Τιμωρία … δίχως έγκλημα!

Η Caster Semenya, είναι νοτιοαφρικανική αθλήτρια στίβου η οποία τρέχει σε αποστάσεις 800 και 1.500μ.Screenshot_10 Έχει κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στα 800μ. στους δύο τελευταίους ολυμπιακούς αγώνες στην κατηγορία των γυναικών. Λογικό θα σκεφτείτε, ως γυναίκα θα ανταγωνίζεται με γυναίκες. Και όμως η «υπόθεση Semenya» δεν είναι τόσο απλή. Η αθλήτρια έχει γεννηθεί με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης, άρα κατά την εφηβεία της ψήλωσε πιο πολύ, απέκτησε πιο δυνατά οστά και βρίσκεται στα ίδια επίπεδα αιμοσφαιρίνης με τους άνδρες αθλητές. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό που χαρίζει στους άνδρες πλεονέκτημα σε σχέση με τις γυναίκες. Κανείς δεν της είπε να αγωνιστεί με τους άνδρες, αλλά η IAAF (Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου), θέλει να προστατεύσει τον υγιή συναγωνισμό.

Η Semenya δεν έχει υποβληθεί σε εγχείρηση για να πειράξει το φύλλο της, ούτε έχει λάβει ουσίες. Γεννήθηκε γυναίκα, άρα έχει το δικαίωμα να τρέχει με τις γυναίκες. Παρόλα αυτά οι αγώνες θα ήταν «στημένοι», καθώς όλοι θα ξέρουν την νικήτρια,Screenshot_11 ενώ οι άλλες αθλήτριες γνωρίζουν ότι το καλύτερο αποτέλεσμα είναι να σταθούν στο δεύτερο σκαλί του βάθρου. Σπαζοκεφαλιά! Και ποιοι πρέπει να βρουν την λύση; Και οι τρεις δικαστές της CAS αναγνώρισαν ότι ο νέος κανόνας της IAAF προωθεί διακρίσεις στον αθλητισμό, όμως οι δύο από τους τρεις το έκριναν, απαραίτητο και λογικό. Και ο κανόνας της IAAF ήταν ο εξής: Οι γυναίκες στίβου με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης, θα πρέπει να λάβουν τα κατάλληλα φάρμακα για να μειώσουν αυτόν τον αριθμό ή θα απαγορεύεται να τρέξουν. Εξωφρενικό! Αν δεν το κάνει δεν θα μπορεί να αγωνιστεί ούτε με τους άνδρες αλλά ούτε με τις γυναίκες. Για να συνεχίσει να τρέχει πρέπει να αποδεχτεί ότι πρέπει να αλλάξει την κατάσταση της φύση της, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία της. Μια τιμωρία δίχως έγκλημα!

Η αθλήτρια δεν έκανε κάτι κακό. Θα πρέπει ή να εγκαταλείψει τον στίβο και να ακολουθήσει κάποιο άλλο αγώνισμα ή να αποδεχτεί τη «θεραπεία». Δεν θα μπορεί να αγωνίζεται με τις γυναίκες, παρόλο που είναι μία από αυτές. Θα πρέπει όμως να πληρώσει ένα πρωτόγνωρο παιχνίδι που η φύση έπαιξε μαζί της…

Εβάνα

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης