Με μια ματιά στο παρελθόν: Ελληνική Επανάσταση

download

Όλοι γνωρίζουμε πως η έναρξη της ελληνικής επανάστασης ήταν ένα γεγονός που συγκλόνισε τους τουρκοκρατούμενους Έλληνες. Ακόμη και σήμερα γιορτάζουμε το γεγονός αυτό με συγκίνηση για τους προγόνους μας που θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας. Για αυτόν τον λόγο, πολλοί καλλιτέχνες έχουν δημιουργήσει έργα που αφορούν γεγονότα από την Ελληνική Επανάσταση. Με αυτή την κίνηση, οι καλλιτέχνες θέλουν να μας ευαισθητοποιήσουν για τις τραγικές σκηνές που συνέβη τότε αλλά και να μας μεταλαμπαδεύσουν νοήματα. Με αφορμή την 25η Μαρτίου, αποφασίσαμε να σας δείξουμε κάποια από τα σημαντικότερα έργα που δημιουργήθηκαν για την Ελληνική Επανάσταση.

 

  1. Το τραγικό γεγονός της σφαγής της Χίου στάθηκε η αφορμή για να δημιουργηθεί ένας πίνακας-σύμβολο του Ντελακρουά που εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου και είναι από τα σημαντικότερα έργα του 19ου αιώνα με μεγάλη απήχηση μέχρι σήμερα.

 

  1. Ένας άλλος από τους σημαντικότερους πίνακες του Ντελακρουά είναι η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου. Αυτό που κατάφερε με επιτυχία ο καλλιτέχνης είναι να προσωποποιήσει την Ελλάδα σε μία ταλαιπωρημένη γυναίκα. Οι λεπτομέρειες που διατυπώνονται στον πίνακα και συγκεκριμένα στο πρόσωπο της ‘Ελλάδας’’ είναι μοναδικές όπως επίσης και το ύφος της.

 

  1. Κατά την διάρκεια της τουρκοκρατίας, τα περισσότερα ελληνόπουλα υπέφεραν από την καταπίεση και τις απαγορεύσεις των Οθωμανών κατακτητών. Η εκπαίδευση και ο πολιτισμός τους περιορίζονταν και η ζωή ήταν δύσκολη. Παρόλα αυτά, οι Έλληνες προσπαθούσαν να διατηρήσουν την ταυτότητα και τον πολιτισμό τους μέσα από την οικογένεια και το κρυφό σχολειό που πήγαιναν. Για αυτό λοιπόν ο Νικόλαος Γύζης ζωγράφισε έναν πίνακα που απεικονίζει έναν παπά να διδάσκει στα παιδιά την ελληνική γλώσσα. Όπως φαίνεται, το μάθημα βρίσκονταν σε ένα σκοτεινό, κρυφό μέρος χωρίς πολυτέλειες…

 

  1. “Ο Παρθενώνας”, πίνακας του Εδουάρδου Ντόντγουελ αποτελεί σύμβολο της Ελλάδας. Το νόημα που θέλει να μας περάσει ο καλλιτέχνης, είναι η ερειπωμένη Αθήνα. Επίσης θέλει να μας ευαισθητοποιήσει για τη κατάσταση που επικρατούσε στην τουρκοκρατία. Ο Παρθενώνας ήταν έρημος και οι Έλληνες ανύπαρκτοι…

  1. Ο Χρήστος Μποκόρος, μοναδικός στο είδος του καλλιτέχνης, καταπιάνεται με το 1821 και παρουσιάζει μία νέα σειρά έργων στο Μουσείο Μπενάκη. Ένα από τα έργα του είναι ο αξιοθαύμαστος πίνακάς του ‘1821,η γιορτή’.Στον πίνακα αυτό παρουσιάζεται με λεπτομέρεια

η ελληνική σημαία πάνω σε θαλασσόξυλα με ζωγραφισμένες φλογίτσες που τρεμοπαίζουν.

 

  1. ‘Ο θρύλος της Άγιας Λαύρας’, ένας  εμβληματικός πίνακας της Ελληνικής Επανάστασης του Θεόδωρου Βρυζάκη, ο οποίος απεικονίζει  τον Παλαιών Πατρών Γερμανό να υψώνει περήφανα το λάβαρο της Ελληνικής σημαίας μπροστά από το μοναστήρι της Αγίας Λαύρας στα Καλάβρυτα. Αυτός ο συγκινητικός πίνακας απεικονίζει με μεγάλη λεπτομέρεια τα συναισθήματα όλων των ανθρώπων κατά την έναρξη της επανάστασης του 1821.

 

  1. Ένας άλλος πολύ σημαντικός πίνακας που αφορά την Επανάσταση του 1821 είναι ‘Η ναυμαχία του Ναβαρίνου’ του απίστευτου ζωγράφου Ιβάν

Αϊβαζόφσκι. Ένας πίνακας μεγάλης ιστορικής αξίας, αφού παρουσιάζει μα μεγάλη ακρίβεια την κατάσταση που επικρατούσε στο λιμάνι του Ναβαρίνου μετά την σύγκρουση των δύο δυνάμεων.

  1.   Ιδιαίτερα σημαντικός πίνακας για την Επανάσταση του ‘21,αποτέλεσε το έργο του Ιβάν Αϊβαζόφσκι,η φημισμένη ‘Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας στη Χίο από τον Κανάρη’. Ο συγκεκριμένος πίνακας φανερώνει τη δύναμη και το θάρρος του μικρού σε έκταση αλλά μεγάλου σε έκταση ελληνικού στόλου.

 

Υ.Γ:Μετρήστε πόσες φορές αναφέραμε τις λέξεις έργο και πίνακας!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης