ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟΛΟΓΙΑ

Από τον Τσιτσικώστα Λεωνίδα, Β΄Λυκείου

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ουσιαστικά η προσπάθεια να δοθούν από τον άνθρωπο στη μηχανή στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς ,όπως είναι η σκέψη. Ο κανονικός υπολογιστής δεν είναι παρά ένα αντικείμενο προγραμματισμένο να παίρνει εντολές , με αποτέλεσμα να μην έχει την ικανότητα να παίρνει αποφάσεις. Σε αντίθεση η τεχνητή νοημοσύνη είναι ο υπολογιστής να μπορεί να λαμβάνει συγκεκριμένες πληροφορίες και αναλύοντας αυτές να βγάζει ένα δικό του συμπέρασμα.

Με μια πρώτη μάτια η τεχνητή νοημοσύνη παρουσιάζεται ως ο δρόμος για το μέλλον αλλά και η διευκόλυνση του ανθρώπου σε όλους τους τομείς. Εν μέρει ισχύει ότι θα είναι ένα πολύ χρήσιμο μέσο για τον άνθρωπο αλλά όχι στη μορφή που τώρα βρίσκεται καθώς εμπλέκετε μια πολύ σημαντική μεταβλητή σε όλο αυτό το θέμα και αυτό είναι η ηθική. Μια τέλεια εφεύρεση σαν την τεχνητή νοημοσύνη έχει  ένα ελάττωμα κι αυτό είναι η απουσία συναισθηματικής ευφυΐας του που άμεσα συνδέεται με την ηθική . Το πιο δημοφιλές παράδειγμα που χρησιμοποιείται είναι το σενάριο στο οποίο υπάρχει ένα αυτοκίνητο που οδηγεί η τεχνητή νοημοσύνη και ο επιβάτης έχει αποκοιμηθεί ,αν μια οικογένεια ξαφνικά εμφανιστεί στο δρόμο και δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για μια ασφαλή μανούβρα τι θα αποφασίσει να κάνει η μηχανή; Θα εκθέσει σε κίνδυνο τον επιβάτη κάνοντας μια απότομη στροφή ή θα διατηρήσει  τον αρχικό του προορισμό  χτυπώντας την οικογένεια;

Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς κάνεις δεν θα ήταν σίγουρος για την επιλογή του σε μια τέτοια κατάσταση καθώς εμπλέκονται πολλά ηθικά διλήμματα αλλά και η προσωπική μας ασφάλεια. Όποτε πως γίνεται να περιμένουμε από ένα μηχάνημα να εμφανίσει μια ηθικά αποδεκτή λύση όταν ούτε ο ίδιος ο άνθρωπος δεν γνωρίζει ποια είναι;  Γι αυτό και θεωρώ πως η τωρινή τεχνητή νοημοσύνη είναι ελλιπής καθώς δεν κατέχει συναισθηματική ευφυΐα και δεν έχει την αίσθηση της ηθικής και αυτό έχει ως  συνέπεια να μην είναι ικανή να ανταποκριθεί σε διάφορες κρίσιμες καταστάσεις.

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης