Διδώ Σωτηρίου: Μέσα στις φλόγες!

Στο μυθιστόρημα «Μέσα στις φλόγες» της Διδώς Σωτηρίου, η Αλίκη ένα κορίτσι από το Αϊντίνι της Μικράς Ασίας, αφηγείται τη ζωή της οικογένειάς της αλλά και των Μικρασιατών, πριν την  μικρασιατική καταστροφή, κατά τη διάρκεια του πολέμου, και μετά την καταστροφή που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους. Δραματικές είναι οι περιγραφές από την καταστροφή του Αϊντινιού  και την κατάσταση που επικράτησε στη Σμύρνη, όταν παραδόθηκε στις φλόγες και πνίγηκε στο αίμα. Η οικογένειά της Αλίκης περνάει πολλές δύσκολες στιγμές και ως πρόσφυγες στον Πειραιά έχουν να αντιμετωπίσουν τη φτώχεια.  Η πλοκή είναι ενδιαφέρουσα, γιατί μέσα στο κλίμα των πολεμικών και κοινωνικών αναταραχών ξετυλίγονται πολλές ανθρώπινες ιστορίες που προκαλούν συγκίνηση και υπάρχει έντονη αγωνία για την τύχη των ηρώων  της ιστορίας.

Το βιβλίο αυτό μου άρεσε γιατί έμαθα για ένα ιστορικό γεγονός, τη μικρασιατική καταστροφή μέσα από την οπτική ενός έφηβου κοριτσιού. Η αφήγηση είναι ζωντανή και παραστατική και προκαλεί έντονα συναισθήματα καθώς βλέπουμε τον αντίκτυπο του πολέμου στις ζωές των ανθρώπων και στις ψυχές των παιδιών. Επίσης κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον για την εξέλιξη  γιατί μέσα σε όλα αυτά τα γεγονότα υπάρχει αγωνία για το μέλλον των ηρώων. Επιπλέον,  όταν διαβάζεις για ιστορίες συνομηλίκων σου, που έχουν να αντιμετωπίσουν τόσο δύσκολες καταστάσεις, όπως η Αλίκη που αναγκάστηκε να αποχωριστεί την οικογένειά της και ο Στέφος που σταμάτησε το σχολείο και εργαζόταν σκληρά, νιώθεις έντονη συγκίνηση για τις δυσκολίες τους.

Παπαθεοδώρου Ντέμης, β3

 

Στο βιβλίο «Μέσα στις φλόγες» της Διδώ Σωτηρίου βλέπουμε την ιστορία της οικογένειας Μάγη, η οποία αρχίζει ευτυχισμένη το ταξίδι της από ένα μικρό χωριό, το Αϊδίνι στη Μικρά Ασία αλλά φτάνουν σαν πρόσφυγες στην Αθήνα. Η οικογένεια αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες και δυσάρεστες καταστάσεις αλλά βρίσκουν τον τρόπο να ξανασηκωθούν. Μέσα από τα μάτια και τις σκέψεις την έφηβης Αλίκης θα ζήσουμε όλο το ταξίδι αυτής της οικογένειας.

Το βιβλίο μας παρουσιάζειμέσα από τα μάτια ενός έφηβου κοριτσιού μια από τις πιο σκληρές στιγμές την Ελληνικής ιστορίας, τη Μικρασιατική Καταστροφή. Όμως η Διδώ Σωτηρίου έχει δώσει στο κείμενο έναν πιο νεανικό αέρα που σπάει το μαύρο εκείνων των ημερών. Με τις υπέροχες περιγραφές της, μας μεταφέρει στην Μικρά Ασία του 1920 και μας κάνει να νιώθουμε κομμάτι της ιστορίας. Καταλήγοντας, το μυθιστόρημα τιμά το όνομα της συγγραφέα και το προτείνω σε κάθε έφηβο που ενδιαφέρεται για την ιστορία του ελληνικού πληθυσμού.

Παπαδοπούλου Ανδριάνα Β3

Μέσα στις φλόγες, ένα βιβλίο της Διδώ Σωτηρίου. Ένα βιβλίο που αναφέρεται στην Μικρασιατική καταστροφή από την οπτική γωνία της μικρής Αλίκης Μάγης. Αναφέρει τις φιλικές σχέσεις των Τούρκων και των Ελλήνων αλλά και τις σκέψεις της μικρή Αλίκης για τον πόλεμο. Πολλές αποφάσεις των ηρώων καθορίστηκαν από το χρήμα και παρουσιάζεται πόσο σημαντικό ρόλο έπαιζε στην ζωή τους. Περιγράφει αρκετά θλιβερά περιστατικά αλλά και τις επιπτώσεις του πολέμου. Πολλές φορές φαίνονται οι σκέψεις της Αλίκης για την κατάσταση που επικρατεί. Τέλος, θίγει την προσφυγιά και πως μπορεί να αλλάξει κάποιον άνθρωπο.

Όλοι έχουμε διαβάσει βιβλία για την Μικρασιατική καταστροφή και για όλα τα περιστατικά της και τις φρικιαστικές σκηνές της αλλά δεν ξέρουμε την ιστορία από την πλευρά ενός μικρού κοριτσιού. Με εντυπωσίασε το γεγονός ότι η σχέση μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων ήταν αρκετά στενή χωρίς εντάσεις αλλά πάραυτα ο πόλεμος έγινε. Επίσης, ο τρόπος που το χρήμα είναι τόσο μεγάλος παράγοντας στην ζωή τους είναι περίεργο, δεν μπορούσαν να πάρουν μόνοι τους τις αποφάσεις και να κάνουν αυτό που θέλουν. Η πλοκή ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα και ανατρεπτική. Εκτός από το ότι είναι διασκεδαστικό είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να μάθεις τα γεγονότα της Μικρασιατική καταστροφής, τα στερεότυπα και τις διαφορετικές απόψεις εκείνης της εποχής αλλά και τον διαφορετικό τρόπο ζωής των ανθρώπων τότε. Το βιβλίο «Μέσα στις φλόγες» το συστήνω ανεπιφύλακτα σε  μικρούς και μεγάλους.

Πλαγιαννάκου Αριάδνη Β3

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης