δράσουμε, γιατί δεν κάνουμε κάτι; Γιατί δεν αγωνιζόμαστε για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας; Καλό, λοιπόν, θα ήταν να προβληματιστούμε για την απειλή των πλαστικών και να προσπαθήσουμε να χτίσουμε καινούριους δρόμους για ένα καλύτερο αύριο.

Ιουλία Σοκολάκη  Α4

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης